SubsidieMeesters logoSubsidieMeesters
ProjectenRegelingenAnalyses

Plantaardige tonijn: Ontwikkeling productieproces t.b.v. food-grade moutkiem-eiwit

Het project ontwikkelt een productieproces om moutkiemen, een restproduct van de bierindustrie, om te zetten in hoogwaardige plantaardige eiwitten voor visvervangers, ter vermindering van overbevissing en afval.

Subsidie
€ 198.800
2019

Projectdetails

Inleiding

Doordat tonijn wereldwijd een van de populairste vissoorten voor consumptie is, worden verschillende tonijnsoorten overbevist en met uitsterven bedreigd. Ook vindt bij de tonijnvangst tot 60% bijvangst plaats doordat andere mariene soorten (o.a. bruinvissen, makreel of zeeschildpadden) de netten inzwemmen. Hierdoor worden ook deze andere soorten met uitsterven bedreigd.

Milieu-impact van tonijnkweek

Overigens is de kweek van tonijn ook zeer belastend voor het milieu – voor de kweek van 1 kg tonijn is 25 kg wilde vis als voer benodigd! In reactie op dit probleem is een nieuw marktsegment ontstaan: plantaardige visvervangers (waaronder tonijn).

Kwaliteit van plantaardige visvervangers

De kwaliteit van deze producten is echter nog zo laag dat weinig consumenten deze producten zien als volwaardige vervangers. Zo laten de producten nog te wensen over op het gebied van:

  • Smaak
  • Structuur
  • Kleur (i.e. consumentenbeleving)
  • Inhoudsstoffen (milieubelastende eiwitten en veel additieven)

Vraag naar plantaardige eiwitten

Groeiende bewustwording van de nadelige effecten van vlees- en visconsumptie op het milieu heeft wel gezorgd voor een groeiende vraag naar deze producten. Echter kan niet aan deze groeiende vraag worden voldaan enkel door productie van vis- en vleesvervangers op basis van eerste generatie plantaardige eiwitten (bijv. gist, soja, tofu, noten en bonen).

Nieuwe bronnen van plantaardige eiwitten

Derhalve is het noodzakelijk om nieuwe bronnen van hoogwaardige plantaardige eiwitten aan te boren, bij voorkeur uit onderbenutte reststromen. Hiertoe bieden moutkiemen (nu een restproduct van de bierindustrie) een unieke mogelijkheid.

Doel van het project

Het doel van dit project is het ontwikkelen van een productieproces ten behoeve van het opwaarderen van de reststroom moutkiemen tot hoogwaardige food-grade eiwitten voor verwerking in plantaardige visvervangers. Hiermee zal een nieuwe bron van plantaardige eiwitten worden ontsloten om te voldoen aan de groeiende wereldwijde eiwitbehoefte en wordt een groeiende afvalstroom opgewaardeerd.

Samenwerking

Binnen dit project beoogt Biorefinery Solutions (producent van hoogwaardige eiwitten uit plantaardige reststromen) samen te...

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 198.800

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2019

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Biorefinery Solutions B.V.penvoerder
  • Mouterij Kloosterzande B.V.
  • Seamore B.V.

Land(en)

Netherlands

Inhoudsopgave

MIT R&D Samenwerking

Subsidie tot € 350.000 (35 %) voor mkb-bedrijven die gezamenlijk R&D-projecten uitvoeren om nieuwe producten, processen of diensten te ontwikkelen.

Bekijk regeling

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

ProjectRegelingBedragJaarActie

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

Mkb-innovati...€ 198.100
2019
Details

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

Mkb-innovati...€ 113.663
2018
Details

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

Mkb-innovati...€ 199.098
2018
Details

Volwaardige Vegan Vleesvervangers

Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.

Mkb-innovati...€ 342.972
2022
Details

Ontwikkeling van een heem productiesysteem o.b.v. algen

FUL Foods BV en Lgem BV ontwikkelen een innovatief productiesysteem voor plantaardig heem uit microalgen, om vleesvervangers te creëren die qua smaak en structuur nauwelijks van echt vlees te onderscheiden zijn.

Mkb-innovati...€ 301.802
2021
Details
Mkb-innovati...

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 198.100
2019
Details
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 113.663
2018
Details
Mkb-innovati...

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 199.098
2018
Details
Mkb-innovati...

Volwaardige Vegan Vleesvervangers

Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 342.972
2022
Details
Mkb-innovati...

Ontwikkeling van een heem productiesysteem o.b.v. algen

FUL Foods BV en Lgem BV ontwikkelen een innovatief productiesysteem voor plantaardig heem uit microalgen, om vleesvervangers te creëren die qua smaak en structuur nauwelijks van echt vlees te onderscheiden zijn.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 301.802
2021
Details

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

ProjectRegelingBedragJaarActie

Plant-Based Seafood

Het project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen.

1.1 - Het ve...€ 907.778
2023
Details

Duurzame vismeelvervanger t.b.v. grootschalige afzet op de Zuidoost-Aziatische markt

Tesgo Enterprises BV ontwikkelt een duurzame vismeelvervanger voor diervoeding, gericht op de Zuidoost-Aziatische markt binnen 2-3 jaar.

Mkb-innovati...€ 19.220
2023
Details

Plantaardig vis voor duurzame oceanen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige visvervangers voor Rival Foods met innovatieve technologie, door markt- en vraaganalyses onder consumenten en partners.

Mkb-innovati...€ 20.000
2020
Details

Plantaardig garnaalalternatief

Het project ontwikkelt duurzame plantaardige alternatieven voor garnalen, gericht op smaak, voedingswaarde en milieuvriendelijkheid.

Mkb-innovati...€ 20.000
2024
Details

Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.

Mkb-innovati...€ 20.000
2023
Details
1.1 - Het ve...

Plant-Based Seafood

Het project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen.

1.1 - Het versterken van de onderzoeks- en innovatiecapaciteit en de invoering van geavanceerde technologieën
€ 907.778
2023
Details
Mkb-innovati...

Duurzame vismeelvervanger t.b.v. grootschalige afzet op de Zuidoost-Aziatische markt

Tesgo Enterprises BV ontwikkelt een duurzame vismeelvervanger voor diervoeding, gericht op de Zuidoost-Aziatische markt binnen 2-3 jaar.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren Haalbaarheid
€ 19.220
2023
Details
Mkb-innovati...

Plantaardig vis voor duurzame oceanen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige visvervangers voor Rival Foods met innovatieve technologie, door markt- en vraaganalyses onder consumenten en partners.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren Haalbaarheid
€ 20.000
2020
Details
Mkb-innovati...

Plantaardig garnaalalternatief

Het project ontwikkelt duurzame plantaardige alternatieven voor garnalen, gericht op smaak, voedingswaarde en milieuvriendelijkheid.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren Haalbaarheid
€ 20.000
2024
Details
Mkb-innovati...

Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren Haalbaarheid
€ 20.000
2023
Details

SubsidieMeesters logoSubsidieMeesters

Vind en verken subsidieprojecten in Nederland en Europa.

Links

  • Projecten
  • Regelingen
  • Analyses

Suggesties

Heb je ideeën voor nieuwe features of verbeteringen?

Deel je suggestie
© 2025 SubsidieMeesters. Alle rechten voorbehouden.