Vacuumkoeling bakkerij Ammerlaan
Bakkerij Ammerlaan investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, terwijl de broodkwaliteit behouden blijft en de productie met minder ovens efficiënt blijft.
Projectdetails
Inleiding
Met het stijgen van de energiekosten is de noodzaak om te zoeken naar besparingen dan wel eigen opwekking groot geworden. De meeste energie wordt verbruikt in het bakproces van brood, ondanks dat al gebruik wordt gemaakt van de meest energiezuinige ovens en hergebruik van restwarmte van de koelmotoren. De ondernemer is daarvoor op zoek gegaan naar mogelijkheden om hier te besparen op energie.
Doelstelling
Het doel is te investeren in een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Koeling door middel van vacuüm is een techniek die voor de oogst van verse producten al vele decennia lang gebruikt wordt. Sinds het begin van de 21e eeuw wordt de techniek ook gebruikt voor het koelen van vers bereid voedsel en sinds een jaar of tien ook heel voorzichtig voor het koelen van brood.
Korte omschrijving
Het doel is dus te investeren in een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Bakkerij Ammerlaan heeft een breed assortiment aan brood en andere bakkerijproducten en voor de verschillende productgroepen zullen verschillende instellingen (zowel in bakken als koelen) gezocht moeten worden, resulterend in het meest optimale resultaat.
Omdat er ovens aan vervanging toe waren, zijn er nieuwe besteld. In de nieuwe situatie worden dat:
- 6 ovens met een bakoppervlak van 10 m² per oven
- 2 ovens met een bakoppervlak van 9 m² per oven
Er is geen sprake van uitbreiding van capaciteit. Men bakt hetzelfde volume, alleen dan met 8 in plaats van 11 ovens. De bedoeling is de nieuwe ovens te plaatsen in juni/juli 2025. De plaatsing van de 2 vacuümkoelers wordt dan ongeveer in september 2025 gepland. Door de inzet van de vacuümkoeler kan men toe met een korter verblijf in de oven. Dit komt doordat in de vacuümkoeler een lager kookpunt heerst. Het brood gaart dus gewoon door onder het afkoelen. Bakkerij Ammerlaan wil de productie van 8 ovens verwerken in de 2 vacuümkoelers. Men wil de keuze maken voor de vacuümkoelers van Verhoeven.
Resultaat
Op basis van de eerste ervaringen bij bakkerijen in Nederland met een vergelijkbaar proces waar recent ook deze koeltechniek is geïnstalleerd, gaat de leverancier ervan uit dat hier tot 35% op het gasverbruik kan worden bespaard, bij een gelijk volume. Het extra energieverbruik van de vacuümkoeler ligt op 0,8-1,2 kWh voor 1 kar (hier ca. 80 kg brood). De vacuümkoeling is hier nodig voor het creëren van de gewenste kwaliteit, tegelijkertijd kan/moet sneller gebakken worden, wat een energiewinst oplevert.
Daarnaast is er tijdwinst, waardoor met minder uren de gewenste output gerealiseerd kan worden. Er gaat niet sneller gewerkt worden, doordat de beperking in de deegsectie zit. Onder de streep worden de ovens gewoon minder gebruikt. De energie die nodig is tijdens stilstand is verwaarloosbaar ten opzichte van de energie die nodig is tijdens het bakken. Zoals al aangegeven gaat men met minder ovens hetzelfde volume produceren.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 153.435 |
Tijdlijn
Startdatum | 1-2-2025 |
Einddatum | 30-4-2026 |
Subsidiejaar | 2025 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Bakker Ammerlaan Bleiswijk B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen VEKI
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Vacuumkoeling bakkerij 't BakkertjeBakkerij 't Bakkertje investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, de productiviteit te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren. | Versnelde kl... | € 81.000 | 2024 | Details |
Innovatieve koeltechniek voor broodHet project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren. | Versnelde kl... | € 80.000 | Onbekend | Details |
Innovatieve koeltechniek voor brood bij bakkerij VoogesHet project richt zich op het investeren in vacuümkoeling voor het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen en de broodproductie met 50% te verhogen, zonder kwaliteitsverlies. | Versnelde kl... | € 57.750 | 2023 | Details |
Energiebesparing bakkerij OonkHet project richt zich op het implementeren van energiezuinige systemen in Bakkerij Oonk, waaronder warmteterugwinning en nieuwe koeltechnieken, om energiekosten te verlagen en kwaliteit te waarborgen. | Versnelde kl... | € 99.860 | 2023 | Details |
Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij VisserHet project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie. | Versnelde kl... | € 583.200 | 2022 | Details |
Vacuumkoeling bakkerij 't Bakkertje
Bakkerij 't Bakkertje investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, de productiviteit te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.
Innovatieve koeltechniek voor brood
Het project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.
Innovatieve koeltechniek voor brood bij bakkerij Vooges
Het project richt zich op het investeren in vacuümkoeling voor het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen en de broodproductie met 50% te verhogen, zonder kwaliteitsverlies.
Energiebesparing bakkerij Oonk
Het project richt zich op het implementeren van energiezuinige systemen in Bakkerij Oonk, waaronder warmteterugwinning en nieuwe koeltechnieken, om energiekosten te verlagen en kwaliteit te waarborgen.
Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij Visser
Het project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Broodtechnologie 2.0: zoutarm brood door geïntegreerde deegbereidingHet project ontwikkelt een innovatieve, continue productielijn voor deegverwerking die hoogwaardig brood produceert met gezondere ingrediënten, gericht op wereldwijde marktuitbreiding en economische groei voor Zuid-Nederlandse bedrijven. | Mkb-innovati... | € 200.000 | 2018 | Details |
Bewaarschuur van de toekomstHet project ontwikkelt een energieneutrale circulaire bewaarschuur voor landbouwproducten, die met innovatieve technologieën energie bespaart en productkwaliteit optimaliseert, klaar voor Europese uitrol. | Demonstratie... | € 1.996.950 | 2017 | Details |
CO2 vrij moutprocesHet project streeft naar een CO2-neutraal moutproces bij Holland Malt Eemshaven door innovatieve warmteterugwinning en elektrificatie, met een jaarlijkse reductie van 32.287 ton CO2. | Demonstratie... | € 8.646.180 | 2021 | Details |
Broodtechnologie 2.0: zoutarm brood door geïntegreerde deegbereiding
Het project ontwikkelt een innovatieve, continue productielijn voor deegverwerking die hoogwaardig brood produceert met gezondere ingrediënten, gericht op wereldwijde marktuitbreiding en economische groei voor Zuid-Nederlandse bedrijven.
Bewaarschuur van de toekomst
Het project ontwikkelt een energieneutrale circulaire bewaarschuur voor landbouwproducten, die met innovatieve technologieën energie bespaart en productkwaliteit optimaliseert, klaar voor Europese uitrol.
CO2 vrij moutproces
Het project streeft naar een CO2-neutraal moutproces bij Holland Malt Eemshaven door innovatieve warmteterugwinning en elektrificatie, met een jaarlijkse reductie van 32.287 ton CO2.