Ontwikkeling van een heem productiesysteem o.b.v. algen

FUL Foods BV en Lgem BV ontwikkelen een innovatief productiesysteem voor plantaardig heem uit microalgen, om vleesvervangers te creëren die qua smaak en structuur nauwelijks van echt vlees te onderscheiden zijn.

Subsidie
€ 301.802
2021

Projectdetails

Inleiding

Door de stijging van de wereldbevolking staat de wereld voor een grote uitdaging op het gebied van voedselconsumptie. Een plantaardig dieet is een duurzame oplossing en vleesvervangers worden steeds populairder, maar tot op heden is het voedselproducenten niet gelukt om in de buurt te komen van een product met een realistische replica van vleesstructuur en -smaak.

Het belang van heem

Om een realistische vleessmaak en -structuur te evenaren, hebben vleesvervangers heem nodig. Dit is een complex ijzercomponent dat van nature voorkomt in dierlijke spieren en bloed, en zelfs in sommige planten terug te vinden is. Plantaardige heem zal een perfecte toevoeging aan vleesvervangers zijn, maar er zijn slechts zeer weinig plantaardige bronnen te vinden en niet alle opties zijn geschikt voor de extractie van heem.

Heem is echter ook terug te vinden in microalgen. Door heem uit de algen te extraheren en toe te voegen aan vleesvervangers, worden vegaburgers, -worstjes en -balletjes bijna identiek aan echt vlees.

Samenwerking tussen FUL Foods BV en Lgem BV

FUL Foods BV en Lgem BV zien grote potentie in deze plantaardige vorm van heem en bundelen de krachten om het eerste industriële productiesysteem van heem op basis van algen te ontwikkelen. Het proces bestaat uit:

  1. Een kweek- en extractiesysteem, waarbij de Spirulina-alg onder gecontroleerde omstandigheden wordt gestimuleerd om zo veel mogelijk heem aan te maken.
  2. Vervolgens wordt het in een extractiesysteem verwerkt tot een puur eindproduct dat kan worden verkocht aan vleesvervangerproducenten, zoals Meatless.

Innovatie in de sector

Een dergelijk productiesysteem is volledig nieuw voor de sector en wanneer het mogelijk is om op commerciële wijze heem te produceren, zal het voor een revolutie in vleesvervangers zorgen. De producten worden niet alleen gezonder door het ijzercomponent – een stof die vaak wordt gemist in een vegetarisch dieet – maar ook is het bijna niet meer te onderscheiden van echt vlees, waardoor zelfs de grootste vleesliefhebber vaker zal kiezen voor de plantaardige optie.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 301.802

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • FUL Foods BVpenvoerder
  • LGEMSynalgae BV

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

MIT R&D Samenwerking

K.N.I.T.T.: Knitwear Next-level Interactive Textile Technology

Het project van Knitwear Lab B.V. en Raverko B.V. ontwikkelt een 3D-simuleringstool voor duurzame textielproductie, gericht op co-creatie en de overgang naar digitale productpaspoorten.

€ 151.428
MIT R&D Samenwerking

Full electric rim drive aandrijving voor commerciële vaart

Het project ontwikkelt een prototype van een 50 kW elektrische rim drive motor voor commerciële vaartuigen, ter vervanging van dieselmotoren, met focus op duurzaamheid en innovatieve functionaliteiten.

€ 177.700
MIT R&D Samenwerking

Ecotop AI Ripening systeem

Het project ontwikkelt AI-software en een rijpcel om de rijpheid en kwaliteit van tropisch fruit automatisch te meten en te optimaliseren, wat leidt tot minder verspilling en energiebesparing.

€ 286.773
MIT R&D Samenwerking

EEGX2

Dit project ontwikkelt een softwaretool voor vroegtijdige dementiedetectie via EEG-analyse, gebruikmakend van goedkope hardware en geavanceerde algoritmes, in samenwerking met zorginstellingen.

€ 120.943

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

MIT Haalbaarheid

PROMOLAB

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven.

€ 20.000
MIT Haalbaarheid

Haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van alternatieve eiwitten uit microalgen ter bevordering van de gezondheid en het immuunsysteem

FUL Foods wil zijn afvalstroom van microalgen valoriseren tot een alternatieve eiwitbron door middel van upcycling en proteïne-extractie, ter bevordering van de circulaire economie en eiwittransitie.

€ 20.000