Broodnodige CO2 besparing

Bakkerij Bouman en Ecocreation ontwikkelen een ecodigester om retourbrood duurzaam in hoogwaardig veevoer om te zetten, wat leidt tot lagere kosten en verminderde CO2-uitstoot.

Subsidie
€ 199.000
Jaar onbekend

Projectdetails

Aanleiding

Supermarkten retourneren dagelijks grote hoeveelheden brood naar bakkerijen, wat een enorme uitdaging vormt op economisch, technologisch en ecologisch vlak.

Bakkerij Bouman ontvangt wekelijks 33 ton restproduct, bestaande uit 6-8% retourbroden en 3 ton deegafval. Zonder eigen verwerkingsfaciliteiten gaat dit naar Feedvalid in Lienden, waar het omgezet wordt tot droog veevoer.

Het proces omvat plastic scheiding, droging met gasbranders en meerdere transportbewegingen voordat het aan de veevoerindustrie verkocht wordt. Dit complete proces is energie- en CO2-intensief waar significante stappen in gemaakt kunnen worden.

Doelstelling

Bakkerij Bouman heeft een nieuwe installatie gevonden bij Ecocreation B.V. waarmee ze in staat zijn om alle werkzaamheden in-house uit te voeren en het retourbrood van Bakkerij Bouman om te zetten in hoogwaardig veevoer.

Met behulp van een ecodigester wordt het restproduct in 12 uur verteerd door een aerobe bacterie, waarna het als veevoer uit de machine komt. Dit proces is duurzaam en efficiënt, omdat er geen additionele transportkosten, minder energieverbruik en geen uitstoot van broeikasgassen meer is.

Daarbij is er geen aardgas meer nodig voor het verdampingsproces van het restproduct, aangezien de restwarmte uit de bakkerij gebruikt wordt. Hierdoor draagt deze nieuwe situatie bij aan een duurzame en efficiënte verwerking van de reststromen van Bakkerij Bouman.

Korte omschrijving

Bakkerij Bouman en Ecocreation werken nauw samen aan een gedetailleerd ontwerp voor geavanceerde machines die de productie zullen revolutioneren.

Tegelijkertijd start Bakkerij Bouman met aanpassingen aan hun locatie, zodat deze geschikt is voor de installatie van de nieuwe machines. Terwijl de bakkerij aan de verbouwing werkt, begint Ecocreation met de productie van de machines volgens de specificaties.

Elk onderdeel wordt zorgvuldig vervaardigd en getest voordat de machines worden geleverd. Eenmaal aangekomen worden de machines in een gestroomlijnde productielijn geïntegreerd, waarbij elk afzonderlijk onderdeel getest wordt voordat het geheel operationeel is.

Na voltooiing van de installatie wordt de productielijn grondig gekeurd en getest. Bakkerij Bouman begint met het verwerken van retourproducten op de nieuwe apparatuur.

De opbrengst van de productielijn wordt gemeten en geanalyseerd om mogelijke verbeteringen te identificeren. Door continu te finetunen en te verbeteren, streven ze naar maximale efficiëntie en kwaliteit in hun productieproces.

Resultaat

De nieuwe aanpak van Bakkerij Bouman heeft geleid tot aanzienlijke optimalisaties in de productie van veevoer door in-house activiteiten te behouden en het proces te verbeteren om afval te minimaliseren en de kwaliteit van het veevoer te verbeteren.

De ecodigester speelt een cruciale rol in dit proces door efficiënt en duurzaam restproduct om te zetten in hoogwaardig veevoer.

Deze nieuwe aanpak heeft niet alleen transportkosten geëlimineerd en de uitstoot van broeikasgassen verminderd, maar draagt ook bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen door het elimineren van de behoefte aan gas voor het droogproces van de slurry.

Het resultaat is een belangrijke stap richting duurzame en efficiënte verwerking van retourbrood.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 199.000

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
SubsidiejaarJaar onbekend

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Dirk Bouman Bakkerijen B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen VEKI

Versnelde kl...

Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij Visser

Het project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie.

€ 583.200
Versnelde kl...

Innovatieve koeltechniek voor brood

Het project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.

€ 80.000
Versnelde kl...

Hybride oven appeltaart en cake

De Graaf Bakeries installeert hybride ovenlijnen en energiebesparende systemen om de CO2-emissies van banketproductie met 1.933 ton te verlagen en in 2030 klimaatneutraal te opereren.

€ 1.396.480
Versnelde kl...

Vacuumkoeling bakkerij 't Bakkertje

Bakkerij 't Bakkertje investeert in vacuümkoeling om energieverbruik met 35% te verlagen, de productiviteit te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.

€ 81.000
Versnelde kl...

Droge reiniging sorteerzeefzand voor hoogwaardige recycling

Theo Pouw B.V. investeert in een droogzeefinstallatie om de CO2-uitstoot met 285.056 ton te reduceren en de recycling van sorteerzeefzand te verbeteren, wat leidt tot energie-efficiëntie en hoogwaardige grondstoffen.

€ 1.798.076

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Demonstratie...

Dutch Reduced Energy Mineral Recycling

Dit project demonstreert een nieuwe energiezuinige brekertechniek voor de Bouw en Sloop afval-industrie, met als doel 64% energiebesparing en uniforme granulaatproductie voor de markt.

€ 764.264
Demonstratie...

Met gemak duurzaam; CO2-reductie via circulaire biobased vers" voedselverpakkingen en disposables"

Het project "Met Gemak Duurzaam" ontwikkelt een circulaire biobased kringloop voor verpakkingen en disposables in de out-of-home markt om CO2-emissies te reduceren en afval te recyclen.

€ 274.226
Demonstratie...

CO2 vrij moutproces

Het project streeft naar een CO2-neutraal moutproces bij Holland Malt Eemshaven door innovatieve warmteterugwinning en elektrificatie, met een jaarlijkse reductie van 32.287 ton CO2.

€ 8.646.180
Demonstratie...

De CD70 - Lekker Efficiënt Drogen

Het project ontwikkelt een energiezuinige mobiele droger voor natte biomassa, gericht op het verwaarden van reststromen tot hoogwaardige voedingsmiddelen en het bevorderen van een circulaire economie in Nederland.

€ 143.444
Demonstratie...

BoaNiCO2: Nieuw energiezuinig voorverdichtingsproces t.b.v. mengvoederproductie

Het project valideert een nieuwe energiezuinige voorverdichtingsmachine voor veevoerproductie, gericht op CO2-reductie en kwaliteitsverbetering, door middel van praktijkproeven en optimalisaties.

€ 124.988