RestCubes
IntelligentFood ontwikkelt RestCubes, hoogwaardige ijsblokjes van kruiden en fruit uit reststromen, om voedselverspilling te verminderen en een nieuw product voor supermarkten en evenementen te creëren.
Projectdetails
Inleiding
Een derde van alle voedselproductie wereldwijd wordt verspild. In Europa komt dit neer op ongeveer 87,6 miljoen ton voedsel per jaar (Raad van de EU, 2022). Deze verspilling begint al vroeg in de keten; er wordt namelijk al 36% aan bruikbaar en goed voedsel direct weggegooid of laagwaardig verwerkt (bijvoorbeeld verbranden, composteren of vergisten).
Voedselverspilling in Nederland
Nederland staat op positie 5 van landen die het meeste voedsel verspillen in Europa, met in 2020 een verspilling van 2,8 miljoen ton (Eurostat, 2020). Hiermee stoten we jaarlijks 6 miljard kilo aan CO2 uit (FAO & FUSIONS, 2021). Voedselverspilling heeft dus een grote impact op het milieu.
Huidige initiatieven
Op het consumentenvlak zijn momenteel veel initiatieven om deze verspilling terug te dringen. Ondanks dat voedselproducenten dit ook erkennen als een belangrijk maatschappelijk probleem, blijft het aantal initiatieven op dit vlak echter achter.
Oorzaken van verspilling
De voornaamste oorzaak betreft dat alle bedrijven de reststromen in hun verkoopprijs hebben verdisconteerd. Met een aandeel van 36% in de voedselverspilling blijven zij daarmee één van de grote bijdragers. Hierdoor treedt al vroeg in de voedselketen verspilling op, waarbij de voornaamste verspilling plaatsvindt tijdens productie, waar bruikbaar voedsel (B-kwaliteit) weggegooid of als reststroom voor bijvoorbeeld composteren verkocht wordt (o.a. snijresten, productiefouten).
Innovatie van IntelligentFood
IntelligentFood heeft hierop een idee bedacht voor de ontwikkeling van ijsblokjes, genaamd RestCubes, met daarin verwerkte kruiden en fruit uit reststromen die normaliter als lage kwaliteit product verkocht of verspild worden. Door toepassing van verschillende reststromen in ijsblokjes, wordt voedselverspilling tegengegaan en een geheel nieuw product gecreëerd.
Doelstellingen
IntelligentFood wil zich met de RestCubes richten op de productie van ijsblokjes voor supermarkten en groothandels, en crushed ijs voor de evenementenbranche. Doel is om ijsblokjes en crushed ijs van hoge kwaliteit te ontwikkelen en op grote schaal te produceren.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2023 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Intelligent Food Holding B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
DryGoodnessHet project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen. | Mkb-innovati... | € 19.876 | 2021 | Details |
Savfood coatingHet project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Slimme geconditioneerde fruitmandDit project onderzoekt de ontwikkeling van een slimme fruitmand om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen en verspilling te verminderen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
AMIGO Connected HorecaHet project onderzoekt de haalbaarheid van een AI-platform voor horeca om voedselverspilling te verminderen door verkoopvoorspellingen te genereren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
AI waste reducer Vermindering verspilling in sierteelt door big data en AIDit project ontwikkelt een AI-gestuurd forecastmodel en webapplicatie om de vraag naar versproducten te voorspellen, waardoor verspilling vermindert en kostenbesparingen voor retailers worden gerealiseerd. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
DryGoodness
Het project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen.
Savfood coating
Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.
Slimme geconditioneerde fruitmand
Dit project onderzoekt de ontwikkeling van een slimme fruitmand om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen en verspilling te verminderen.
AMIGO Connected Horeca
Het project onderzoekt de haalbaarheid van een AI-platform voor horeca om voedselverspilling te verminderen door verkoopvoorspellingen te genereren.
AI waste reducer Vermindering verspilling in sierteelt door big data en AI
Dit project ontwikkelt een AI-gestuurd forecastmodel en webapplicatie om de vraag naar versproducten te voorspellen, waardoor verspilling vermindert en kostenbesparingen voor retailers worden gerealiseerd.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
So Bio!Het project SoBio! richt zich op het ontwikkelen van duurzame, biobased verpakkingen voor de cateringindustrie om plastic afval te verminderen en recycling te bevorderen. | Mkb-innovati... | € 186.991 | 2021 | Details |
Smart Food Waste PreventionHet project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen. | Mkb-innovati... | € 190.400 | 2023 | Details |
Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromenHet project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten. | 1.1 - Het ve... | € 452.349 | 2022 | Details |
Reinventing sustainable and juicy meat alternativesDit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen. | Mkb-innovati... | € 193.595 | 2023 | Details |
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde. | 1.1 - Het ve... | € 560.032 | 2023 | Details |
So Bio!
Het project SoBio! richt zich op het ontwikkelen van duurzame, biobased verpakkingen voor de cateringindustrie om plastic afval te verminderen en recycling te bevorderen.
Smart Food Waste Prevention
Het project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen.
Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromen
Het project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten.
Reinventing sustainable and juicy meat alternatives
Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)
Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.