Plasma geactiveerd water

Marcelissen-Venlo onderzoekt plasma geactiveerd water om de houdbaarheid van verse producten te verlengen en voedselverspilling te verminderen.

Subsidie
€ 20.000
2021

Projectdetails

Inleiding

Voedselverspilling is een actueel, immer groeiend probleem dat de komende jaren een alsmaar dominantere rol zal gaan spelen in de voedselverwerkende industrie. Jaarlijks wordt er in Nederland ruim 450 miljoen kilogram aan voedsel verspild, waarvan groenten en fruit het gros van het totaal opmaken.

Oorzaken van Voedselverspilling

Een van de grootste oorzaken voor voedselverspilling is de korte houdbaarheid van verse producten. Hierdoor is een van de potentieel meest impactvolle oplossingen het verlengen van deze houdbaarheid.

De houdbaarheid van het product wordt voor een groot deel bepaald door de maten waarin het product voor het verschepen gedesinfecteerd wordt. Het desinfecteren termineert de bacteriën, sporen en dergelijke microbiologische contaminaties op het productoppervlak.

Hoe minder bacteriën op het oppervlak van het product, des te langer de houdbaarheid. Met de huidige behandelmethodes, zoals:

  • Het reinigen met water
  • Behandelen met sulfiet
  • Het vacuüm verpakken

wordt er een maximale houdbaarheid van 5 dagen behaald. Deze matige houdbaarheid resulteert in een grote bijdrage aan voedselverspilling. Tevens wordt er gewerkt met chemicaliën, zoals sulfiet, die schadelijk zouden kunnen blijken voor de consument.

Marcelissen-Venlo

Marcelissen-Venlo is een internationaal erkend bedrijf dat zich specialiseert in het produceren van voedselverwerkende machines, met de primaire focus op het verwerkingsproces van knolgewassen.

Door middel van een haalbaarheidsstudie wil Marcelissen-Venlo onderzoek doen naar een nieuwe, veelbelovende desinfectiemethode op basis van plasma geactiveerd water. Plasma geactiveerd water heeft een verhoogde oxidatie-reductie-potentiaal (ORP) van 500mV, waardoor het water op een natuurlijke wijze uitermate sterke desinfecterende capaciteiten ontwikkelt.

Voordelen van Plasma Geactiveerd Water

Het water met deze ORP-waarde van 500mV resulteert in een omgeving met een deactiverende werking voor bacteriën, sporen en dergelijke microbiologische contaminaties. Door de efficiëntie waarmee het oppervlak gereinigd wordt, kan potentieel een houdbaarheid van 7-14 dagen gerealiseerd worden. Hiermee zou de houdbaarheid substantieel verlengd kunnen worden.

Onderzoek en Prototype

In het project wordt er onderzoek gedaan naar hoe het plasma-water geïntegreerd zou kunnen worden in het verwerkingsproces van vers voedsel. Tevens wordt er onderzoek gedaan naar de meest efficiënte toepassing in relatie tot:

  1. ORP-waarde
  2. Behandeltijd
  3. Behandelmethode (bijv. onderdompelen, spray, etc.)

Aan het einde van het onderzoek wil Marcelissen-Venlo een prototype ontwikkeld hebben om de geschiktheid van het conceptuele proces aan te kunnen tonen. Het prototype wordt onder realistische omstandigheden getest om de effectiviteit van het proces aan te kunnen onderbouwen.

Milieuvoordelen

De potentiële voordelen van een behandeling door middel van plasma-water beperken zich niet tot alleen het verminderen van voedselverspilling. Het genereren van de plasma wordt namelijk door middel van elektriciteit gedaan, wat gekoppeld kan worden aan groene stroom.

Ook betekent het verlengen van de houdbaarheid dat het product minder frequent getransporteerd hoeft te worden, wat leidt tot een vermindering in CO2-uitstoot. Deze groene stroom en vermindering van CO2-uitstoot dragen bij aan het reduceren van de impact die het produceren van voedingsmiddelen heeft op het milieu.

Tevens biedt het verlengen van de houdbaarheid een producent de mogelijkheid om de leveringsradius uit te breiden en internationaal te leveren. In 2020 werd er maar liefst 19,1 miljard euro aan groenten en fruit vanuit Nederland geëxporteerd; een verlenging van houdbaarheid zou deze exportwaarde substantieel kunnen verhogen.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 51.000

Tijdlijn

Startdatum20-4-2021
Einddatum31-12-2021
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Marcelissen-Venlo B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Savfood coating

Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Microgolf desinfectie- en droogtunnel

Limex onderzoekt de haalbaarheid van een microgolf desinfectie- en droogtunnel voor veiligere en duurzamere voedselproductie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

TechniFris Sterilisator (TFS)

TechniFris ontwikkelt een innovatieve luchtreiniger op basis van zichtbaar licht om ethyleen en pathogenen in de opslag en transport van groenten en fruit te verminderen, wat voedselverspilling tegen gaat.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Slimme geconditioneerde fruitmand

Dit project onderzoekt de ontwikkeling van een slimme fruitmand om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen en verspilling te verminderen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

RestCubes

IntelligentFood ontwikkelt RestCubes, hoogwaardige ijsblokjes van kruiden en fruit uit reststromen, om voedselverspilling te verminderen en een nieuw product voor supermarkten en evenementen te creëren.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Vrije Radicalen

Het project "Vrije Radicalen" ontwikkelt een betaalbare Koud Plasma techniek voor desinfectie van agrarische producten, met als doel de houdbaarheid te verlengen en opbrengstverliezen te verminderen.

€ 128.500
1.1 - Het ve...

Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromen

Het project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten.

€ 452.349
Mkb-innovati...

Onderzoek verbeteren waterkwaliteit tijdens teelt en spoelen van groenten en fruit

Het project richt zich op het verbeteren van de microbiologische waterkwaliteit in de teelt en verwerking van groenten en fruit om voedselveiligheidsrisico's te beheersen door samenwerking en technologische oplossingen.

€ 113.323
Mkb-innovati...

Circular Clean Water System

Het project ontwikkelt een innovatief Circulair Clean Water System voor de tuinbouw dat water volledig zuivert en real-time kwaliteit meet, om voedselveiligheid en efficiënt watergebruik te waarborgen.

€ 177.336
Mkb-innovati...

Advanox

Het project ontwikkelt en demonstreert de ADVANOX-techniek voor het effectief afbreken van microverontreinigingen in RWZI's, met als doel economische en ecologische voordelen te realiseren.

€ 196.415