Haalbaarheidsonderzoek plantaardige kwark op basis van Fava boon

Veagons onderzoekt de haalbaarheid en schaalbaarheid van een plantaardig kwarkalternatief op basis van fava-eiwit, gericht op atleten en bewuste consumenten.

Subsidie
€ 17.902
2022

Projectdetails

Inleiding

Het ontbreekt aan een goed plantaardig alternatief op zuivel voor (magere) kwark. Kwark wordt door de eigenschappen (vet- en suikerarm, rijk aan eiwitten, zowel naturel als verwerkt goed in te passen in een dieet) door atleten en bewuste consumenten gebruikt als bron van eiwitten en een algemene verzadiging.

Probleemstelling

Helaas zijn plantaardige alternatieven op basis van soja, kokos of haver relatief laag in eiwitten, hoog in (verzadigde) vetten en suikers en bevatten ze allergenen. De Fava boon biedt interessante kansen als grondstof voor plantaardige zuivelproducten; met een eiwitisolaat uit een recente pilot bij Royal Cosun kan plantaardige kwark worden geproduceerd met uitstekende voedingswaarde, die tevens ook vrij is van allergenen, lokaal wordt geteeld en goed is voor de biodiversiteit.

Doelstelling

Veagons wil onderzoeken of het haalbaar en schaalbaar is om op basis van dit eiwitisolaat een kwarkalternatief te ontwikkelen. Op het moment ontbreekt het nog aan voldoende kennis van de markt, het productieproces, de distributieketen en mogelijke verkoopkanalen.

Onderzoek

Voor het bepalen van de haalbaarheid van het plantaardige kwarkalternatief zal worden gewerkt aan een onderzoek naar:

  1. De markt van traditionele kwarkproducten.
  2. De beschikbaarheid van alternatieven.
  3. Huidige trends en ontwikkelingen, gezien het feit dat de markt de laatste jaren sowieso is verschoven richting alternatieven voor dierlijke zuivel.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 17.902

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Veagons B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte

Studio Fava ontwikkelt een hoogwaardige, plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte, gericht op smaak en voedingswaarde zonder verzadigde vetten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.

€ 16.932
Mkb-innovati...

Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Plantaardig garnaalalternatief

Het project ontwikkelt duurzame plantaardige alternatieven voor garnalen, gericht op smaak, voedingswaarde en milieuvriendelijkheid.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Technische haalbaarheidsstudie naar lipide ingrediënt

Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige mozzarella op basis van vetten uit oleosomen, aansluitend op het KIA-programma voor landbouw en voedsel.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

€ 199.098
Mkb-innovati...

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

€ 198.100
Mkb-innovati...

Volwaardige Vegan Vleesvervangers

Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.

€ 342.972
1.1 - RSO1.1...

Mungboon

Partners onderzoeken lokale verwerking van mungbonen tot hoogwaardige vlees- en zuivelvervangers voor duurzame voeding.

€ 230.530
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663