Symbiotische fermentatie met Vitamine B12

Het project richt zich op het ontwikkelen van symbiotische fermentatie om vitamine B12 te produceren in vleesvervangers uit fruit-eiwitten.

Subsidie
€ 20.000
2021

Projectdetails

Inleiding

Op dit moment worden veel vleesvervangers gemaakt als ‘vleesgelijkend product’. De eiwitten worden hierbij gewonnen en ingezet in de vleesvervangende industrie. Dat kost ook veel omzetting en energie.

Mogelijkheden van Fermentatie

Nutrilab heeft bemerkt dat het een mogelijkheid is om de eiwitten van vruchten/producten direct te kunnen benutten. Dit kan met fermentatie.

Huidige Situatie en Gebrek aan Vitamine B12

Echter zijn er op basis van vleesvervangende producten geen bestaande producten aanwezig en mist de consument hierdoor vitamine B12. Dit is een belangrijke vitamine, ook bekend als cobalamine, welke nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen en alleen in dierlijke producten te vinden is.

Ontwikkeling van Symbiotische Groei

Hiertoe is men voornemens een symbiotische groei te gaan ontwikkelen waarbij tijdens de fermentatie ook vitamine B12 ontstaat.

Innovatie en Toekomstige Behoeften

Nu zijn er in de literatuur wel micro-organismen bekend die vitamine B12 produceren, maar een symbiotische groei in een fermentator is nog niet eerder gedaan.

Met de ontwikkeling van deze symbiotische groei ontstaat een gezonde en duurzame innovatie, welke afgestemd is op toekomstige wensen en behoeften van consumenten. Dit omvat de toenemende vraag naar vleesvervangers, waardoor deze ook, dankzij de beoogde innovatie, eerder geaccepteerd worden.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 67.000

Tijdlijn

Startdatum21-4-2021
Einddatum30-9-2021
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Nutrilab BVpenvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Natuurlijk geproduceerd vitamine B12

Het project onderzoekt de haalbaarheid van natuurlijke vitamine B-12 productie in gefermenteerde plantaardige eiwitvoeding.

€ 19.760
Mkb-innovati...

PROMOLAB

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheidsstudie voor een groeifactorproductiebedrijf

Het project richt zich op het verlagen van de kosten van groeifactoren voor kweekvleesproductie door deze op grotere schaal te produceren, ter ondersteuning van de eiwittransitie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheid van een multipurpose-plant t.b.v eiwittransitie

BIC ontwikkelt een multipurpose proceslijn voor duurzame, eiwitrijke plantaardige ingrediënten ter ondersteuning van de eiwittransitie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgers

Fromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
Mkb-innovati...

Volwaardige Vegan Vleesvervangers

Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.

€ 342.972
EIC Accelerator

Using biotechnology to create the next generation of sustainable foods from the roots of mushrooms

Mushlabs uses proprietary fermentation technology to cultivate mycelium into a sustainable, protein-rich meat alternative, aiming to transform plant-based diets.

€ 2.426.375
Mkb-innovati...

Ontwikkeling van een heem productiesysteem o.b.v. algen

FUL Foods BV en Lgem BV ontwikkelen een innovatief productiesysteem voor plantaardig heem uit microalgen, om vleesvervangers te creëren die qua smaak en structuur nauwelijks van echt vlees te onderscheiden zijn.

€ 301.802
EIC Transition

A Revolutionary Tech for Exceptionally Efficient Natural Muscle Tissue Growth in Cultivated Meat Applications

ProFuse aims to optimize a novel myoblast cell line and media supplement to enhance the scalability and quality of cultivated meat, targeting TRL6 validation with potential clients.

€ 2.432.030