Slimme geconditioneerde fruitmand

Dit project onderzoekt de ontwikkeling van een slimme fruitmand om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen en verspilling te verminderen.

Subsidie
€ 20.000
2022

Projectdetails

Inleiding

Hoewel we wereldwijd ruim voldoende voedsel produceren om de hele wereld te voeden, zien we wereldwijd enorme ongelijkheid in de beschikbaarheid van voedsel.

Voedseltekorten en -verspilling

Waar er in ontwikkelingslanden nog vaak sprake is van voedseltekorten, is in de westerse wereld ten gevolge van de overvloed aan voedsel juist voedselverspilling een groot probleem. In Nederland gaat het hierbij om 34 kilo vast voedsel per persoon per jaar.

Volgens het WWF wordt hierbij jaarlijks 1200 ton voedsel verspild, waarbij vooral veel winst te behalen is op bederfbaar voedsel zoals:

  • Brood
  • Zuivel
  • Aardappelen
  • Fruit
  • Groente

Bewustzijn en Oorzaken

Ondanks het bewustzijn van veel mensen over deze problematiek, blijft het voor veel mensen toch moeilijk om hun voedselverspilling naar beneden te brengen. Een van de oorzaken van voedselverspilling is het bederven van kort houdbare producten zoals groente en fruit, wat als gevolg heeft dat Nederlanders hier jaarlijks vele kilo’s van weggooien.

Dit heeft op zichzelf weer grote invloed op het milieu in de vorm van ‘voorkombare’ CO2-uitstoot en belasting van het land.

Projectdoel

Om het probleem van groente- en vooral fruitverspilling tegen te gaan, beoogt MB E-marketing in dit project de haalbaarheid te onderzoeken van het ontwikkelen van een Slimme Geconditioneerde Fruitmand.

Met de Slimme Geconditioneerde Fruitmand wordt een handzaam product beoogd waarin fruit en groente zichtbaar getoond kunnen worden, en tegelijkertijd op basis van de specifieke inhoud, middels het beïnvloeden van vele factoren, veel langer houdbaar gehouden kan worden.

Hiermee hoopt MB E-marketing in de toekomst bij te kunnen dragen aan het verminderen van de verspilling van groente en fruit in Nederlandse huishoudens.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 54.400

Tijdlijn

Startdatum1-5-2022
Einddatum1-4-2023
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • MB e-marketing BVpenvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

RestCubes

IntelligentFood ontwikkelt RestCubes, hoogwaardige ijsblokjes van kruiden en fruit uit reststromen, om voedselverspilling te verminderen en een nieuw product voor supermarkten en evenementen te creëren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

DryGoodness

Het project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen.

€ 19.876
Mkb-innovati...

Smartsupply

WeDoDigital B.V. onderzoekt de haalbaarheid van een machinelearning-software om voedselverspilling in de AGF-sector te verminderen door vraagvoorspelling voor versproducten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Fresco Sorting Aid

Fresco Sorting Aid ontwikkelt een innovatieve, niet-destructieve microwavesensor voor kwaliteitscontrole van fruit en groenten, om voedselverspilling te verminderen en de efficiëntie in de toeleveringsketen te verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Savfood coating

Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Smart Food Waste Prevention

Het project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen.

€ 190.400
1.1 - Het ve...

Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromen

Het project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten.

€ 452.349
Mkb-innovati...

Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaring

Het project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert.

€ 200.000
LIFE Standar...

LIFE GLEANSMART: New Sustainable Circular System for reducing food loss via Fruit Gleaning and Upcycling

LIFE GLEANSMART aims to reduce fruit food losses by 25% through innovative harvesting methods and upcycling, creating a circular value chain and cutting CO2 emissions in European orchards.

€ 1.204.582
Mkb-innovati...

ONTWIKKELING (DRAADLOZE) SENSOREN IN MA BIGBAGS OM (VOEDSEL)VERSPILLING TEGEN TE GAAN

Masterpack ontwikkelt slimme bigbags met draadloze sensoren voor real-time monitoring van voedselkwaliteit, wat leidt tot minder bederf en aanzienlijke vermindering van voedselverspilling.

€ 174.799