Haalbaarheid ontwikkeling fermentatietank voor cacao

Het project ontwikkelt een rvs fermentatietank voor cacao om de fermentatie te optimaliseren, de kwaliteit te verbeteren en verspilling van grondstoffen te verminderen.

Subsidie
€ 20.000
2021

Projectdetails

Inleiding

Dit project onderzoekt de mogelijkheden van het ontwikkelen van een rvs fermentatietank voor het fermenteren van cacao, naar analogie van fermentatietanks zoals die in de wijnsector worden gebruikt.

Probleemstelling

De praktijk is dat het fermenteren van cacao nog relatief primitief gebeurt, waardoor de kwaliteit van de cacao nog te vaak te wensen overlaat. Slechts 60% van de cacaobonen zijn optimaal gefermenteerd, wat leidt tot onnodige verspilling van grondstoffen.

Oplossing

Verbeterde cacao fermentatietechniek met behulp van een geavanceerde fermentatietank zou dit probleem kunnen oplossen en de smaak verbeteren.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Heinde & Verre BVpenvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Cacao Fermentatie in Nederland

Heinde & Verre onderzoekt de haalbaarheid van het fermenteren van Fine Flavour cacao in Nederland door het testen van starterculturen en cacaodrooginstallaties.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Grand Cru cacao verbouwen in Nederland

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van Fine Flavour cacao in de Nederlandse glastuinbouw, met als doel duurzame, hoogwaardige cacao te leveren voor de chocolademarkt.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Technologische verbetering voor het optimaal produceren van cacao vruchtvlees

Pacha de Cacao onderzoekt een duurzame productiemethode voor cacaovruchtvlees in Nederland om opbrengsten te verhogen en kosten te verlagen, met focus op impact op People, Profit en Planet.

€ 19.520
Mkb-innovati...

Haalbaarheidsonderzoek melkzuurfermentatie

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een nieuwe fermentatietechnologie voor melkzuurproductie, gericht op klantbehoeften en procesoptimalisatie voor financiële haalbaarheid.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Duurzame fine flavour cacao van Nederlandse bodem

PandA BV onderzoekt de duurzame commerciële teelt van fine flavour cacaobonen en de benodigde aanpassingen aan de huidige kas.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Liber Tech; Technologie voor een dubbelgesloten brouwloep

Het project richt zich op het ontwikkelen van hoogwaardige hergebruikmogelijkheden voor slibstromen uit brouwerijen, ter bevordering van een gesloten water- en landbouwkringloop in Nederland.

€ 198.000
Mkb-innovati...

FermentatIoT

Het project ontwikkelt een platform voor realtime monitoring van het fermentatieproces, ter verbetering van kwaliteit en efficiëntie in wijn- en bierproductie.

€ 199.831