Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromen
Het project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten.
Projectdetails
Inleiding
De grootste uitdaging bij het tegengaan van verspilling bij groente en fruit is de beperkte houdbaarheid.
Innovatief Productieproces
Floor Foods BV heeft een productieproces ontwikkeld om groente te verwerken tot groentesnacks met een gegarandeerde houdbaarheid van 12 maanden.
Voordelen van de Groentesnacks
Een groot voordeel is dat deze snacks:
- Tot 35% minder vet bevatten
- Minder smaak en kleur verliezen tijdens het proces
Geschikte Grondstoffen
Afgekeurde groenten (bijvoorbeeld buitenbeentjes) zijn uitermate geschikt om verwerkt te worden tot groentesnacks.
Huidige Productie en Toekomstige Plannen
Momenteel vindt de productie van de snacks in Azië plaats. Floor Foods wil het volledige productieproces in eigen beheer in Nederland krijgen.
Projectresultaat
Het resultaat van het project is een innovatief en geautomatiseerd productieproces voor de productie van gezonde snacks op basis van reststromen.
Doorontwikkeling van het Proces
Daarnaast gaat het project het huidige proces doorontwikkelen voor de waardering van Zeeuwse producten zoals appel en zeewier tot snacks.
Lokale Keten
Zo ontstaat er een lokale keten voor de waardering van reststromen tot hoogwaardig plantaardige snacks.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 452.349 |
Totale projectbegroting | € 1.292.425 |
Tijdlijn
Startdatum | 14-11-2022 |
Einddatum | 31-3-2025 |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Floor Foodspenvoerder
- Famateq B.V.
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen OPZuid (EFRO)
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Continue bloeddrukmeting door middel van bio-impedantieHet project ontwikkelt een technologie voor continue bloeddrukmeting via bio-impedantie om gezondheidsrisico's beter te monitoren. | OPZuid - Onderzoek en Innovatie | € 792.935 | 2023 | Details |
Van Vergrijzing naar Vergroening op sociale huurwoningenDit project ontwikkelt een betaalbaar plug&play groen klimaatsysteem voor sociale huurwoningen, gericht op energiewinning en vergroening. | OPZuid - Onderzoek en Innovatie | € 840.448 | 2022 | Details |
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde. | OPZuid - Onderzoek en Innovatie | € 560.032 | 2023 | Details |
CIRCULAIR CALCIUMCARBONAAT brengt DE BAL OPZuid aan het rollenHet project zet papierslib om in circulaire grondstoffen, waaronder calciumcarbonaat, om koolstofemissies te verlagen. | OPZuid - Onderzoek en Innovatie | € 263.517 | 2023 | Details |
Continue bloeddrukmeting door middel van bio-impedantie
Het project ontwikkelt een technologie voor continue bloeddrukmeting via bio-impedantie om gezondheidsrisico's beter te monitoren.
Van Vergrijzing naar Vergroening op sociale huurwoningen
Dit project ontwikkelt een betaalbaar plug&play groen klimaatsysteem voor sociale huurwoningen, gericht op energiewinning en vergroening.
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)
Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.
CIRCULAIR CALCIUMCARBONAAT brengt DE BAL OPZuid aan het rollen
Het project zet papierslib om in circulaire grondstoffen, waaronder calciumcarbonaat, om koolstofemissies te verlagen.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddelDit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten. | MIT Haalbaarheid | € 16.932 | 2022 | Details |
Slimme geconditioneerde fruitmandMB E-marketing onderzoekt de haalbaarheid van een Slimme Geconditioneerde Fruitmand om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen en voedselverspilling in Nederlandse huishoudens te verminderen. | MIT Haalbaarheid | € 20.000 | 2022 | Details |
DryGoodnessHet project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen. | MIT Haalbaarheid | € 19.876 | 2021 | Details |
Savfood coatingHet project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie. | MIT Haalbaarheid | € 20.000 | 2021 | Details |
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.
Slimme geconditioneerde fruitmand
MB E-marketing onderzoekt de haalbaarheid van een Slimme Geconditioneerde Fruitmand om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen en voedselverspilling in Nederlandse huishoudens te verminderen.
DryGoodness
Het project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen.
Savfood coating
Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.