linzen tempeh

[Aanvrager/Partner] innoveert sojavrije tempeh op basis van linzen om gezondheidsvoordelen te vergroten en duurzaamheid te verbeteren, met onderzoek naar schimmelcombinaties en bijproducten voor supplementen.

Subsidie
€ 20.000
2022

Projectdetails

Er is steeds meer behoefte in de markt voor vleesvervangers. De laatste jaren is de afname van glutenvrije producten eveneens gegroeid. Ook de markt voor health foods is aan het groeien doordat mensen bewuster zijn van gezond eten. [Aanvrager/Partner], dat gevestigd is in de BlueCity in Rotterdam, wil de vleesvervanger tempeh innoveren. Tempeh is een gefermenteerd voedingsproduct met meerdere gezondheidsvoordelen. Oorspronkelijk wordt het gemaakt van soja, maar [Aanvrager/Partner] heeft als doel het maken van sojavrije tempeh op basis van linzen. Linzen hebben meerdere voordelen ten opzichte van soja.

Voordelen van Linzen

  1. Linzen hebben meer gezondheidsvoordelen dan soja.
  2. Linzen hebben een kleinere carbon footprint dan soja.
  3. Linzen kunnen meer stikstof binden in hun wortels – 80% in linzen versus 50% in sojabonen, waardoor ze de bodem waarop ze groeien, verrijken.

Productieproces van Tempeh

Tempeh wordt gemaakt door het fermenteren van soja, kikkererwten of linzen (verschillende soorten granen). In het geval van tempeh wordt normaal de schimmel Rhizopus oligosporus gebruikt voor de fermentatie. De granen worden tijdens het fermentatieproces samengeperst door het mycelium (deel van de schimmel). Zowel het mycelium als de gefermenteerde granen hebben gezondheidsvoordelen.

Onderzoek naar Gezondheidsvoordelen

[Aanvrager/Partner] wil onderzoeken of de gezondheidsvoordelen nog verder vergroot kunnen worden door te experimenteren met combinaties van verschillende schimmels in het tempeh-productieproces. Eveneens wordt onderzocht of bijproducten uit het fermentatieproces kunnen worden verwerkt in voedingssupplementen.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Aanvrager geen rechtspersoonpenvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Eiwitrijke Tempeh Snack

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een eiwitrijke, plantaardige tempeh snack met optimale nutritionele waarde en smaak.

€ 20.000
Mkb-innovati...

PROMOLAB

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Frikandellen uit waterlinzen

Rinus Minkjan B.V. onderzoekt de haalbaarheid van het maken van frikandellen van waterlinzen als eiwitrijke vleesvervanger, met aandacht voor smaak, structuur, geur en kleur.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Gezondere en meer duurzame injectables voor vlees

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige ingrediënten als alternatief voor zout en chemicaliën in vleesinjectie, gericht op kosten, smaak en duurzaamheid.

€ 19.920

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
Mkb-innovati...

Volwaardige Vegan Vleesvervangers

Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.

€ 342.972
Mkb-innovati...

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

€ 199.098
Mkb-innovati...

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

€ 198.100
Mkb-innovati...

Reinventing sustainable and juicy meat alternatives

Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.

€ 193.595