SubsidieMeesters logoSubsidieMeesters
ProjectenRegelingenAnalyses

Vacuumkoeling bakkerij Ammerlaan

Bakkerij Ammerlaan investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, terwijl de broodkwaliteit behouden blijft en de productie met minder ovens efficiënt blijft.

Subsidie
€ 153.435
2025

Projectdetails

Inleiding

Met het stijgen van de energiekosten is de noodzaak om te zoeken naar besparingen dan wel eigen opwekking groot geworden. De meeste energie wordt verbruikt in het bakproces van brood, ondanks dat al gebruik wordt gemaakt van de meest energiezuinige ovens en hergebruik van restwarmte van de koelmotoren. De ondernemer is daarvoor op zoek gegaan naar mogelijkheden om hier te besparen op energie.

Doelstelling

Het doel is te investeren in een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Koeling door middel van vacuüm is een techniek die voor de oogst van verse producten al vele decennia lang gebruikt wordt. Sinds het begin van de 21e eeuw wordt de techniek ook gebruikt voor het koelen van vers bereid voedsel en sinds een jaar of tien ook heel voorzichtig voor het koelen van brood.

Korte omschrijving

Het doel is dus te investeren in een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Bakkerij Ammerlaan heeft een breed assortiment aan brood en andere bakkerijproducten en voor de verschillende productgroepen zullen verschillende instellingen (zowel in bakken als koelen) gezocht moeten worden, resulterend in het meest optimale resultaat.

Omdat er ovens aan vervanging toe waren, zijn er nieuwe besteld. In de nieuwe situatie worden dat:

  • 6 ovens met een bakoppervlak van 10 m² per oven
  • 2 ovens met een bakoppervlak van 9 m² per oven

Er is geen sprake van uitbreiding van capaciteit. Men bakt hetzelfde volume, alleen dan met 8 in plaats van 11 ovens. De bedoeling is de nieuwe ovens te plaatsen in juni/juli 2025. De plaatsing van de 2 vacuümkoelers wordt dan ongeveer in september 2025 gepland. Door de inzet van de vacuümkoeler kan men toe met een korter verblijf in de oven. Dit komt doordat in de vacuümkoeler een lager kookpunt heerst. Het brood gaart dus gewoon door onder het afkoelen. Bakkerij Ammerlaan wil de productie van 8 ovens verwerken in de 2 vacuümkoelers. Men wil de keuze maken voor de vacuümkoelers van Verhoeven.

Resultaat

Op basis van de eerste ervaringen bij bakkerijen in Nederland met een vergelijkbaar proces waar recent ook deze koeltechniek is geïnstalleerd, gaat de leverancier ervan uit dat hier tot 35% op het gasverbruik kan worden bespaard, bij een gelijk volume. Het extra energieverbruik van de vacuümkoeler ligt op 0,8-1,2 kWh voor 1 kar (hier ca. 80 kg brood). De vacuümkoeling is hier nodig voor het creëren van de gewenste kwaliteit, tegelijkertijd kan/moet sneller gebakken worden, wat een energiewinst oplevert.

Daarnaast is er tijdwinst, waardoor met minder uren de gewenste output gerealiseerd kan worden. Er gaat niet sneller gewerkt worden, doordat de beperking in de deegsectie zit. Onder de streep worden de ovens gewoon minder gebruikt. De energie die nodig is tijdens stilstand is verwaarloosbaar ten opzichte van de energie die nodig is tijdens het bakken. Zoals al aangegeven gaat men met minder ovens hetzelfde volume produceren.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 153.435

Tijdlijn

Startdatum1-2-2025
Einddatum30-4-2026
Subsidiejaar2025

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Bakker Ammerlaan Bleiswijk B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Inhoudsopgave

VEKI

Subsidie om industriële investeringen die bewezen CO₂-reductie opleveren versneld te financieren.

Bekijk regeling

Vergelijkbare projecten binnen VEKI

ProjectRegelingBedragJaarActie

Vacuumkoeling bakkerij 't Bakkertje

Bakkerij 't Bakkertje investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, de productiviteit te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.

Versnelde kl...€ 81.000
2024
Details

Innovatieve koeltechniek voor brood

Het project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.

