Vacuumkoeling bakkerij 't Bakkertje

Bakkerij 't Bakkertje investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, de productiviteit te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.

Subsidie
€ 81.000
2024

Projectdetails

Aanleiding

Met het stijgen van de energiekosten is de noodzaak om te zoeken naar besparingen dan wel eigen opwekking groot geworden. De meeste energie wordt verbruikt in het bakproces van brood, ondanks dat al gebruik wordt gemaakt van de meest energiezuinige ovens en hergebruik van restwarmte van de koelmotoren.

De ondernemer is daarvoor op zoek gegaan naar mogelijkheden om hier te besparen op energie.

Doelstelling

Het doel is te investeren in een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Koeling door middel van vacuüm is een techniek die voor de oogst van verse producten al vele decennia lang gebruikt wordt.

Sinds begin van de 21e eeuw wordt de techniek ook gebruikt voor het koelen van vers bereid voedsel, en sinds een jaar of tien ook heel voorzichtig voor het koelen van brood.

Korte omschrijving

Het doel is dus om te investeren in een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Bakkerij 't Bakkertje heeft een breed assortiment aan brood en andere bakkerijproducten.

Voor de verschillende productgroepen zullen verschillende instellingen (zowel in bakken als koelen) gezocht moeten worden, resulterend in het meest optimale resultaat. Voor “groot brood” is het streven om de productiviteit van de huidige ovens te verhogen.

Niet alleen een kortere baktijd, maar ook een constanter bakprofiel (leidend tot kortere wachttijd tussen charges) kan hiertoe bijdragen. Bakkerij 't Bakkertje wil de productie van 8 ovens verwerken in de vacuümkoeler. Dit kan in een type Weber Webake 200 t.b.v. 200 kg bakkerijproducten. Zie bijgevoegde offerte.

Resultaat

  1. Verlaging energieverbruik ovens: Op basis van de eerste ervaringen bij bakkerijen in Gelderland en Overijssel met een vergelijkbaar proces waar recent ook deze koeltechniek is geïnstalleerd, gaat de leverancier ervan uit dat hier tot 35% op het gasverbruik kan worden bespaard, bij een gelijk volume. Het extra energieverbruik van de vacuümkoeler ligt op 0,7-1,0 kWh voor 1 kar (= 80 kg brood).

  2. Verhoogde productie: Door de korte baktijd kan er met dezelfde ovenverblijftijd en het constantere bakprofiel veel meer bakkerijproducten worden gebakken. De productie per werknemer kan door deze efficiëntere wijze van werken verhoogd worden.

  3. Verbeterde productkwaliteit: Er wordt een betere kwaliteit van het product verwacht.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 81.000

Tijdlijn

Startdatum9-1-2024
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2024

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Bakkerij 't Bakkertjepenvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen VEKI

Versnelde kl...

Innovatieve koeltechniek voor brood

Het project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.

€ 80.000
Versnelde kl...

Innovatieve koeltechniek voor brood bij bakkerij Vooges

Het project richt zich op het investeren in vacuümkoeling voor het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen en de broodproductie met 50% te verhogen, zonder kwaliteitsverlies.

€ 57.750
Versnelde kl...

Energiebesparing bakkerij Oonk

Het project richt zich op het implementeren van energiezuinige systemen in Bakkerij Oonk, waaronder warmteterugwinning en nieuwe koeltechnieken, om energiekosten te verlagen en kwaliteit te waarborgen.

€ 99.860
Versnelde kl...

Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij Visser

Het project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie.

€ 583.200
Versnelde kl...

Hybride oven appeltaart en cake

De Graaf Bakeries installeert hybride ovenlijnen en energiebesparende systemen om de CO2-emissies van banketproductie met 1.933 ton te verlagen en in 2030 klimaatneutraal te opereren.

€ 1.396.480

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Broodtechnologie 2.0: zoutarm brood door geïntegreerde deegbereiding

Het project ontwikkelt een innovatieve, continue productielijn voor deegverwerking die hoogwaardig brood produceert met gezondere ingrediënten, gericht op wereldwijde marktuitbreiding en economische groei voor Zuid-Nederlandse bedrijven.

€ 200.000
Demonstratie...

Demonstratie grootschalige industriële drooginstallatie met geïntegreerde warmtepomp

Cargill ontwikkelt een innovatieve drooginstallatie met geïntegreerde warmtepomp om CO2-uitstoot en energieverbruik met meer dan 50% te verminderen, met potentieel voor bredere industriële toepassing.

€ 15.515
Demonstratie...

Demonstratie van thermo-akoestische koeling op basis van restwarmte koffiebranderij

Het project demonstreert de thermoakoestische koeling van Sound Energy bij Koffiebranderij Mocca d'Or, waarbij restwarmte efficiënt wordt omgezet in koude en CO2-uitstoot met 8,2 ton vermindert.

€ 94.129
Demonstratie...

Energiebesparing in industriele productieprocessen door flexibele inzet van thermische damprecompres

Het project test innovatieve thermische damprecompressie in een suikerfabriek om restwarmte effectief terug te winnen, met als doel de energie-efficiëntie te verbeteren en aardgasverbruik te verlagen.

€ 573.208
Demonstratie...

CO2 vrij moutproces

Het project streeft naar een CO2-neutraal moutproces bij Holland Malt Eemshaven door innovatieve warmteterugwinning en elektrificatie, met een jaarlijkse reductie van 32.287 ton CO2.

€ 8.646.180