Haalbaarheid van een multipurpose-plant t.b.v eiwittransitie

BIC ontwikkelt een multipurpose proceslijn voor duurzame, eiwitrijke plantaardige ingrediënten ter ondersteuning van de eiwittransitie.

Subsidie
€ 20.000
2022

Projectdetails

Toepassing

De markt van proteïnebronnen is volop in beweging. Er is nadrukkelijk sprake van een zgn. eiwittransitie van dierlijk naar plantaardig. Voor een substantieel aantal proteïnebronnen van plantaardige oorsprong betreft het nog allerminst een "mature market", hetgeen interessante kansen lijkt te bieden voor BIC.

Denk daarbij naast de tot dusver gebruikelijke plantaardige bron (i.e. soja in diverse varianten) eveneens aan erwten, tuin-/veldbonen en aardappeleiwit. Zeker wanneer eveneens kan worden ingespeeld op de huidige trend rondom "organic". Voor BIC is het van belang om:

  1. Het plantaardig proteïnegehalte te optimaliseren (door scheiding van eiwit en zetmeel).
  2. Door blending een mix van plantaardige eiwitten te verkrijgen met de gewenste eiwitstructuur t.b.v. food-producten (qua samenstelling aan aminozuren).
  3. Uiteraard de juiste textuur/bite te kunnen waarborgen t.b.v. de beoogde toepassing als vleesvervanger.

Daarnaast dient er ook een geschikte feed-outlet te worden gevonden voor de overige fractie, die arm zal zijn aan eiwitten en rijk aan zetmelen.

Probleemstelling

Er bestaat momenteel geen standaardlijn/-equipment waarmee verwerking van multiple-source grondstoffen van plantaardige oorsprong haalbaar is. Hiervoor dient tijdens de haalbaarheidsfase derhalve eerst veel kennis te worden vergaard en/of tijdens een vervolgfase verder intern te worden ontwikkeld.

De meeste productielijnen zijn gericht op het behandelen en vermalen van 1 type zaad of bonen en betreft veelal uitsluitend een maalbewerkingsstap. Door gebruik van gecombineerde technieken die momenteel niet gebruikt worden voor deze grondstoffen, wenst BIC een nieuwe efficiënte en duurzame proceslijn te realiseren.

Naast inzet van maalmolens ligt de focus daarbij eveneens op:

  • Droge en natte extrusie.
  • Blenden.
  • Eiwitscheiding d.m.v. windshifting en/of elektrostatische scheiding t.b.v. toename van eiwitgehaltes zonder hoge procesmatige bijdrage.

Beoogde plantaardige grondstoffen hebben verschillende hardheden en bevatten bovendien een sterk variërende grootte van de eiwitketens. Hierdoor vormt het verkrijgen van de juiste deeltjesgrootte in combinatie met het gewenste gehalte aan (allergeen-vrije) proteïnes door separatie een relevante uitdaging.

Ontwikkeling

Met het oog op beoogde toepasbaarheid als vleesvervanger staat verder het kunnen verkrijgen van een optimale structuur/bite en verbetering van de nutritionele waarde + smaak centraal. Dit wordt bereikt door het mengen van diverse plantaardige eiwitbronnen en het creëren van voldoende vocht- & vet-absorberend vermogen.

Uiteindelijk dienen beoogde vleesvervangende producten, zoals hamburgers, namelijk voldoende sappig te blijven tijdens en na het bakken. Het streven van BIC betreft het kunnen verwerken van diverse plantaardige grondstofstromen met verschillende producteigenschappen. Beoogde procesinnovatie bevat derhalve meerdere technische risico’s.

Innovatie

De procesinnovatie is gericht op een multipurpose verwerkingstechnologie. Dit betreft valorisatie van diverse ingaande eiwitrijke, plantaardige grondstofstromen en zal bij succesvolle afronding dienen te resulteren in geschikte food-ingrediënten t.b.v. nichemarkten (binnen de VGI).

Naast behoud van de specifieke fysische, biochemische en enzymatische grondstofeigenschappen tijdens de processing ligt de nadruk uiteraard eveneens op:

  • Het tegengaan van ongewenste klontvorming in het eindproduct.
  • Optimale reinigbaarheid van de proceslijn teneinde contaminatie van en met allergene bestanddelen te vermijden.
  • Het voorkomen van ongewenste uittreding van de vet- & olieachtige bestanddelen tijdens de maalstap.

Er zal kortom ook een geschikte wijze van koeling dienen te worden geïntegreerd. De uiteindelijke doelstelling voor BIC betreft een significante uitbreiding van het productportfolio met hoogwaardige voedingsingrediënten t.b.v. toepassing in de VGI.

Door gerichte grondstofbewerking en "blending" wordt maximale "added value" gecreëerd en is nadien bovendien diversifiëring van markten denkbaar. Kijkend naar het bredere maatschappelijk belang, wenst BIC door optimale benutting van plantaardige eiwitten een relevante bijdrage te leveren aan een meer duurzame voedselproductie.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 70.400

Tijdlijn

Startdatum25-4-2022
Einddatum16-12-2022
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • BIC Protein B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Haalbaarheid Multi-purpose-eiwit-processing-plant

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een duurzame eiwitverwerkingsfabriek voor plantaardige grondstoffen, gericht op het produceren van hoogwaardige eiwitingrediënten met minimale impact.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgers

Fromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Verwerkingsproces ten behoeve van eiwittransitie

Uticon ontwikkelt een modulair verwerkingsproces voor alternatieve eiwitbronnen om de eiwittransitie duurzaam te ondersteunen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Insect- and Fungi-based Biodegradation Facility

Dit project richt zich op het duurzaam produceren van eiwitten uit insecten en paddenstoelen via een circulaire afvalverwerkingsfaciliteit, met als doel economische waarde en klimaatneutraliteit te realiseren.

€ 19.968
Mkb-innovati...

Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

€ 199.098
Mkb-innovati...

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

€ 198.100
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
Mkb-innovati...

CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGA

Het project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren.

€ 348.180
Mkb-innovati...

Hoogwaardige commerciële ingrediënten uit gras

Grassa BV ontwikkelt een innovatief bioraffinageproces om eiwitten uit gras te winnen voor duurzame diervoeding en vermindering van soja-import.

€ 278.040