Volwaardige Vegan Vleesvervangers
Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.
Projectdetails
Inleiding
Vleesvervangers zijn ongekend populair, maar de ontwikkeling en verkoop ervan nadert een plateau. Hoewel consumenten de klimaatvoordelen van plantaardige vleesvervangers ten opzichte van dierlijke producten herkennen en waarderen, maken zij zich in toenemende mate zorgen over de voedingswaarde van vleesvervangers.
Gezondheidsimago
Waar vleesvervangers in eerste instantie ook qua gezondheidsimago mee konden liften op de positieve associaties van plantaardige producten, zien consumenten in toenemende mate in dat veel vleesvervangers niet zonder meer gezond zijn. Vaak zijn het sterk bewerkte producten die bovendien veel zout, vet en koolhydraten bevatten. Ook voedingsexperts, diëtisten en de Consumentenbond waarschuwen voor de grote hoeveelheden zout en vet die in de producten zitten. Bovendien bevatten ze vaak te weinig of niet de juiste micronutriënten zoals vitaminen en mineralen.
Essentiële nutriënten
Veel huidige vleesvervangers schieten tekort op specifieke essentiële nutriënten die normaliter ruim in vlees aanwezig zijn, zoals:
- Makkelijk opneembaar ijzer (heem)
- Vitamine B1
- Vitamine B12
Naast deze nutritionele aspecten wordt een ongezonder imago eveneens in de hand gewerkt door de vorm van de meeste vleesvervangers: balletjes, gepaneerde producten en worstjes. Producten waaraan ook bij echt vlees geen gezond imago kleeft. Daarmee concurreert de huidige generatie vleesvervangers vooral met ongezonde verwerkte vleesproducten en zijn ze geen volwaardig alternatief voor onbewerkt vlees.
Bewustwording en consumptie
Vanuit een gezondheidsoogpunt is toenemend bewustzijn rondom de voedingswaarde van vleesvervangers uiteraard een goede zaak. Het zou echter zonde zijn als consumenten hierdoor weer vaker naar vlees pakken en niet langer vleesvervangers kiezen. Het reduceren van de gemiddelde vleesconsumptie leidt immers tot een aanzienlijke reductie in de negatieve milieu- en klimaateffecten in de voedselketen. Ook wordt de overmatige consumptie van (rood) vlees in het gemiddelde Nederlandse dieet geassocieerd met diverse negatieve gezondheidseffecten. Daarom is het zaak plantaardige vleesvervangers te verbeteren en qua voedingsstoffen ten minste kwalitatief gelijkwaardig te maken aan dierlijke eiwitbronnen.
Samenwerking voor verbetering
Rival Foods en FUL Foods zien kansen om dit te realiseren en werken samen aan de nieuwe generatie vleesvervanger. Een gezond product boordevol goede eiwitten, vetzuren, mineralen en vitaminen. Zowel Rival Foods als FUL Foods zijn reeds ervaren in de toepassing van revolutionaire technologieën die substantiële verbeteringen in de kwaliteit van vleesvervangers mogelijk maken.
Innovatieve technieken
Het is mogelijk de techniek voor een realistische vezelachtige vleesstructuur of flaky visstructuur van Rival Foods te combineren met de innovatieve ingrediënten uit algen van FUL Foods. Door ingrediënten afkomstig uit de (reststromen van) Spirulina te gebruiken voor de productie van wholecuts, wordt een nieuw soort vleesvervanger ontwikkeld. Deze vleesvervanger zal niet alleen qua uiterlijk, smaak en mondgevoel, maar ook qua voedingswaarde vrijwel niet meer te onderscheiden zijn van echt vlees of vis.
Toekomst van vleesvervangers
Zo kan de volgende stap in kwaliteit en voedzaamheid van plantaardige vleesvervangers gezet worden, en het naderende plateau in de markt doorbroken worden.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 342.972 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Plant Meat Makerspenvoerder
- Onbekend
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
K.N.I.T.T.: Knitwear Next-level Interactive Textile TechnologyHet project van Knitwear Lab B.V. en Raverko B.V. ontwikkelt een 3D-simuleringstool voor duurzame textielproductie, gericht op co-creatie en de overgang naar digitale productpaspoorten. | MIT R&D Samenwerking | € 151.428 | 2023 | Details |
Full electric rim drive aandrijving voor commerciële vaartHet project ontwikkelt een prototype van een 50 kW elektrische rim drive motor voor commerciële vaartuigen, ter vervanging van dieselmotoren, met focus op duurzaamheid en innovatieve functionaliteiten. | MIT R&D Samenwerking | € 177.700 | 2023 | Details |
Ecotop AI Ripening systeemHet project ontwikkelt AI-software en een rijpcel om de rijpheid en kwaliteit van tropisch fruit automatisch te meten en te optimaliseren, wat leidt tot minder verspilling en energiebesparing. | MIT R&D Samenwerking | € 286.773 | 2023 | Details |
EEGX2Dit project ontwikkelt een softwaretool voor vroegtijdige dementiedetectie via EEG-analyse, gebruikmakend van goedkope hardware en geavanceerde algoritmes, in samenwerking met zorginstellingen. | MIT R&D Samenwerking | € 120.943 | 2023 | Details |
K.N.I.T.T.: Knitwear Next-level Interactive Textile Technology
Het project van Knitwear Lab B.V. en Raverko B.V. ontwikkelt een 3D-simuleringstool voor duurzame textielproductie, gericht op co-creatie en de overgang naar digitale productpaspoorten.
Full electric rim drive aandrijving voor commerciële vaart
Het project ontwikkelt een prototype van een 50 kW elektrische rim drive motor voor commerciële vaartuigen, ter vervanging van dieselmotoren, met focus op duurzaamheid en innovatieve functionaliteiten.
Ecotop AI Ripening systeem
Het project ontwikkelt AI-software en een rijpcel om de rijpheid en kwaliteit van tropisch fruit automatisch te meten en te optimaliseren, wat leidt tot minder verspilling en energiebesparing.
EEGX2
Dit project ontwikkelt een softwaretool voor vroegtijdige dementiedetectie via EEG-analyse, gebruikmakend van goedkope hardware en geavanceerde algoritmes, in samenwerking met zorginstellingen.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
PROMOLABDit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven. | MIT Haalbaarheid | € 20.000 | 2023 | Details |
Symbiotische fermentatie met Vitamine B12Nutrilab ontwikkelt een innovatieve symbiotische fermentatie om eiwitten uit vruchten te benutten en vitamine B12 te produceren, gericht op duurzame vleesvervangers die aan consumentenbehoeften voldoen. | MIT Haalbaarheid | € 20.000 | 2021 | Details |
Plant-Based SeafoodHet project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen. | OPZuid - Onderzoek en Innovatie | € 907.778 | 2023 | Details |
PROMOLAB
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven.
Symbiotische fermentatie met Vitamine B12
Nutrilab ontwikkelt een innovatieve symbiotische fermentatie om eiwitten uit vruchten te benutten en vitamine B12 te produceren, gericht op duurzame vleesvervangers die aan consumentenbehoeften voldoen.
Plant-Based Seafood
Het project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen.