Sturen van de microflora in de melk voor gezondere en voedselveilige zuivel en kazen

Doetie’s Geiten onderzoekt innovatieve methoden om de microflora van geitenmelk te verbeteren voor gezondere, voedselveilige en duurzame zuivel- en kaasproductie.

Subsidie
€ 20.000
2021

Projectdetails

Inleiding

De zuivelindustrie is enorm veranderd in de afgelopen decennia. Zuivel wordt nu bijna exclusief in fabrieken geproduceerd en de melk komt uit de intensieve veeteelt.

Probleemstelling

Bodemdiversiteit is de afgelopen decennia sterk teruggelopen en de kwaliteit van onze geteelde voedsel en de zuivel is hierdoor achteruitgegaan. De natuurlijke microflora van de melk wordt niet meer gebruikt in de kaasproductie; er wordt altijd gebruikgemaakt van monoculturen uit de fabriek, zelfs bij hedendaagse ‘boerenkaas’.

Gevolgen van Monoculturen

Deze monoculturen zijn gericht op consistente productie en niet op voedselveiligheid. De bijdrage van de natuurlijke micro-organismen aan de humane darmflora is vaak verwaarloosd.

  1. De pH is vaak hoog.
  2. Het afkoelen van melk in de koeltank doodt de melkzuurbacteriën in de melk.
  3. Dit laat de deur open voor bijvoorbeeld de Listeria-bacterie.
  4. Tot slot zijn de enten uit de fabriek niet compatibel met onze natuurlijke darmflora.

Doelstelling

Doetie’s Geiten wil een compleet andere richting opgaan met de zuivel- en kaasproductie. Via het sturen op natuurlijke micro-organismen in het bedrijfssysteem kan de microflora van de geitenmelk worden verbeterd om beter op onze humane darmflora aan te sluiten.

Haalbaarheidsproject

Doetie’s Geiten wil binnen dit haalbaarheidsproject innovatieve mogelijkheden onderzoeken om op deze manier gezondere en voedselveilige producten te creëren op een duurzamere manier.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Aanvrager geen rechtspersoonpenvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Sturen van de vetzuursamenstelling van melk voor gezondere zuivel

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het toevoegen van algen aan veevoer om de verhouding van Omega-3 en Omega-6 vetzuren in melk te verbeteren voor een gezondere samenstelling.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Weidehavermelk

De Graanrepubliek ontwikkelt een innovatieve, gezonde havermelk met klaver, gericht op duurzaamheid en lokale productie, om in te spelen op de groeiende vraag naar premium voedingsproducten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Roomkaas

Het project ontwikkelt een duurzaam systeem om onverkochte roomkaas als diervoeder te hergebruiken, waardoor voedselverspilling wordt verminderd.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Zuivelflow

WeDoDigital B.V. ontwikkelt een Machine Learning-oplossing voor de zuivelsector om processen te optimaliseren, verspilling te verminderen en duurzaamheid te bevorderen, met focus op haalbaarheid.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.

€ 16.932

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Ontwikkeling synergetische oplossing voor reductie ammoniakemissies in de melkveehouderij

Dit project ontwikkelt een innovatieve oplossing voor melkveehouders om ammoniakuitstoot te reduceren naar 6 kg per dierplaats per jaar, terwijl economische voordelen worden gerealiseerd.

€ 81.454
Mkb-innovati...

BEHOUD VAN ORIGINELE MELKKWALITEIT MET ENERGIEZUINIGE NANOPEF ALTERNATIEVE PASTEURISATIETECHNOLOGIE

Het project ontwikkelt een industrieel prototype voor melkconservering met nanoPEF-technologie, dat energie bespaart en de voedingswaarde behoudt, ter vervanging van traditionele pasteurisatie.

€ 114.169
Mkb-innovati...

Ontwikkeling van 1000 l/u prototype voor het energiezuinig conserveren van melk met nanoseconde gepulseerde elektrische velden (nanoPEF) en onderzoek naar effecten op melkkwaliteit.

Het project ontwikkelt een nanoPEF-technologie voor melkbehandeling die bacteriën effectief reduceert zonder kwaliteitsverlies, met als doel energieverbruik te halveren en CO2-uitstoot te beperken.

€ 147.175
EIC Pathfinder

Hydrogen oxidizing bacteria engineered to valorize CO2 for whey protein production

Project HYDROCOW aims to develop a sustainable, net-zero carbon dairy protein production platform using engineered bacteria to convert CO2 into food-grade protein, reducing environmental impacts.

€ 3.963.836
Mkb-innovati...

LUCICON

Het project ontwikkelt een geautomatiseerde sensor voor melkstallen om vroegtijdig het celgetal van koeien te meten, waardoor mastitis vroegtijdig kan worden opgespoord en kosten en antibioticumgebruik worden verminderd.

€ 105.112