SubsidieMeesters logoSubsidieMeesters
ProjectenRegelingenAnalyses

Innovatieve koeltechniek voor brood bij bakkerij Vooges

Het project richt zich op het investeren in vacuümkoeling voor het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen en de broodproductie met 50% te verhogen, zonder kwaliteitsverlies.

Subsidie
€ 57.750
2023

Projectdetails

Aanleiding

Met het stijgen van de energiekosten is de noodzaak om te zoeken naar besparingen dan wel eigen opwekking groot geworden. De meeste energie wordt verbruikt in het bakproces van brood, ondanks dat al gebruik wordt gemaakt van de meest energiezuinige ovens en hergebruik van restwarmte van de koelmotoren.

De ondernemer is daarvoor op zoek gegaan naar mogelijkheden om hier te besparen op energie.

Doelstelling

Het doel is te investeren in een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Koeling door middel van vacuüm is een techniek die voor de oogst van verse producten al vele decennia lang gebruikt wordt. Sinds het begin van de 21e eeuw wordt de techniek ook gebruikt voor het koelen van vers bereid voedsel, en sinds een jaar of tien ook heel voorzichtig voor het koelen van brood.

Korte omschrijving

Het doel is dus te investeren in een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Jasper Engel, directeur Vooges brood- en banketbakkerij B.V., heeft een breed broodassortiment. Voor de verschillende productgroepen zullen verschillende instellingen (zowel in bakken als koelen) gezocht moeten worden, resulterend in het meest optimale resultaat.

Voor “groot brood” is het streven om de productiviteit van de huidige ovens met 50% of meer te verhogen. Niet alleen een kortere baktijd, maar ook een constanter bakprofiel (leidend tot kortere wachttijd tussen charges) kan hiertoe bijdragen.

Resultaat

  1. Verlaging energieverbruik ovens: Op basis van de eerste ervaringen bij een bakkerij in Gelderland met een vergelijkbaar proces waar recent ook deze koeltechniek is geïnstalleerd, gaat de leverancier ervan uit dat hier tussen de 25% op energiekosten kan worden bespaard, bij een gelijk volume. Het extra energieverbruik van de vacuümkoeler ligt op 0,7-1,0 kWh voor 1 kar (= 80 kg brood).

  2. Verhoogde productie: Door de korte baktijd kan er met dezelfde ovenverblijftijd en het constantere bakprofiel tot wel 50% meer brood worden gebakken. De productie per werknemer kan door deze efficiëntere wijze van werken verhoogd worden.

  3. Betere productkwaliteit: Er wordt een betere kwaliteit van het product verwacht.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 57.750

Tijdlijn

Startdatum10-1-2023
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2023

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Vooges brood en banketbakkerij B.V.

Land(en)

Netherlands

Inhoudsopgave

VEKI

Subsidie om industriële investeringen die bewezen CO₂-reductie opleveren versneld te financieren.

Bekijk regeling

Vergelijkbare projecten binnen VEKI

ProjectRegelingBedragJaarActie

Innovatieve koeltechniek voor brood

Het project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.

Versnelde kl...€ 80.000
Onbekend
Details

Vacuumkoeling bakkerij 't Bakkertje

Bakkerij 't Bakkertje investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, de productiviteit te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.

Versnelde kl...€ 81.000
2024
Details

Energiebesparing bakkerij Oonk

Het project richt zich op het implementeren van energiezuinige systemen in Bakkerij Oonk, waaronder warmteterugwinning en nieuwe koeltechnieken, om energiekosten te verlagen en kwaliteit te waarborgen.

Versnelde kl...€ 99.860
2023
Details

Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij Visser

Het project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie.

Versnelde kl...€ 583.200
2022
Details

Hybride oven appeltaart en cake

De Graaf Bakeries installeert hybride ovenlijnen en energiebesparende systemen om de CO2-emissies van banketproductie met 1.933 ton te verlagen en in 2030 klimaatneutraal te opereren.

Versnelde kl...€ 1.396.480
Onbekend
Details
Versnelde kl...

Innovatieve koeltechniek voor brood

Het project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.

Versnelde klimaatinvesteringen industrie
€ 80.000
Jaar onbekend
Details
Versnelde kl...

Vacuumkoeling bakkerij 't Bakkertje

Bakkerij 't Bakkertje investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, de productiviteit te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.

Versnelde klimaatinvesteringen industrie
€ 81.000
2024
Details
Versnelde kl...

Energiebesparing bakkerij Oonk

Het project richt zich op het implementeren van energiezuinige systemen in Bakkerij Oonk, waaronder warmteterugwinning en nieuwe koeltechnieken, om energiekosten te verlagen en kwaliteit te waarborgen.

