SubsidieMeesters logoSubsidieMeesters
ProjectenRegelingenAnalyses

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

Subsidie
€ 198.100
2019

Projectdetails

Inleiding

De wereld staat voor een grote uitdaging op het gebied van voedselconsumptie. De verwachting is dat de mondiale bevolking verder zal groeien van 7 naar 10 miljard mensen in 2050. Naast deze stijging zullen de opkomende economieën zich verder ontwikkelen en de tendens volgen van toename van consumptie van dierlijke eiwitten.

Probleemstelling

Deze ontwikkeling gaat zorgen voor grote mondiale problemen, zowel op het gebied van duurzaamheid als voedselvoorziening. Om met beschikbare gronden te kunnen voldoen aan de stijgende vraag, is het noodzakelijk om meer te produceren met minder middelen. Om dit probleem het hoofd te bieden, zal er moeten worden gewerkt aan aantrekkelijke alternatieven.

Alternatieven

Plantaardige eiwitbronnen kunnen de consumptie van dierlijke eiwitten aanvullen en/of deels vervangen. De voedingsmiddelenindustrie kampt momenteel met het probleem dat er te weinig kwalitatief goede, duurzame en vooral lokaal geproduceerde plantaardige alternatieven beschikbaar zijn met de juiste (water)bindende eigenschappen en een textuur die ze geschikt maakt om te verwerken in vlees- of visvervangende producten.

Huidige situatie

Om deze reden wordt in vegetarische producten nog steeds veel gebruikgemaakt van dierlijke producten zoals kippenei-eiwit en wei-eiwit, die niet geschikt zijn voor veganistische producten. Eiwitten op basis van aardappelen, soja of tarwe worden gebruikt, maar de voedingswaarde en functionaliteit zijn voor verbetering vatbaar. Bovendien zijn sommige van deze grondstoffen schaars en hebben daardoor een hoge kostprijs.

Doelstelling

Het doel van dit project is het ontwikkelen van een productieproces ten behoeve van het verwerken van (lokaal geproduceerde) voorbewerkte veld.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 198.100

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2019

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Meatless BVpenvoerder
  • Partner geen Rechtspersoon
  • Schouten Europe B.V.

Land(en)

Netherlands

Inhoudsopgave

MIT R&D Samenwerking

Subsidie tot € 350.000 (35 %) voor mkb-bedrijven die gezamenlijk R&D-projecten uitvoeren om nieuwe producten, processen of diensten te ontwikkelen.

Bekijk regeling

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

ProjectRegelingBedragJaarActie

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

Mkb-innovati...€ 113.663
2018
Details

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

Mkb-innovati...€ 199.098
2018
Details

Volwaardige Vegan Vleesvervangers

Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.

Mkb-innovati...€ 342.972
2022
Details

Reinventing sustainable and juicy meat alternatives

Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.

Mkb-innovati...€ 193.595
2023
Details

Plantaardige tonijn: Ontwikkeling productieproces t.b.v. food-grade moutkiem-eiwit

Het project ontwikkelt een productieproces om moutkiemen, een restproduct van de bierindustrie, om te zetten in hoogwaardige plantaardige eiwitten voor visvervangers, ter vermindering van overbevissing en afval.

Mkb-innovati...€ 198.800
2019
Details
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 113.663
2018
Details
Mkb-innovati...

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 199.098
2018
Details
Mkb-innovati...

Volwaardige Vegan Vleesvervangers

Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 342.972
2022
Details
Mkb-innovati...

Reinventing sustainable and juicy meat alternatives

Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 193.595
2023
Details
Mkb-innovati...

Plantaardige tonijn: Ontwikkeling productieproces t.b.v. food-grade moutkiem-eiwit

Het project ontwikkelt een productieproces om moutkiemen, een restproduct van de bierindustrie, om te zetten in hoogwaardige plantaardige eiwitten voor visvervangers, ter vermindering van overbevissing en afval.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 198.800
2019
Details

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

ProjectRegelingBedragJaarActie

Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.

Mkb-innovati...€ 20.000
2023
Details

Plant-Based Seafood

Het project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen.

1.1 - Het ve...€ 907.778
2023
Details

De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)

Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.

1.1 - Het ve...€ 560.032
2023
Details

FABAFOOD

FABAFOOD ontwikkelt een nieuw veldbonenras voor duurzame eiwitproductie voor menselijke consumptie in het Nederlandse klimaat.

1.1 - RSO1.1...€ 406.113
2022
Details

PROMOLAB

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven.

Mkb-innovati...€ 20.000
2023
Details
Mkb-innovati...

Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren Haalbaarheid
€ 20.000
2023
Details
1.1 - Het ve...

Plant-Based Seafood

Het project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen.

1.1 - Het versterken van de onderzoeks- en innovatiecapaciteit en de invoering van geavanceerde technologieën
€ 907.778
2023
Details
1.1 - Het ve...

De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)

Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.

1.1 - Het versterken van de onderzoeks- en innovatiecapaciteit en de invoering van geavanceerde technologieën
€ 560.032
2023
Details
1.1 - RSO1.1...

FABAFOOD

FABAFOOD ontwikkelt een nieuw veldbonenras voor duurzame eiwitproductie voor menselijke consumptie in het Nederlandse klimaat.

1.1 - RSO1.1.: Ontwikkelen en versterken van de onderzoeks- en innovatiecapaciteit en invoeren van geavanceerde technologieën
€ 406.113
2022
Details
Mkb-innovati...

PROMOLAB

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren Haalbaarheid
€ 20.000
2023
Details

SubsidieMeesters logoSubsidieMeesters

Vind en verken subsidieprojecten in Nederland en Europa.

Links

  • Projecten
  • Regelingen
  • Analyses

Suggesties

Heb je ideeën voor nieuwe features of verbeteringen?

Deel je suggestie
© 2025 SubsidieMeesters. Alle rechten voorbehouden.