Slimme geconditioneerde fruitmand
Dit project onderzoekt de ontwikkeling van een slimme fruitmand om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen en verspilling te verminderen.
Projectdetails
Inleiding
Hoewel we wereldwijd ruim voldoende voedsel produceren om de hele wereld te voeden, zien we wereldwijd enorme ongelijkheid in de beschikbaarheid van voedsel.
Voedseltekorten en -verspilling
Waar er in ontwikkelingslanden nog vaak sprake is van voedseltekorten, is in de westerse wereld ten gevolge van de overvloed aan voedsel juist voedselverspilling een groot probleem. In Nederland gaat het hierbij om 34 kilo vast voedsel per persoon per jaar.
Volgens het WWF wordt hierbij jaarlijks 1200 ton voedsel verspild, waarbij vooral veel winst te behalen is op bederfbaar voedsel zoals:
- Brood
- Zuivel
- Aardappelen
- Fruit
- Groente
Bewustzijn en Oorzaken
Ondanks het bewustzijn van veel mensen over deze problematiek, blijft het voor veel mensen toch moeilijk om hun voedselverspilling naar beneden te brengen. Een van de oorzaken van voedselverspilling is het bederven van kort houdbare producten zoals groente en fruit, wat als gevolg heeft dat Nederlanders hier jaarlijks vele kilo’s van weggooien.
Dit heeft op zichzelf weer grote invloed op het milieu in de vorm van ‘voorkombare’ CO2-uitstoot en belasting van het land.
Projectdoel
Om het probleem van groente- en vooral fruitverspilling tegen te gaan, beoogt MB E-marketing in dit project de haalbaarheid te onderzoeken van het ontwikkelen van een Slimme Geconditioneerde Fruitmand.
Met de Slimme Geconditioneerde Fruitmand wordt een handzaam product beoogd waarin fruit en groente zichtbaar getoond kunnen worden, en tegelijkertijd op basis van de specifieke inhoud, middels het beïnvloeden van vele factoren, veel langer houdbaar gehouden kan worden.
Hiermee hoopt MB E-marketing in de toekomst bij te kunnen dragen aan het verminderen van de verspilling van groente en fruit in Nederlandse huishoudens.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Totale projectbegroting | € 54.400 |
Tijdlijn
Startdatum | 1-5-2022 |
Einddatum | 1-4-2023 |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- MB e-marketing BVpenvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
RestCubesIntelligentFood ontwikkelt RestCubes, hoogwaardige ijsblokjes van kruiden en fruit uit reststromen, om voedselverspilling te verminderen en een nieuw product voor supermarkten en evenementen te creëren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
DryGoodnessHet project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen. | Mkb-innovati... | € 19.876 | 2021 | Details |
SmartsupplyWeDoDigital B.V. onderzoekt de haalbaarheid van een machinelearning-software om voedselverspilling in de AGF-sector te verminderen door vraagvoorspelling voor versproducten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Fresco Sorting AidFresco Sorting Aid ontwikkelt een innovatieve, niet-destructieve microwavesensor voor kwaliteitscontrole van fruit en groenten, om voedselverspilling te verminderen en de efficiëntie in de toeleveringsketen te verbeteren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Savfood coatingHet project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
RestCubes
IntelligentFood ontwikkelt RestCubes, hoogwaardige ijsblokjes van kruiden en fruit uit reststromen, om voedselverspilling te verminderen en een nieuw product voor supermarkten en evenementen te creëren.
DryGoodness
Het project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen.
Smartsupply
WeDoDigital B.V. onderzoekt de haalbaarheid van een machinelearning-software om voedselverspilling in de AGF-sector te verminderen door vraagvoorspelling voor versproducten.
Fresco Sorting Aid
Fresco Sorting Aid ontwikkelt een innovatieve, niet-destructieve microwavesensor voor kwaliteitscontrole van fruit en groenten, om voedselverspilling te verminderen en de efficiëntie in de toeleveringsketen te verbeteren.
Savfood coating
Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Smart Food Waste PreventionHet project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen. | Mkb-innovati... | € 190.400 | 2023 | Details |
Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromenHet project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten. | 1.1 - Het ve... | € 452.349 | 2022 | Details |
Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaringHet project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert. | Mkb-innovati... | € 200.000 | 2022 | Details |
LIFE GLEANSMART: New Sustainable Circular System for reducing food loss via Fruit Gleaning and UpcyclingLIFE GLEANSMART aims to reduce fruit food losses by 25% through innovative harvesting methods and upcycling, creating a circular value chain and cutting CO2 emissions in European orchards. | LIFE Standar... | € 1.204.582 | 2023 | Details |
ONTWIKKELING (DRAADLOZE) SENSOREN IN MA BIGBAGS OM (VOEDSEL)VERSPILLING TEGEN TE GAANMasterpack ontwikkelt slimme bigbags met draadloze sensoren voor real-time monitoring van voedselkwaliteit, wat leidt tot minder bederf en aanzienlijke vermindering van voedselverspilling. | Mkb-innovati... | € 174.799 | 2021 | Details |
Smart Food Waste Prevention
Het project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen.
Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromen
Het project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten.
Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaring
Het project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert.
LIFE GLEANSMART: New Sustainable Circular System for reducing food loss via Fruit Gleaning and Upcycling
LIFE GLEANSMART aims to reduce fruit food losses by 25% through innovative harvesting methods and upcycling, creating a circular value chain and cutting CO2 emissions in European orchards.
ONTWIKKELING (DRAADLOZE) SENSOREN IN MA BIGBAGS OM (VOEDSEL)VERSPILLING TEGEN TE GAAN
Masterpack ontwikkelt slimme bigbags met draadloze sensoren voor real-time monitoring van voedselkwaliteit, wat leidt tot minder bederf en aanzienlijke vermindering van voedselverspilling.