Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgers

Fromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers.

Subsidie
€ 20.000
2021

Projectdetails

Inleiding

Fromatech Ingredients B.V. (afk. Fromatech) richt zich sinds 1995 op de ontwikkeling, productie, verkoop en distributie van smaken, smaakmakers, kaaspoeders en kruiden voor alle segmenten in de voedingsmiddelenindustrie.

Projectdoel

Binnen dit haalbaarheidsproject differentieert zij zich van haar gebruikelijke ontwikkelingsstrategie door een all-in-one pre-mix (hierna te noemen “halffabricaat”) voor vegetarische burgers te ontwikkelen.

Plantaardig Halffabricaat

In dit haalbaarheidsproject beoogt Fromatech een halffabricaat te ontwikkelen op 100% plantaardige basis. Veel potentiële klanten zijn zelf initieel niet in staat een plantaardig alternatief te ontwikkelen binnen de restricties van hun eigen conventionele vleesverwerkingsprocessen/productielijn.

Dankzij de ontwikkeling van een plantaardig halffabricaat biedt Fromatech binnen dit marktsegment de mogelijkheid voor vleesverwerkers om de concurrentie aan te gaan met producenten van vleesvervangers, zonder grootschalige investeringen in receptuur en procesaanpassingen.

Bijdrage aan Missies

Dit project sluit naadloos aan op verschillende missies binnen het topsectorenprogramma van AgriFood en Life Sciences & Health. De ontwikkeling van het halffabricaat draagt bij aan:

  • Eiwitvoorziening uit (nieuwe) plantaardige bronnen
  • Consument, duurzame en gezonde voeding, in een groene leefomgeving
  • Leefstijl en omgeving

Innovatie en Haalbaarheid

Deze innovatie is uniek binnen de sector, aangezien een dergelijk product nog niet eerder op de markt is geïntroduceerd. Om deze reden onderzoekt Fromatech of het technisch en economisch haalbaar is om een industrieel halffabricaat te ontwikkelen.

Technische Vereisten

Binnen het kader van de technische haalbaarheid van de ontwikkeling van het halffabricaat zijn er verschillende vereisten. Het product dient zich namelijk te verhouden op eenzelfde manier als conventionele producten binnen het vleessegment op het gebied van productie, distributie en productbeleving voor de vleesverwerkingsindustrie.

Daarnaast dient de productbeleving van de eindconsument vergelijkend te zijn met normale burgers om marktadoptie te realiseren en neofobie tegen te gaan.

Economische Haalbaarheid

Economische haalbaarheidsvragen binnen dit project zijn gericht op onder andere de kostprijs en of er afdoende marktvraag is.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 60.680

Tijdlijn

Startdatum20-4-2021
Einddatum11-2-2022
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Fromatech Ingredients B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

MIT Haalbaarheid

Natuurbeheer op alternatieve brandstoffen

Rotink onderzoekt de haalbaarheid van duurzame natuurbeheersystemen op alternatieve brandstoffen om te voldoen aan strengere milieuregels en de toenemende vraag naar schone machines.

€ 17.417
MIT Haalbaarheid

Currency Exchange Algorithm

Globadyme ontwikkelt een geïntegreerd platform voor betalingsverwerking om transactiekosten met 50% te verlagen en AI te gebruiken voor efficiënte valutaconversies.

€ 19.950
MIT Haalbaarheid

Unikee

MQD BV onderzoekt een tokenomics-oplossing voor NFT-transacties om de traceerbaarheid van producten te verbeteren en namaak en illegale wederverkoop te bestrijden.

€ 20.000
MIT Haalbaarheid

Active Aerodynamics

Het project onderzoekt de haalbaarheid van actieve aerodynamische systemen voor het F22-model om prestaties te verbeteren en brandstofverbruik te verlagen.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

MIT R&D Samenwerking

3D voedselprinters op weg naar industriële toepassingen

Het project ontwikkelt een industriële 3D voedselprinter voor het produceren van hoogwaardige, gezonde en betaalbare vlees- en visvervangers met authentieke textuur en hoge productiesnelheid.

€ 350.000
MIT R&D Samenwerking

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

€ 199.098
MIT R&D Samenwerking

CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGA

Het project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren.

€ 348.180