Gezondere en meer duurzame injectables voor vlees
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige ingrediënten als alternatief voor zout en chemicaliën in vleesinjectie, gericht op kosten, smaak en duurzaamheid.
Projectdetails
Inleiding
Injectie van vlees bestaat voornamelijk uit zout en chemicaliën. Oorspronkelijk bestond dit uit zout als conserveringsmiddel, maar steeds vaker worden ook smaakstoffen toegevoegd om vlees meer smaak te geven. Dit gebeurt ook om extra water te binden, waardoor het rendement omhoog gaat, de bite malser wordt en de kleur en geur worden beïnvloed.
Huidige Praktijken
Op dit moment wordt vooral geïnjecteerd in:
- Kipfilet
- Ham
- Carpaccio
- Zeeuws spek
- Pekelvlees
Innovatieve Benadering
Door gebruik te maken van bewerkte plantaardige stoffen, uit onder meer reststromen, kan meerwaarde worden bereikt. Dit kan wellicht op de gebieden van:
- Conserveren
- Smaakbeleving
- Vochtbinden
- Rendement
- Natuurlijke kleur en geur
Hiermee wordt ingespeeld op de trend van hybride vlees.
Doel van het Project
In dit haalbaarheidsproject zal worden onderzocht:
- Wat in theorie een goede mix van bewerkte plantaardige ingrediënten zal zijn.
- Wat de kosten daarvan zijn.
- Hoeverre de extra meerwaarde de extra kosten kan compenseren.
Technologische Overwegingen
Tevens zal worden onderzocht of de bestaande injectietechnologieën zich lenen voor de voorgestelde bewerkte plantaardige bronnen.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 19.920 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2020 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- ORFI food ingredients b.v.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
PROMOLABDit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgersFromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Savfood coatingHet project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Verrijking essentiële aminozuren uit agrarische reststromenSanovations BV onderzoekt de haalbaarheid van een innovatieve technologie voor het winnen van essentiële aminozuren uit agrarische reststromen om de milieubelasting van diervoeders te verminderen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Haalbaarheidsstudie automatische worstknoopmachine op basis van biomateriaalHuls Machine Development onderzoekt de haalbaarheid van een automatische worstknoopmachine die worsten afbindt met biologisch afbreekbaar touw, ter vervanging van milieubelastende aluminium clipjes. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
PROMOLAB
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven.
Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgers
Fromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers.
Savfood coating
Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.
Verrijking essentiële aminozuren uit agrarische reststromen
Sanovations BV onderzoekt de haalbaarheid van een innovatieve technologie voor het winnen van essentiële aminozuren uit agrarische reststromen om de milieubelasting van diervoeders te verminderen.
Haalbaarheidsstudie automatische worstknoopmachine op basis van biomateriaal
Huls Machine Development onderzoekt de haalbaarheid van een automatische worstknoopmachine die worsten afbindt met biologisch afbreekbaar touw, ter vervanging van milieubelastende aluminium clipjes.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Reinventing sustainable and juicy meat alternativesDit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen. | Mkb-innovati... | € 193.595 | 2023 | Details |
Volwaardige Vegan VleesvervangersRival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen. | Mkb-innovati... | € 342.972 | 2022 | Details |
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwitDalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid. | Mkb-innovati... | € 113.663 | 2018 | Details |
CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGAHet project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren. | Mkb-innovati... | € 348.180 | 2018 | Details |
3D voedselprinters op weg naar industriële toepassingenHet project ontwikkelt een industriële 3D voedselprinter voor het produceren van hoogwaardige, gezonde en betaalbare vlees- en visvervangers met authentieke textuur en hoge productiesnelheid. | Mkb-innovati... | € 350.000 | 2023 | Details |
Reinventing sustainable and juicy meat alternatives
Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.
Volwaardige Vegan Vleesvervangers
Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit
Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.
CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGA
Het project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren.
3D voedselprinters op weg naar industriële toepassingen
Het project ontwikkelt een industriële 3D voedselprinter voor het produceren van hoogwaardige, gezonde en betaalbare vlees- en visvervangers met authentieke textuur en hoge productiesnelheid.