Energiebesparing bakkerij Oonk

Het project richt zich op het implementeren van energiezuinige systemen in Bakkerij Oonk, waaronder warmteterugwinning en nieuwe koeltechnieken, om energiekosten te verlagen en kwaliteit te waarborgen.

Subsidie
€ 99.860
2023

Projectdetails

Aanleiding

Met het stijgen van de energiekosten is de noodzaak om te zoeken naar besparingen dan wel eigen opwekking groot geworden. De meeste energie wordt verbruikt in het bakproces van brood, ondanks dat al gebruik wordt gemaakt van de meest energiezuinige ovens.

De ovens bij bakkerij Oonk zijn het afgelopen jaar vervangen. De ondernemer is nu verder op zoek gegaan naar mogelijkheden om hier te besparen op energie.

Doelstelling

  1. Een warmteterugwininstallatie bij de ovens, zowel voor de verwarming van de aangevoerde buitenlucht als voor de verwarming van water. In de huidige situatie wordt de lucht naar de openlucht geblazen.
  2. Een nieuwe energiezuinige rijskast met vloerverwarming en een geïntegreerd watervernevelingssysteem.
  3. Een vacuumkoelinstallatie als een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Koeling door middel van vacuüm is een techniek die voor de oogst van verse producten al vele decennia lang gebruikt wordt. Sinds het begin van de 21e eeuw wordt de techniek ook gebruikt voor het koelen van vers bereid voedsel, en sinds een jaar of tien ook heel voorzichtig voor het koelen van brood.

Korte omschrijving

  1. Een warmteterugwininstallatie bij de ovens, enerzijds voor de luchtverwarming in de maanden september t/m april. Zie hiervoor offerte Brouwer Oventechniek met nr. X20230070C. Dit betreft een afzuiginstallatie en warmterugwinunit (WTW) waarbij de warmte lucht van de ovens door een wisselaarsysteem gaat, waarbij dus verse buitenlucht wordt voorverwarmd voordat het weer in de bedrijfsruimte komt. Daarnaast wil men de warmte via een warmtewisselaarsysteem terugwinnen door het opwarmen van water dat in een buffervat kan worden opgeslagen. Zie hiervoor offerte Brands Techniek. Op 3 niveaus wordt dit warme water weer hergebruikt: a. op 80 graden Celsius voor tapwater b. op 40 graden Celsius voor vloerverwarming c. op 25 graden Celsius voor bijverwarming/koelinstallaties
  2. Een nieuwe energiezuinige rijskast met vloerverwarming en een geïntegreerd watervernevelingssysteem. Zie offerte Brouwer Oventechniek met nr. X20230070B.
  3. Een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Directeur Marc Oonk van Bakkerij Oonk heeft een breed broodassortiment.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 99.860

Tijdlijn

Startdatum11-1-2023
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2023

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Bakkerij Oonkpenvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen VEKI

VEKI

Grootschalige verduurzaming warmte- en koude vraag kaasfabriek 'Stilzitten is geen optie'

Rouveen Kaasspecialiteiten installeert een 1.200 kW warmtepomp voor duurzame warmtevoorziening, met als doel CO2-uitstoot met 5.592 ton in 5 jaar te reduceren en een gasloze kaasfabriek te realiseren.

€ 31.767
VEKI

Waste Heat Recovery Ovenkoelwater Warmbandwalserij

Het project benut ongebruikte restwarmte van de Warmbandwalserij om fossiele brandstoffen te vervangen, wat leidt tot een jaarlijkse besparing van 0,096 PJ en 27 kton CO2-reductie over 5 jaar.

€ 1.333.950
VEKI

Warmtepompen op de afvalwaterzuivering

Westfort Slachterij vervangt gasgestookte verwarmingsketels door vier warmtepompen die afvalwarmte benutten, wat leidt tot aardgasvrije processen en jaarlijkse kostenbesparingen van €180.164.

€ 249.396
VEKI

NH3 en CO2 warmtepomp

Euphemia B.V. investeert in een duurzame nieuwbouw voor pluimveeverwerking met ammoniak- en CO2-warmtepompen, wat leidt tot significante energiebesparingen en CO2-reductie.

€ 178.137