Versnelde kl...€ 80.000
Onbekend
Details

Innovatieve koeltechniek voor brood bij bakkerij Vooges

Het project richt zich op het investeren in vacuümkoeling voor het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen en de broodproductie met 50% te verhogen, zonder kwaliteitsverlies.

Versnelde kl...€ 57.750
2023
Details

Energiebesparing bakkerij Oonk

Het project richt zich op het implementeren van energiezuinige systemen in Bakkerij Oonk, waaronder warmteterugwinning en nieuwe koeltechnieken, om energiekosten te verlagen en kwaliteit te waarborgen.

Versnelde kl...€ 99.860
2023
Details

Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij Visser

Het project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie.

Versnelde kl...€ 583.200
2022
Details
Versnelde kl...

Vacuumkoeling bakkerij 't Bakkertje

Bakkerij 't Bakkertje investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, de productiviteit te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.

Versnelde klimaatinvesteringen industrie
€ 81.000
2024
Details
Versnelde kl...

Innovatieve koeltechniek voor brood

Het project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.

Versnelde klimaatinvesteringen industrie
€ 80.000
Jaar onbekend
Details
Versnelde kl...

Innovatieve koeltechniek voor brood bij bakkerij Vooges

Het project richt zich op het investeren in vacuümkoeling voor het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen en de broodproductie met 50% te verhogen, zonder kwaliteitsverlies.

Versnelde klimaatinvesteringen industrie
€ 57.750
2023
Details
Versnelde kl...

Energiebesparing bakkerij Oonk

Het project richt zich op het implementeren van energiezuinige systemen in Bakkerij Oonk, waaronder warmteterugwinning en nieuwe koeltechnieken, om energiekosten te verlagen en kwaliteit te waarborgen.

Versnelde klimaatinvesteringen industrie
€ 99.860
2023
Details
Versnelde kl...

Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij Visser

Het project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie.

Versnelde klimaatinvesteringen industrie
€ 583.200
2022
Details

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

ProjectRegelingBedragJaarActie

Broodtechnologie 2.0: zoutarm brood door geïntegreerde deegbereiding

Het project ontwikkelt een innovatieve, continue productielijn voor deegverwerking die hoogwaardig brood produceert met gezondere ingrediënten, gericht op wereldwijde marktuitbreiding en economische groei voor Zuid-Nederlandse bedrijven.

Mkb-innovati...€ 200.000
2018
Details

Bewaarschuur van de toekomst

Het project ontwikkelt een energieneutrale circulaire bewaarschuur voor landbouwproducten, die met innovatieve technologieën energie bespaart en productkwaliteit optimaliseert, klaar voor Europese uitrol.

Demonstratie...€ 1.996.950
2017
Details

CO2 vrij moutproces

Het project streeft naar een CO2-neutraal moutproces bij Holland Malt Eemshaven door innovatieve warmteterugwinning en elektrificatie, met een jaarlijkse reductie van 32.287 ton CO2.

Demonstratie...€ 8.646.180
2021
Details
Mkb-innovati...

Broodtechnologie 2.0: zoutarm brood door geïntegreerde deegbereiding

Het project ontwikkelt een innovatieve, continue productielijn voor deegverwerking die hoogwaardig brood produceert met gezondere ingrediënten, gericht op wereldwijde marktuitbreiding en economische groei voor Zuid-Nederlandse bedrijven.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 200.000
2018
Details
Demonstratie...

Bewaarschuur van de toekomst

Het project ontwikkelt een energieneutrale circulaire bewaarschuur voor landbouwproducten, die met innovatieve technologieën energie bespaart en productkwaliteit optimaliseert, klaar voor Europese uitrol.

Demonstratie Energie Innovatie
€ 1.996.950
2017
Details
Demonstratie...

CO2 vrij moutproces

Het project streeft naar een CO2-neutraal moutproces bij Holland Malt Eemshaven door innovatieve warmteterugwinning en elektrificatie, met een jaarlijkse reductie van 32.287 ton CO2.

Demonstratie Energie Innovatie
€ 8.646.180
2021
Details

SubsidieMeesters logoSubsidieMeesters

Vind en verken subsidieprojecten in Nederland en Europa.

Links

  • Projecten
  • Regelingen
  • Analyses

Suggesties

Heb je ideeën voor nieuwe features of verbeteringen?

Deel je suggestie
© 2025 SubsidieMeesters. Alle rechten voorbehouden.