Verwerkingsproces ten behoeve van eiwittransitie
Uticon ontwikkelt een modulair verwerkingsproces voor alternatieve eiwitbronnen om de eiwittransitie duurzaam te ondersteunen.
Projectdetails
Inleiding
Voor een gebalanceerd dieet moeten mensen verschillende soorten voedingsstoffen binnenkrijgen: eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten, vitamines en mineralen. Door de groeiende klimaatdiscussie wordt echter ook steeds meer gekeken naar hoe voeding duurzaam gewonnen kan worden.
Eiwitdiscussie
Met name eiwitten zijn hierbinnen een grote discussie. Momenteel worden eiwitten voor humane consumptie vooral uit dierlijke bronnen gewonnen. De groeiende vraag naar eiwitten kan echter niet vanuit deze bron worden beantwoord door de milieuvervuiling die hiermee gepaard gaat (o.a. stikstof- en CO2-uitstoot).
In de toekomst zal daarom meer eiwit uit alternatieve bronnen zoals insecten en planten nodig zijn. Dit worden alternatieve eiwitbronnen genoemd en de bijbehorende overgang heet eiwittransitie.
Over Uticon B.V.
Uticon B.V. (hierna: Uticon) is in 2013 opgericht in Eindhoven. Uticon is een ingenieursbureau gericht op integrale projecten in de industrie en utiliteit.
Naast klantprojecten richt Uticon zich soms ook op interne projecten die voor eigen rekening en risico worden uitgevoerd. Zoals in dit project, waarmee Uticon uiteindelijk een oplossing wil ontwikkelen om haar klanten proactief te ondersteunen in de eiwittransitie.
Projectdoelstellingen
Hiervoor wil zij een “ready-to-place” verwerkingsproces ontwikkelen voor alternatieve eiwitbronnen. Deze oplossing bestaat uit een universele, modulaire productieketen die eenvoudig aangepast kan worden naar specifieke klantbehoeften.
De grote diversiteit aan beschikbare alternatieve eiwitbronnen maakt deze wens complex om uit te voeren. De uitdaging zit op twee gebieden:
- Het kunnen omgaan met de verschillende alternatieve eiwitbronnen.
- Het kunnen uitvoeren van verschillende verwerkingsprocessen.
Onderscheidende Kenmerken
Er zijn drie hoofdgebieden waarin Uticon zich met name wil onderscheiden van andere oplossingen op de markt:
- Modulariteit
- Efficiëntie
- Duurzaamheid
Uticon verwacht dat met name de snelheid waarmee zij haar verwerkingsproces kan opleveren, in combinatie met de eenvoudige opschaling/uitbreiding, zeer interessant kan zijn voor de groeiende markt voor de verwerking van grondstoffen voor alternatieve eiwitbronnen.
Het voordeel van een grote opbouw- en leversnelheid, gecombineerd met de optimale benutting van reststromen waarmee Uticon haar dienst wil leveren, zal naar verwachting veel spelers in de food- en feedsector aanspreken.
Financiële Doelen
Voor Uticon is haar financiële doel met dit project om binnen enkele jaren meer dan 25% van haar omzet te behalen uit projecten gerelateerd aan de eiwittransitie en circulariteit.
Doel van de Haalbaarheidsstudie
Het doel van deze haalbaarheidsstudie is voor Uticon om te onderzoeken of het technisch en economisch haalbaar is om een modulair productieproces te ontwikkelen voor de verwerking van alternatieve eiwitbronnen tot ingrediënten/eindproducten.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Totale projectbegroting | € 54.000 |
Tijdlijn
Startdatum | 21-4-2021 |
Einddatum | 20-4-2022 |
Subsidiejaar | 2021 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Uticon B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Haalbaarheid van een multipurpose-plant t.b.v eiwittransitieBIC ontwikkelt een multipurpose proceslijn voor duurzame, eiwitrijke plantaardige ingrediënten ter ondersteuning van de eiwittransitie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Haalbaarheid Multi-purpose-eiwit-processing-plantHet project onderzoekt de haalbaarheid van een duurzame eiwitverwerkingsfabriek voor plantaardige grondstoffen, gericht op het produceren van hoogwaardige eiwitingrediënten met minimale impact. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Single Cell Protein “From waste to taste”Colsen onderzoekt de haalbaarheid van microbieel eiwitproductie uit reststromen voor duurzame aquacultuur in Zeeland. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Waardevol eiwit uit stikstofreststromenDit project onderzoekt de productie van eiwit uit stikstofreststromen van de veehouderij en voedingsindustrie, met als doel een demo-faciliteit in Noord-Limburg voor duurzame kringlooplandbouw. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van alternatieve eiwitten uit microalgen ter bevordering van de gezondheid en het immuunsysteemFUL Foods wil zijn afvalstroom van microalgen valoriseren tot een alternatieve eiwitbron door middel van upcycling en proteïne-extractie, ter bevordering van de circulaire economie en eiwittransitie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Haalbaarheid van een multipurpose-plant t.b.v eiwittransitie
BIC ontwikkelt een multipurpose proceslijn voor duurzame, eiwitrijke plantaardige ingrediënten ter ondersteuning van de eiwittransitie.
Haalbaarheid Multi-purpose-eiwit-processing-plant
Het project onderzoekt de haalbaarheid van een duurzame eiwitverwerkingsfabriek voor plantaardige grondstoffen, gericht op het produceren van hoogwaardige eiwitingrediënten met minimale impact.
Single Cell Protein “From waste to taste”
Colsen onderzoekt de haalbaarheid van microbieel eiwitproductie uit reststromen voor duurzame aquacultuur in Zeeland.
Waardevol eiwit uit stikstofreststromen
Dit project onderzoekt de productie van eiwit uit stikstofreststromen van de veehouderij en voedingsindustrie, met als doel een demo-faciliteit in Noord-Limburg voor duurzame kringlooplandbouw.
Haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van alternatieve eiwitten uit microalgen ter bevordering van de gezondheid en het immuunsysteem
FUL Foods wil zijn afvalstroom van microalgen valoriseren tot een alternatieve eiwitbron door middel van upcycling en proteïne-extractie, ter bevordering van de circulaire economie en eiwittransitie.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwitDalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid. | Mkb-innovati... | € 113.663 | 2018 | Details |
Reinventing sustainable and juicy meat alternativesDit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen. | Mkb-innovati... | € 193.595 | 2023 | Details |
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde. | 1.1 - Het ve... | € 560.032 | 2023 | Details |
Zero Emission, Energy Efficient Protein ProductionProtix ontwikkelt een duurzame insectenboerderij om eiwitten uit afvalstromen te produceren, met als doel de wereldwijde eiwitproductie te verhogen en de ecologische impact te verlagen. | Demonstratie... | € 5.831.166 | 2016 | Details |
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige EiwittenHet project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie. | Mkb-innovati... | € 199.098 | 2018 | Details |
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit
Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.
Reinventing sustainable and juicy meat alternatives
Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)
Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.
Zero Emission, Energy Efficient Protein Production
Protix ontwikkelt een duurzame insectenboerderij om eiwitten uit afvalstromen te produceren, met als doel de wereldwijde eiwitproductie te verhogen en de ecologische impact te verlagen.
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten
Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.