Experiment Dutch Vanille

Het project ontwikkelt een gecontroleerde teelt en fermentatie van vanille-orchideeën om hoogwaardige Dutch Vanille te produceren voor professionele chefs, met focus op gezondheid en innovatie.

Subsidie
€ 171.400
2020

Projectdetails

Inleiding

De samenwerking Koppert Cress en [Aanvrager/Partner] wil in dit project de teelt van de vanille-orchidee en het fermentatieproces van de vanillepeul ontwikkelen om te komen tot een hoogwaardige kwaliteit Dutch Vanille.

Projectdoelstellingen

Het gaat om een gecontroleerde teelt in kassen. Het project van Dutch Vanille werkt aan een innovatief, vernieuwend, veilig en gezond product voor één van de drie belangrijkste en duurste ingrediënten in de keuken.

Belangrijke Componenten

Het belangrijkste component is de stof vanilline, die vanille het smaakboeket geeft. Vanilline is relatief eenvoudig te synthetiseren. Imitatie vanilline kan worden gemaakt uit kruidnagel en bijproducten uit de hout- en papierindustrie. Maar de echte liefhebber kiest voor de echte vanille.

Nieuwe Verdienmodellen

De echte vanille is een nieuw verdienmodel voor telers door een nieuwe, kansrijke teelt. Gezonde, natuurlijke (niet-chemische) inhoudsstoffen in vanille dragen bij aan een preventieve gezondheid.

Einddoel

Beoogd einddoel is om te komen tot een marktrijpe, valide, betrouwbare, gezonde en veilige vanilleproducten met echte smaken voor professionele chefs en patissiers.

Innovatie in de Glastuinbouw

Met de teelt van vanille zet provincie Zuid-Holland zich opnieuw op de kaart als innovator voor de glastuinbouw.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 171.400

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2020

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Koppert Cress B.V.penvoerder
  • Partner geen Rechtspersoon

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

Mkb-innovati...

Experimenteel onderzoek naar gezonde zoetstoffen uit planten

Koppert Cress ontwikkelt innovatieve, gezonde producten zoals caloriearme zoetstoffen uit planten, gericht op de horeca en consument, om Nederland de meest gezonde delta ter wereld te maken.

€ 108.255
Mkb-innovati...

Organische bioreactor: microbiologisch ecosysteem voor de glastuinbouw

Soltech-Solutions BV en [Aanvrager/Partner] ontwikkelen een organisch teeltsysteem om op intensieve schaal biologische groenten te produceren met vergelijkbare opbrengsten als conventionele teelt.

€ 188.055
Mkb-innovati...

5D Plant Innovatie

Het project ontwikkelt de 5D-Box, een innovatieve oplossing die digitalisering en teeltkennis combineert om de beoordeling en veredeling van gewassen te verbeteren voor duurzame voedselproductie.

€ 349.825
Mkb-innovati...

Plant-based gefermenteerde boter

Willicroft en Time-travelling Milkman ontwikkelen een smeerbare plantaardige boter uit lokale ingrediënten, gebruikmakend van fermentatie en extractie, om duurzame alternatieven te bieden.

€ 119.595
Mkb-innovati...

GroundBot & Skyscout

Het project ontwikkelt een autonoom inspectie- en bewerkingssysteem voor de landbouw door drones en robots te combineren met AI, gericht op efficiëntie en duurzaamheid.

€ 280.700

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Grand Cru cacao verbouwen in Nederland

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van Fine Flavour cacao in de Nederlandse glastuinbouw, met als doel duurzame, hoogwaardige cacao te leveren voor de chocolademarkt.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Cacao Fermentatie in Nederland

Heinde & Verre onderzoekt de haalbaarheid van het fermenteren van Fine Flavour cacao in Nederland door het testen van starterculturen en cacaodrooginstallaties.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Duurzame fine flavour cacao van Nederlandse bodem

PandA BV onderzoekt de duurzame commerciële teelt van fine flavour cacaobonen en de benodigde aanpassingen aan de huidige kas.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheidsonderzoek naar lokale teelt van snijbloemen van vaste planten tbv internationale doelge

Molter BV ontwikkelt een uniek concept voor lokale productie van snijbloemen van vaste planten, gericht op economische haalbaarheid en aanpassing aan regionale teelteisen wereldwijd.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Savfood coating

Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.

€ 20.000