Haalbaarheid van Next Generation Combi-IV Langmaker

Het project richt zich op de ontwikkeling van een innovatieve, hygiënische Combi-IV langmaker met lagere kosten en duurzame oplossingen.

Subsidie
€ 20.000
2022

Projectdetails

Toepassing

In het huidige productassortiment van WP-Haton bevindt zich de zgn. Combi-IV langmaker. Dit betreft een onderscheidend concept dat tot dusver nog door geen andere fabrikant in de wereld is gerealiseerd.

Deze langmaker kan deeg voor busbrood verwerken tot een capaciteit van 3600 stuks per uur. Het unieke aspect aan deze langmaker is vooral dat het uitgewalste deeg na het walsen omgekeerd wordt op een keertrommel, waardoor het brood een recht en uniek dun slot krijgt.

Probleemstelling

Hoewel in de markt nog altijd nadrukkelijk concrete behoefte blijkt te bestaan aan de Combi-IV langmaker, loopt de vraag bij afnemers naar dit product desalniettemin al gedurende een langere periode sterk terug.

Oorzaak daarvan lijkt evident. Het ontwerp van de huidige Combi IV dateert namelijk uit 1969 en de bestaande machine is zodoende opgebouwd, uitgaande van sterk verouderde technologie.

Consequentie daarvan is dat de kostprijs van de huidige Combi IV machine relatief hoog is geworden (t.o.v. alternatieve oplossingen in de markt). Bovendien voldoet de machine qua hygiëne en veiligheid ternauwernood aan de huidige normen en standaarden en blijkt het onderhoud vervelende complicaties op te leveren voor de industriële klanten in de bakkerijsector.

Hoewel het unieke karakter qua functionaliteit nog altijd aangetoond kan worden, zijn de geschetste nadelen navenant. Voor WP-Haton vormt dit de directe aanleiding om middels een gericht productinnovatieproject te streven naar de ontwikkeling van een vernieuwende Next Generation Combi-IV Langmaker.

Ontwikkeling

De uiteindelijke doelstelling van het innovatieproject is om (binnen een tijdsspanne van 2 tot maximaal 3 jaar) een Next Generation Combi-IV Langmaak machine te ontwikkelen uitgaande van de laatste stand van de techniek, die bovendien hygiënisch ontworpen is en gebaseerd op de momenteel beschikbare (voedselveilige) materialen.

In het licht van het optimaal kunnen inspelen op marktbehoeften zijn de belangrijkste randvoorwaarden bij deze productinnovatie:

  1. De "running costs" van de machine minstens met 50% omlaag te krijgen.
  2. De kostprijs van de machine met minimaal 20% te verlagen.
  3. Daarnaast wordt, gezien de huidige maatschappelijke tendens, zoveel mogelijk gestreefd naar een duurzame oplossing.

In hoeverre door WP-Haton op termijn inderdaad aan deze range aan vereisten kan worden voldaan, zal onderhavige haalbaarheidsstudie moeten uitwijzen.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 75.000

Tijdlijn

Startdatum19-4-2022
Einddatum16-12-2022
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Werner & Pfleiderer Haton B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Volautomatisch deegverwerking-systeem o.b.v. deegslot-detectie

WP Haton ontwikkelt een volautomatisch deegverwerkingssysteem om kwaliteitsverlies bij industriële bakkerijen te minimaliseren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Volautomatische controleweger t.b.v. integratie in deegverwerkingslijnen

WP Haton ontwikkelt een volautomatische controleweger voor deegverwerkingslijnen om kwaliteit en efficiëntie te verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheidsonderzoek ontwikkeling smart authentic bakery.

Van der Kloet Bakkerij onderzoekt de haalbaarheid van een smart authentic bakery om ambachtelijke productie te combineren met automatisering en regionale grondstoffen voor betere winstgevendheid.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Multi-inzetbare continu kneder

Sobatech onderzoekt de haalbaarheid van een multi-inzetbare continu kneder voor industriële bakkers om variabele recepten efficiënt te verwerken.

€ 20.000
Mkb-innovati...

CUSTOMER PORTAL

WP Haton ontwikkelt een Customer Portal voor klanten om inzicht te krijgen in machinecondities en onderhoud te optimaliseren.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Broodtechnologie 2.0: zoutarm brood door geïntegreerde deegbereiding

Het project ontwikkelt een innovatieve, continue productielijn voor deegverwerking die hoogwaardig brood produceert met gezondere ingrediënten, gericht op wereldwijde marktuitbreiding en economische groei voor Zuid-Nederlandse bedrijven.

€ 200.000
Mkb-innovati...

Ontwikkeling CO2 neutrale grote H2 gestookte bakkersoven

F.P. Beheer BV en A.J. Machinery BV ontwikkelen een CO2 neutrale hybride bakkersoven met innovatieve brandertechnieken, gericht op verduurzaming en energiebesparing in de broodproductie.

€ 168.320
Mkb-innovati...

Nieuwe generatie kneedgereedschap

Dit project ontwikkelt kostenefficiënt continu kneedgereedschap voor diverse industrieën met vergelijkbare prestaties als huidige machines.

€ 117.716
Mkb-innovati...

Robotdecorator

KV-Techniek en Bakon ontwikkelen een volledig geautomatiseerde spuitdoseermachine met robottechnologie om efficiëntie te verhogen en productverlies te verminderen in de voedselverwerkingsindustrie.

€ 145.600
Mkb-innovati...

Ontwikkeling hybride gaasbandoven met optimale warmte-terug-win-systeem

Het project ontwikkelt innovatieve branders voor bakkerijovens die meerdere brandstoffen en een warmte-terugwin systeem combineren, met als doel een energieverbruikreductie van meer dan 25%.

€ 171.435