Symbiotische fermentatie met Vitamine B12
Het project richt zich op het ontwikkelen van symbiotische fermentatie om vitamine B12 te produceren in vleesvervangers uit fruit-eiwitten.
Projectdetails
Inleiding
Op dit moment worden veel vleesvervangers gemaakt als ‘vleesgelijkend product’. De eiwitten worden hierbij gewonnen en ingezet in de vleesvervangende industrie. Dat kost ook veel omzetting en energie.
Mogelijkheden van Fermentatie
Nutrilab heeft bemerkt dat het een mogelijkheid is om de eiwitten van vruchten/producten direct te kunnen benutten. Dit kan met fermentatie.
Huidige Situatie en Gebrek aan Vitamine B12
Echter zijn er op basis van vleesvervangende producten geen bestaande producten aanwezig en mist de consument hierdoor vitamine B12. Dit is een belangrijke vitamine, ook bekend als cobalamine, welke nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen en alleen in dierlijke producten te vinden is.
Ontwikkeling van Symbiotische Groei
Hiertoe is men voornemens een symbiotische groei te gaan ontwikkelen waarbij tijdens de fermentatie ook vitamine B12 ontstaat.
Innovatie en Toekomstige Behoeften
Nu zijn er in de literatuur wel micro-organismen bekend die vitamine B12 produceren, maar een symbiotische groei in een fermentator is nog niet eerder gedaan.
Met de ontwikkeling van deze symbiotische groei ontstaat een gezonde en duurzame innovatie, welke afgestemd is op toekomstige wensen en behoeften van consumenten. Dit omvat de toenemende vraag naar vleesvervangers, waardoor deze ook, dankzij de beoogde innovatie, eerder geaccepteerd worden.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Totale projectbegroting | € 67.000 |
Tijdlijn
Startdatum | 21-4-2021 |
Einddatum | 30-9-2021 |
Subsidiejaar | 2021 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Nutrilab BVpenvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Natuurlijk geproduceerd vitamine B12Het project onderzoekt de haalbaarheid van natuurlijke vitamine B-12 productie in gefermenteerde plantaardige eiwitvoeding. | Mkb-innovati... | € 19.760 | 2023 | Details |
PROMOLABDit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Haalbaarheidsstudie voor een groeifactorproductiebedrijfHet project richt zich op het verlagen van de kosten van groeifactoren voor kweekvleesproductie door deze op grotere schaal te produceren, ter ondersteuning van de eiwittransitie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Haalbaarheid van een multipurpose-plant t.b.v eiwittransitieBIC ontwikkelt een multipurpose proceslijn voor duurzame, eiwitrijke plantaardige ingrediënten ter ondersteuning van de eiwittransitie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgersFromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Natuurlijk geproduceerd vitamine B12
Het project onderzoekt de haalbaarheid van natuurlijke vitamine B-12 productie in gefermenteerde plantaardige eiwitvoeding.
PROMOLAB
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen en commercialiseren van een plantaardig eiwitadditief ter vervanging van methylcellulose in vleesalternatieven.
Haalbaarheidsstudie voor een groeifactorproductiebedrijf
Het project richt zich op het verlagen van de kosten van groeifactoren voor kweekvleesproductie door deze op grotere schaal te produceren, ter ondersteuning van de eiwittransitie.
Haalbaarheid van een multipurpose-plant t.b.v eiwittransitie
BIC ontwikkelt een multipurpose proceslijn voor duurzame, eiwitrijke plantaardige ingrediënten ter ondersteuning van de eiwittransitie.
Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgers
Fromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwitDalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid. | Mkb-innovati... | € 113.663 | 2018 | Details |
Volwaardige Vegan VleesvervangersRival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen. | Mkb-innovati... | € 342.972 | 2022 | Details |
Using biotechnology to create the next generation of sustainable foods from the roots of mushroomsMushlabs uses proprietary fermentation technology to cultivate mycelium into a sustainable, protein-rich meat alternative, aiming to transform plant-based diets. | EIC Accelerator | € 2.426.375 | 2022 | Details |
Ontwikkeling van een heem productiesysteem o.b.v. algenFUL Foods BV en Lgem BV ontwikkelen een innovatief productiesysteem voor plantaardig heem uit microalgen, om vleesvervangers te creëren die qua smaak en structuur nauwelijks van echt vlees te onderscheiden zijn. | Mkb-innovati... | € 301.802 | 2021 | Details |
A Revolutionary Tech for Exceptionally Efficient Natural Muscle Tissue Growth in Cultivated Meat ApplicationsProFuse aims to optimize a novel myoblast cell line and media supplement to enhance the scalability and quality of cultivated meat, targeting TRL6 validation with potential clients. | EIC Transition | € 2.432.030 | 2024 | Details |
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit
Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.
Volwaardige Vegan Vleesvervangers
Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.
Using biotechnology to create the next generation of sustainable foods from the roots of mushrooms
Mushlabs uses proprietary fermentation technology to cultivate mycelium into a sustainable, protein-rich meat alternative, aiming to transform plant-based diets.
Ontwikkeling van een heem productiesysteem o.b.v. algen
FUL Foods BV en Lgem BV ontwikkelen een innovatief productiesysteem voor plantaardig heem uit microalgen, om vleesvervangers te creëren die qua smaak en structuur nauwelijks van echt vlees te onderscheiden zijn.
A Revolutionary Tech for Exceptionally Efficient Natural Muscle Tissue Growth in Cultivated Meat Applications
ProFuse aims to optimize a novel myoblast cell line and media supplement to enhance the scalability and quality of cultivated meat, targeting TRL6 validation with potential clients.