BEHOUD VAN ORIGINELE MELKKWALITEIT MET ENERGIEZUINIGE NANOPEF ALTERNATIEVE PASTEURISATIETECHNOLOGIE

Het project ontwikkelt een industrieel prototype voor melkconservering met nanoPEF-technologie, dat energie bespaart en de voedingswaarde behoudt, ter vervanging van traditionele pasteurisatie.

Subsidie
€ 114.169
2021

Projectdetails

Inleiding

Melkverwerkers vertrouwen al tientallen jaren op warmte pasteurisatie om ziekteverwekkers te doden, door voedselovergedragen ziekten te voorkomen en de houdbaarheid van het product te verlengen. Het pasteurisatieproces kost niet alleen veel energie om het voedsel eerst te verwarmen en vervolgens weer af te koelen, maar heeft ook een negatief effect op de smaak en concentratie van nuttige voedingsstoffen (eiwitten, vitamines, vet, enz.).

Consumententrends

Door de ontwikkeling van consumententrends, zoals de vraag naar gezonde en 'clean label' producten, groeide de belangstelling voor functionele voeding. Daarmee wordt de productiegroei van hoogwaardige eiwitten een drijvende factor voor innovaties in de wereldwijde zuivelsector. Met de verschuiving in de behoeften van onze samenleving in de loop van de tijd, lijkt pasteurisatie niet langer in staat om volledig aan de behoeften van de markt te voldoen.

Innovatieve Technologie

De nanoseconde PEF-melkbehandeling (nanoPEF) is een niet-thermische voedselverwerkingstechnologie waarbij gepulseerde elektrische velden met hoge intensiteit en ultrakorte duur worden gebruikt. Als gevolg hiervan is het veiligheidsniveau hetzelfde als na HTST-pasteurisatie (72°C, 15 sec), terwijl het energieverbruik van nanoPEF-machines gemiddeld 50% lager is, afhankelijk van de productielijn.

Effectiviteit van nanoPEF

Bovendien is onze innovatieve conserveringstechnologie uiterst effectief tegen thermofiele sporenvormingspathogenen en in staat om biofilmvorming in verschillende delen van melkverwerkingsapparatuur te voorkomen, waardoor de CIP-tijd tot 1 uur per dag kan worden verkort.

Proof-of-Concept

In de periode 2019-2021 hebben we samen met onze launching customer FrieslandCampina het proof-of-concept onderzoek succesvol uitgevoerd. Het doel van het huidige project is om een industrieel prototype met een capaciteit van 100-300 liter/uur voor melkconservering met nanoPEF-technologie te ontwikkelen en te testen in een relevante industriële omgeving.

Lactoferrine

Lactoferrine (LF) is een ontstekingsremmend eiwit, waardoor het een essentieel ingrediënt is voor zuigelingenvoeding, medicijnen en cosmetica. De HTST-pasteurisatie wordt vaak gebruikt voor commerciële productie van LF, maar leidt tot een retentiepercentage van slechts 65-75%. Volgens de laatste wetenschappelijke studies bleek er geen afbraak van lactoferrine tijdens een korte hittebehandeling (1-5 sec) bij een temperatuur van 65°C of lager.

Resultaten van de Studie

Tijdens onze proof-of-concept-studie hebben we waargenomen dat nanoPEF-behandeling in staat is 98% van de eiwitsamenstelling vast te houden.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 114.169

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • PEF TECHNOLOGIES B.V.penvoerder
  • Stevast Consultancy B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

Mkb-innovati...

Ontwikkeling van 1000 l/u prototype voor het energiezuinig conserveren van melk met nanoseconde gepulseerde elektrische velden (nanoPEF) en onderzoek naar effecten op melkkwaliteit.

Het project ontwikkelt een nanoPEF-technologie voor melkbehandeling die bacteriën effectief reduceert zonder kwaliteitsverlies, met als doel energieverbruik te halveren en CO2-uitstoot te beperken.

€ 147.175
Mkb-innovati...

PEF

Het project ontwikkelt een kleinschalige PEF-machine voor aardappelverwerking om blancheren te elimineren, snijprocessen te optimaliseren en energieverbruik te verlagen.

€ 68.722
Mkb-innovati...

SieveTEC

SieveTEC ontwikkelt een innovatieve filtratietechnologie die het energieverbruik met 80-90% vermindert en de melkfiltratiecapaciteit verdubbelt door gebruik van roterende micro-engineerde membranen.

€ 199.219
Mkb-innovati...

Ontwikkeling van duurzame gezonde texturisers

Het project 'Next' ontwikkelt een milde extractietechnologie voor het verbeteren van natuurlijke vezels, gericht op het creëren van nieuwe vezeltypes en het bevorderen van duurzaamheid en gezondheid.

€ 110.250
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Sturen van de microflora in de melk voor gezondere en voedselveilige zuivel en kazen

Doetie’s Geiten onderzoekt innovatieve methoden om de microflora van geitenmelk te verbeteren voor gezondere, voedselveilige en duurzame zuivel- en kaasproductie.

€ 20.000
Versnelde kl...

Energiebesparende warmtepomp pasteurisatieproces

Promelca B.V. investeert in een mechanische warmtepomp om het pasteurisatieproces te elektrificeren, waardoor gasverbruik vermindert en duurzaamheiddoelen worden bereikt.

€ 417.100
Mkb-innovati...

Energie-efficiënt drogen van groenten, fruit en algen met optimaal behoud van gezonde inhoudsstoffen

CyanInnoTech onderzoekt een energie-efficiënte droogtechniek voor groenten, fruit en algen die voedingsstoffen behoudt, ter ondersteuning van duurzame voedselinnovatie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Plasma geactiveerd water

Marcelissen-Venlo onderzoekt plasma geactiveerd water om de houdbaarheid van verse producten te verlengen en voedselverspilling te verminderen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Duurzame extractietechnologie voor de winning van hoogwaardige nutriënten uit complexe reststromen.

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een duurzame ultrasone extractietechnologie voor het efficiënt winnen van hoogwaardige nutriënten uit complexe reststromen.

€ 19.999