Haalbaarheidsonderzoek plantaardige kwark op basis van Fava boon
Veagons onderzoekt de haalbaarheid en schaalbaarheid van een plantaardig kwarkalternatief op basis van fava-eiwit, gericht op atleten en bewuste consumenten.
Projectdetails
Inleiding
Het ontbreekt aan een goed plantaardig alternatief op zuivel voor (magere) kwark. Kwark wordt door de eigenschappen (vet- en suikerarm, rijk aan eiwitten, zowel naturel als verwerkt goed in te passen in een dieet) door atleten en bewuste consumenten gebruikt als bron van eiwitten en een algemene verzadiging.
Probleemstelling
Helaas zijn plantaardige alternatieven op basis van soja, kokos of haver relatief laag in eiwitten, hoog in (verzadigde) vetten en suikers en bevatten ze allergenen. De Fava boon biedt interessante kansen als grondstof voor plantaardige zuivelproducten; met een eiwitisolaat uit een recente pilot bij Royal Cosun kan plantaardige kwark worden geproduceerd met uitstekende voedingswaarde, die tevens ook vrij is van allergenen, lokaal wordt geteeld en goed is voor de biodiversiteit.
Doelstelling
Veagons wil onderzoeken of het haalbaar en schaalbaar is om op basis van dit eiwitisolaat een kwarkalternatief te ontwikkelen. Op het moment ontbreekt het nog aan voldoende kennis van de markt, het productieproces, de distributieketen en mogelijke verkoopkanalen.
Onderzoek
Voor het bepalen van de haalbaarheid van het plantaardige kwarkalternatief zal worden gewerkt aan een onderzoek naar:
- De markt van traditionele kwarkproducten.
- De beschikbaarheid van alternatieven.
- Huidige trends en ontwikkelingen, gezien het feit dat de markt de laatste jaren sowieso is verschoven richting alternatieven voor dierlijke zuivel.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 17.902 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Veagons B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Plantaardige kaas met hoog eiwitgehalteStudio Fava ontwikkelt een hoogwaardige, plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte, gericht op smaak en voedingswaarde zonder verzadigde vetten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddelDit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten. | Mkb-innovati... | € 16.932 | 2022 | Details |
Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonenHet project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Plantaardig garnaalalternatiefHet project ontwikkelt duurzame plantaardige alternatieven voor garnalen, gericht op smaak, voedingswaarde en milieuvriendelijkheid. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2024 | Details |
Technische haalbaarheidsstudie naar lipide ingrediëntHet project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige mozzarella op basis van vetten uit oleosomen, aansluitend op het KIA-programma voor landbouw en voedsel. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte
Studio Fava ontwikkelt een hoogwaardige, plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte, gericht op smaak en voedingswaarde zonder verzadigde vetten.
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.
Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen
Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.
Plantaardig garnaalalternatief
Het project ontwikkelt duurzame plantaardige alternatieven voor garnalen, gericht op smaak, voedingswaarde en milieuvriendelijkheid.
Technische haalbaarheidsstudie naar lipide ingrediënt
Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige mozzarella op basis van vetten uit oleosomen, aansluitend op het KIA-programma voor landbouw en voedsel.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige EiwittenHet project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie. | Mkb-innovati... | € 199.098 | 2018 | Details |
Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwitHet project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen. | Mkb-innovati... | € 198.100 | 2019 | Details |
Volwaardige Vegan VleesvervangersRival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen. | Mkb-innovati... | € 342.972 | 2022 | Details |
MungboonPartners onderzoeken lokale verwerking van mungbonen tot hoogwaardige vlees- en zuivelvervangers voor duurzame voeding. | 1.1 - RSO1.1... | € 230.530 | 2023 | Details |
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwitDalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid. | Mkb-innovati... | € 113.663 | 2018 | Details |
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten
Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.
Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit
Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.
Volwaardige Vegan Vleesvervangers
Rival Foods en FUL Foods ontwikkelen een nieuwe generatie vleesvervangers met verbeterde voedingswaarde en structuur, om de consumptie van vlees te verminderen en milieu-impact te verlagen.
Mungboon
Partners onderzoeken lokale verwerking van mungbonen tot hoogwaardige vlees- en zuivelvervangers voor duurzame voeding.
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit
Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.