Experiment Dutch Vanille
Het project ontwikkelt een gecontroleerde teelt en fermentatie van vanille-orchideeën om hoogwaardige Dutch Vanille te produceren voor professionele chefs, met focus op gezondheid en innovatie.
Projectdetails
Inleiding
De samenwerking Koppert Cress en [Aanvrager/Partner] wil in dit project de teelt van de vanille-orchidee en het fermentatieproces van de vanillepeul ontwikkelen om te komen tot een hoogwaardige kwaliteit Dutch Vanille.
Projectdoelstellingen
Het gaat om een gecontroleerde teelt in kassen. Het project van Dutch Vanille werkt aan een innovatief, vernieuwend, veilig en gezond product voor één van de drie belangrijkste en duurste ingrediënten in de keuken.
Belangrijke Componenten
Het belangrijkste component is de stof vanilline, die vanille het smaakboeket geeft. Vanilline is relatief eenvoudig te synthetiseren. Imitatie vanilline kan worden gemaakt uit kruidnagel en bijproducten uit de hout- en papierindustrie. Maar de echte liefhebber kiest voor de echte vanille.
Nieuwe Verdienmodellen
De echte vanille is een nieuw verdienmodel voor telers door een nieuwe, kansrijke teelt. Gezonde, natuurlijke (niet-chemische) inhoudsstoffen in vanille dragen bij aan een preventieve gezondheid.
Einddoel
Beoogd einddoel is om te komen tot een marktrijpe, valide, betrouwbare, gezonde en veilige vanilleproducten met echte smaken voor professionele chefs en patissiers.
Innovatie in de Glastuinbouw
Met de teelt van vanille zet provincie Zuid-Holland zich opnieuw op de kaart als innovator voor de glastuinbouw.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 171.400 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2020 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Koppert Cress B.V.penvoerder
- Partner geen Rechtspersoon
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Experimenteel onderzoek naar gezonde zoetstoffen uit plantenKoppert Cress ontwikkelt innovatieve, gezonde producten zoals caloriearme zoetstoffen uit planten, gericht op de horeca en consument, om Nederland de meest gezonde delta ter wereld te maken. | Mkb-innovati... | € 108.255 | 2016 | Details |
Organische bioreactor: microbiologisch ecosysteem voor de glastuinbouwSoltech-Solutions BV en [Aanvrager/Partner] ontwikkelen een organisch teeltsysteem om op intensieve schaal biologische groenten te produceren met vergelijkbare opbrengsten als conventionele teelt. | Mkb-innovati... | € 188.055 | 2017 | Details |
5D Plant InnovatieHet project ontwikkelt de 5D-Box, een innovatieve oplossing die digitalisering en teeltkennis combineert om de beoordeling en veredeling van gewassen te verbeteren voor duurzame voedselproductie. | Mkb-innovati... | € 349.825 | 2020 | Details |
Plant-based gefermenteerde boterWillicroft en Time-travelling Milkman ontwikkelen een smeerbare plantaardige boter uit lokale ingrediënten, gebruikmakend van fermentatie en extractie, om duurzame alternatieven te bieden. | Mkb-innovati... | € 119.595 | 2021 | Details |
GroundBot & SkyscoutHet project ontwikkelt een autonoom inspectie- en bewerkingssysteem voor de landbouw door drones en robots te combineren met AI, gericht op efficiëntie en duurzaamheid. | Mkb-innovati... | € 280.700 | 2019 | Details |
Experimenteel onderzoek naar gezonde zoetstoffen uit planten
Koppert Cress ontwikkelt innovatieve, gezonde producten zoals caloriearme zoetstoffen uit planten, gericht op de horeca en consument, om Nederland de meest gezonde delta ter wereld te maken.
Organische bioreactor: microbiologisch ecosysteem voor de glastuinbouw
Soltech-Solutions BV en [Aanvrager/Partner] ontwikkelen een organisch teeltsysteem om op intensieve schaal biologische groenten te produceren met vergelijkbare opbrengsten als conventionele teelt.
5D Plant Innovatie
Het project ontwikkelt de 5D-Box, een innovatieve oplossing die digitalisering en teeltkennis combineert om de beoordeling en veredeling van gewassen te verbeteren voor duurzame voedselproductie.
Plant-based gefermenteerde boter
Willicroft en Time-travelling Milkman ontwikkelen een smeerbare plantaardige boter uit lokale ingrediënten, gebruikmakend van fermentatie en extractie, om duurzame alternatieven te bieden.
GroundBot & Skyscout
Het project ontwikkelt een autonoom inspectie- en bewerkingssysteem voor de landbouw door drones en robots te combineren met AI, gericht op efficiëntie en duurzaamheid.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Grand Cru cacao verbouwen in NederlandDit project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van Fine Flavour cacao in de Nederlandse glastuinbouw, met als doel duurzame, hoogwaardige cacao te leveren voor de chocolademarkt. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Cacao Fermentatie in NederlandHeinde & Verre onderzoekt de haalbaarheid van het fermenteren van Fine Flavour cacao in Nederland door het testen van starterculturen en cacaodrooginstallaties. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Duurzame fine flavour cacao van Nederlandse bodemPandA BV onderzoekt de duurzame commerciële teelt van fine flavour cacaobonen en de benodigde aanpassingen aan de huidige kas. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Haalbaarheidsonderzoek naar lokale teelt van snijbloemen van vaste planten tbv internationale doelgeMolter BV ontwikkelt een uniek concept voor lokale productie van snijbloemen van vaste planten, gericht op economische haalbaarheid en aanpassing aan regionale teelteisen wereldwijd. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Savfood coatingHet project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Grand Cru cacao verbouwen in Nederland
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van Fine Flavour cacao in de Nederlandse glastuinbouw, met als doel duurzame, hoogwaardige cacao te leveren voor de chocolademarkt.
Cacao Fermentatie in Nederland
Heinde & Verre onderzoekt de haalbaarheid van het fermenteren van Fine Flavour cacao in Nederland door het testen van starterculturen en cacaodrooginstallaties.
Duurzame fine flavour cacao van Nederlandse bodem
PandA BV onderzoekt de duurzame commerciële teelt van fine flavour cacaobonen en de benodigde aanpassingen aan de huidige kas.
Haalbaarheidsonderzoek naar lokale teelt van snijbloemen van vaste planten tbv internationale doelge
Molter BV ontwikkelt een uniek concept voor lokale productie van snijbloemen van vaste planten, gericht op economische haalbaarheid en aanpassing aan regionale teelteisen wereldwijd.
Savfood coating
Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.