SubsidieMeesters logoSubsidieMeesters
ProjectenRegelingenAnalyses

Hoogwaardige commerciële ingrediënten uit gras

Grassa BV ontwikkelt een innovatief bioraffinageproces om eiwitten uit gras te winnen voor duurzame diervoeding en vermindering van soja-import.

Subsidie
€ 278.040
2022

Projectdetails

Inleiding

De wereldbevolking groeit gestaag en zal in 2050 naar verwachting 9,8 miljard bedragen. Om al die mensen te kunnen voeden, zijn aanzienlijke verbeteringen van onze voedselproductiesystemen nodig.

Huidige Problemen

Gebleken is dat huidige landbouwpraktijken wereldwijd schade toebrengen aan ecologische systemen. Zij leiden onder meer tot:

  • De uitstoot van broeikasgassen
  • Ontbossing
  • Verlies van biodiversiteit
  • Waterverontreiniging

Momenteel wordt twee derde van de landbouwgrond gebruikt voor het voederen van vee. Twee grote problemen hierbij zijn:

  1. Stikstofuitstoot
  2. Soja-import

Oplossing van Grassa BV

Grassa BV wil deze problemen oplossen door eiwitten te winnen uit gras middels bioraffinage, waardoor deze eiwitten ook kunnen worden geconsumeerd door eenmagigen. Grassa heeft op kleine schaal een Proof of Concept proces ontwikkeld, waarin het 4 ton gras per uur kan verwerken tot vier producten, waaronder een eiwitfractie.

Stabiliteitsproblemen

Uit dit proces is echter gebleken dat het ingangsmateriaal niet stabiel is, maar afhankelijk van het type gewas, seizoen, klimaat en oogstomstandigheden. Als gevolg hiervan is de samenstelling en kwaliteit van de uitgangsmaterialen niet stabiel, waardoor producten niet commercieel kunnen worden aangeboden.

Samenwerking voor Innovatie

Om producten uit gras te kunnen verwerken tot onder andere een succesvolle commerciële vervanger van soja voor diervoeder, wil Grassa BV samenwerken met Nutrilab BV en MantiSpectra BV.

Doel van de Samenwerking

Het doel van deze samenwerking is om een innovatief bioraffinageproces te ontwikkelen waarin op meerdere momenten in het productieproces metingen worden verricht om de samenstelling en kwaliteit te meten.

Aanpassing van het Proces

Na deze metingen worden vervolgstappen van het proces aangepast om continue stabiele en kwalitatief hoogwaardige uitgangsmaterialen te kunnen garanderen.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 278.040
Totale projectbegroting€ 794.400

Tijdlijn

Startdatum2-6-2022
Einddatum31-12-2023
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Grassa B.V.penvoerder
  • Nutrilab B.V.

Land(en)

Netherlands

Inhoudsopgave

MIT R&D Samenwerking

Subsidie tot € 350.000 (35 %) voor mkb-bedrijven die gezamenlijk R&D-projecten uitvoeren om nieuwe producten, processen of diensten te ontwikkelen.

Bekijk regeling

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

ProjectRegelingBedragJaarActie

PROPERS, samen eiwitten zoeken in gras (versie 2)

Het PROPERS-project richt zich op het optimaliseren van grasraffinage om eiwitrijk grassap te verrijken en asgehalte te verlagen, met innovatieve technologieën en kosteneffectieve oplossingen.

Mkb-innovati...€ 174.137
2015
Details

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

Mkb-innovati...€ 113.663
2018
Details

Reinventing sustainable and juicy meat alternatives

Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.

Mkb-innovati...€ 193.595
2023
Details

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

Mkb-innovati...€ 198.100
2019
Details

The BURGER Project

MaGie Creations en Cano-ela ontwikkelen een innovatieve vegan burger met koolzaad en bierbostel, gericht op superieure voedingswaarden en duurzame voedselproductie.

Mkb-innovati...€ 184.034
2023
Details
Mkb-innovati...

