Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromen

Het project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten.

Subsidie
€ 452.349
2022

Projectdetails

Inleiding

De grootste uitdaging bij het tegengaan van verspilling bij groente en fruit is de beperkte houdbaarheid.

Innovatief Productieproces

Floor Foods BV heeft een productieproces ontwikkeld om groente te verwerken tot groentesnacks met een gegarandeerde houdbaarheid van 12 maanden.

Voordelen van de Groentesnacks

Een groot voordeel is dat deze snacks:

  • Tot 35% minder vet bevatten
  • Minder smaak en kleur verliezen tijdens het proces

Geschikte Grondstoffen

Afgekeurde groenten (bijvoorbeeld buitenbeentjes) zijn uitermate geschikt om verwerkt te worden tot groentesnacks.

Huidige Productie en Toekomstige Plannen

Momenteel vindt de productie van de snacks in Azië plaats. Floor Foods wil het volledige productieproces in eigen beheer in Nederland krijgen.

Projectresultaat

Het resultaat van het project is een innovatief en geautomatiseerd productieproces voor de productie van gezonde snacks op basis van reststromen.

Doorontwikkeling van het Proces

Daarnaast gaat het project het huidige proces doorontwikkelen voor de waardering van Zeeuwse producten zoals appel en zeewier tot snacks.

Lokale Keten

Zo ontstaat er een lokale keten voor de waardering van reststromen tot hoogwaardig plantaardige snacks.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 452.349
Totale projectbegroting€ 1.292.425

Tijdlijn

Startdatum14-11-2022
Einddatum31-3-2025
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Floor Foodspenvoerder
  • Famateq B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen OPZuid (EFRO)

OPZuid - Onderzoek en Innovatie

Continue bloeddrukmeting door middel van bio-impedantie

Het project ontwikkelt een technologie voor continue bloeddrukmeting via bio-impedantie om gezondheidsrisico's beter te monitoren.

€ 792.935
OPZuid - Onderzoek en Innovatie

Van Vergrijzing naar Vergroening op sociale huurwoningen

Dit project ontwikkelt een betaalbaar plug&play groen klimaatsysteem voor sociale huurwoningen, gericht op energiewinning en vergroening.

€ 840.448
OPZuid - Onderzoek en Innovatie

De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)

Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.

€ 560.032
OPZuid - Onderzoek en Innovatie

CIRCULAIR CALCIUMCARBONAAT brengt DE BAL OPZuid aan het rollen

Het project zet papierslib om in circulaire grondstoffen, waaronder calciumcarbonaat, om koolstofemissies te verlagen.

€ 263.517

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

MIT Haalbaarheid

Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.

€ 16.932
MIT Haalbaarheid

Slimme geconditioneerde fruitmand

MB E-marketing onderzoekt de haalbaarheid van een Slimme Geconditioneerde Fruitmand om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen en voedselverspilling in Nederlandse huishoudens te verminderen.

€ 20.000
MIT Haalbaarheid

DryGoodness

Het project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen.

€ 19.876
MIT Haalbaarheid

Savfood coating

Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.

€ 20.000