Versnelde klimaatinvesteringen industrie
€ 99.860
2023
Details
Versnelde kl...

Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij Visser

Het project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie.

Versnelde klimaatinvesteringen industrie
€ 583.200
2022
Details
Versnelde kl...

Hybride oven appeltaart en cake

De Graaf Bakeries installeert hybride ovenlijnen en energiebesparende systemen om de CO2-emissies van banketproductie met 1.933 ton te verlagen en in 2030 klimaatneutraal te opereren.

Versnelde klimaatinvesteringen industrie
€ 1.396.480
Jaar onbekend
Details

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

ProjectRegelingBedragJaarActie

Broodtechnologie 2.0: zoutarm brood door geïntegreerde deegbereiding

Het project ontwikkelt een innovatieve, continue productielijn voor deegverwerking die hoogwaardig brood produceert met gezondere ingrediënten, gericht op wereldwijde marktuitbreiding en economische groei voor Zuid-Nederlandse bedrijven.

Mkb-innovati...€ 200.000
2018
Details

Demonstratie van thermo-akoestische koeling op basis van restwarmte koffiebranderij

Het project demonstreert de thermoakoestische koeling van Sound Energy bij Koffiebranderij Mocca d'Or, waarbij restwarmte efficiënt wordt omgezet in koude en CO2-uitstoot met 8,2 ton vermindert.

Demonstratie...€ 94.129
Onbekend
Details

Bewaarschuur van de toekomst

Het project ontwikkelt een energieneutrale circulaire bewaarschuur voor landbouwproducten, die met innovatieve technologieën energie bespaart en productkwaliteit optimaliseert, klaar voor Europese uitrol.

Demonstratie...€ 1.996.950
2017
Details

Demonstratie grootschalige industriële drooginstallatie met geïntegreerde warmtepomp

Cargill ontwikkelt een innovatieve drooginstallatie met geïntegreerde warmtepomp om CO2-uitstoot en energieverbruik met meer dan 50% te verminderen, met potentieel voor bredere industriële toepassing.

Demonstratie...€ 15.515
Onbekend
Details

Gulpener - Brouwen zonder stoomketel

Gulpener ontwikkelt een innovatief gasloos brouwproces met de STEAMpump en nieuwe technieken, wat leidt tot 92% minder energieverbruik en 817 ton CO2-reductie per jaar tegen 2030.

Demonstratie...€ 975.000
Onbekend
Details
Mkb-innovati...

Broodtechnologie 2.0: zoutarm brood door geïntegreerde deegbereiding

Het project ontwikkelt een innovatieve, continue productielijn voor deegverwerking die hoogwaardig brood produceert met gezondere ingrediënten, gericht op wereldwijde marktuitbreiding en economische groei voor Zuid-Nederlandse bedrijven.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 200.000
2018
Details
Demonstratie...

Demonstratie van thermo-akoestische koeling op basis van restwarmte koffiebranderij

Het project demonstreert de thermoakoestische koeling van Sound Energy bij Koffiebranderij Mocca d'Or, waarbij restwarmte efficiënt wordt omgezet in koude en CO2-uitstoot met 8,2 ton vermindert.

Demonstratie Energie Innovatie
€ 94.129
Jaar onbekend
Details
Demonstratie...

Bewaarschuur van de toekomst

Het project ontwikkelt een energieneutrale circulaire bewaarschuur voor landbouwproducten, die met innovatieve technologieën energie bespaart en productkwaliteit optimaliseert, klaar voor Europese uitrol.

Demonstratie Energie Innovatie
€ 1.996.950
2017
Details
Demonstratie...

Demonstratie grootschalige industriële drooginstallatie met geïntegreerde warmtepomp

Cargill ontwikkelt een innovatieve drooginstallatie met geïntegreerde warmtepomp om CO2-uitstoot en energieverbruik met meer dan 50% te verminderen, met potentieel voor bredere industriële toepassing.

Demonstratie Energie Innovatie
€ 15.515
Jaar onbekend
Details
Demonstratie...

Gulpener - Brouwen zonder stoomketel

Gulpener ontwikkelt een innovatief gasloos brouwproces met de STEAMpump en nieuwe technieken, wat leidt tot 92% minder energieverbruik en 817 ton CO2-reductie per jaar tegen 2030.

Demonstratie Energie Innovatie
€ 975.000
Jaar onbekend
Details

SubsidieMeesters logoSubsidieMeesters

Vind en verken subsidieprojecten in Nederland en Europa.

Links

  • Projecten
  • Regelingen
  • Analyses

Suggesties

Heb je ideeën voor nieuwe features of verbeteringen?

Deel je suggestie
© 2025 SubsidieMeesters. Alle rechten voorbehouden.