PROPERS, samen eiwitten zoeken in gras (versie 2)

Het PROPERS-project richt zich op het optimaliseren van grasraffinage om eiwitrijk grassap te verrijken en asgehalte te verlagen, met innovatieve technologieën en kosteneffectieve oplossingen.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 174.137
2015
Details
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 113.663
2018
Details
Mkb-innovati...

Reinventing sustainable and juicy meat alternatives

Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 193.595
2023
Details
Mkb-innovati...

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 198.100
2019
Details
Mkb-innovati...

The BURGER Project

MaGie Creations en Cano-ela ontwikkelen een innovatieve vegan burger met koolzaad en bierbostel, gericht op superieure voedingswaarden en duurzame voedselproductie.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren R&D Samenwerking
€ 184.034
2023
Details

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

ProjectRegelingBedragJaarActie

Onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuw droogproces voor bioraffinage

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een nieuwe droogtechniek voor het verbeteren van graseiwit in bioraffinage.

Mkb-innovati...€ 20.000
2021
Details

Grass Refinery for Sustainability & Shared value

The GR4SS project aims to establish the world's first commercial grass fermentation plant to produce sustainable products, reduce GHG emissions, and promote a circular economy.

LIFE Standar...€ 2.261.231
2022
Details

Waardevol eiwit uit stikstofreststromen

Dit project onderzoekt de productie van eiwit uit stikstofreststromen van de veehouderij en voedingsindustrie, met als doel een demo-faciliteit in Noord-Limburg voor duurzame kringlooplandbouw.

Mkb-innovati...€ 20.000
2020
Details

Een geraffineerd idee: eiwit persen uit bladgroen

Het project onderzoekt de technische en financiële haalbaarheid van het winnen van eiwitten uit gras en bladgroen om de afhankelijkheid van dierlijke eiwitten en soja te verminderen.

Mkb-innovati...€ 20.000
2023
Details

Synthetic proteins for sustainable animal feeding

SYNFEED aims to revolutionize animal feeding by developing sustainable, digestible proteins through precision nutrition and biosynthesis, reducing environmental impact and EU dependency on imports.

EIC Pathfinder€ 3.079.962
2025
Details
Mkb-innovati...

Onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuw droogproces voor bioraffinage

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een nieuwe droogtechniek voor het verbeteren van graseiwit in bioraffinage.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren Haalbaarheid
€ 20.000
2021
Details
LIFE Standar...

Grass Refinery for Sustainability & Shared value

The GR4SS project aims to establish the world's first commercial grass fermentation plant to produce sustainable products, reduce GHG emissions, and promote a circular economy.

LIFE Standard Action Projects
€ 2.261.231
2022
Details
Mkb-innovati...

Waardevol eiwit uit stikstofreststromen

Dit project onderzoekt de productie van eiwit uit stikstofreststromen van de veehouderij en voedingsindustrie, met als doel een demo-faciliteit in Noord-Limburg voor duurzame kringlooplandbouw.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren Haalbaarheid
€ 20.000
2020
Details
Mkb-innovati...

Een geraffineerd idee: eiwit persen uit bladgroen

Het project onderzoekt de technische en financiële haalbaarheid van het winnen van eiwitten uit gras en bladgroen om de afhankelijkheid van dierlijke eiwitten en soja te verminderen.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren Haalbaarheid
€ 20.000
2023
Details
EIC Pathfinder

Synthetic proteins for sustainable animal feeding

SYNFEED aims to revolutionize animal feeding by developing sustainable, digestible proteins through precision nutrition and biosynthesis, reducing environmental impact and EU dependency on imports.

EIC Pathfinder
€ 3.079.962
2025
Details

SubsidieMeesters logoSubsidieMeesters

Vind en verken subsidieprojecten in Nederland en Europa.

Links

  • Projecten
  • Regelingen
  • Analyses

Suggesties

Heb je ideeën voor nieuwe features of verbeteringen?

Deel je suggestie
© 2025 SubsidieMeesters. Alle rechten voorbehouden.