Technologische verbetering voor het optimaal produceren van cacao vruchtvlees

Pacha de Cacao onderzoekt een duurzame productiemethode voor cacaovruchtvlees in Nederland om opbrengsten te verhogen en kosten te verlagen, met focus op impact op People, Profit en Planet.

Subsidie
€ 19.520
2023

Projectdetails

Inleiding

Pacha de Cacao is een startup in agri-food dat dranken produceert van het vruchtvlees rondom cacaobonen.

Achtergrond

In 2020 ontwikkelden we een initiële supply chain in Ecuador, waarbij het vruchtvlees lokaal geperst wordt en in bevroren containers naar Nederland getransporteerd voor botteling. Echter, er is een marktgedreven behoefte ontstaan om meer van het proces in Nederland uit te voeren, de opbrengst te verhogen en de kosten te verlagen.

Doelstelling

Hiervoor is een andere productiemethode (dan pasteurisatie) nodig. Het doel van dit onderzoek is om een betere én ‘groenere’ productiemethode te vinden voor de productie van het vruchtvlees.

Onderzoeksactiviteiten

Tijdens dit project doen we:

  1. Technologisch onderzoek
  2. Een risicoanalyse
  3. Een marktscan
  4. Zoeken we potentiële partners voor implementatie en verdere opschaling

Verwachte uitkomsten

De uitkomst van het project analyseert welke technologische productiemethode de meest positieve impact heeft op People, Profit, Planet.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 19.520

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2023

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Pacha de Cacao B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Grand Cru cacao verbouwen in Nederland

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van Fine Flavour cacao in de Nederlandse glastuinbouw, met als doel duurzame, hoogwaardige cacao te leveren voor de chocolademarkt.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Cacao Fermentatie in Nederland

Heinde & Verre onderzoekt de haalbaarheid van het fermenteren van Fine Flavour cacao in Nederland door het testen van starterculturen en cacaodrooginstallaties.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheid ontwikkeling fermentatietank voor cacao

Het project ontwikkelt een rvs fermentatietank voor cacao om de fermentatie te optimaliseren, de kwaliteit te verbeteren en verspilling van grondstoffen te verminderen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Duurzame fine flavour cacao van Nederlandse bodem

PandA BV onderzoekt de duurzame commerciële teelt van fine flavour cacaobonen en de benodigde aanpassingen aan de huidige kas.

€ 20.000
Mkb-innovati...

De KoffieSafe, duurzame verwerking en conservering van waardevolle inhoudsstoffen

Bakkie Koffie B.V. onderzoekt met ASQA Subsidies B.V. een innovatieve methode voor het inzamelen en conserveren van koffiedik om waardevolle stoffen te behouden en de circulaire economie te bevorderen.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Integrale verwerkingslijn voor extractie van bio-based grondstoffen uit sinaasappelschillen

PeelPioneers en Van de Donk & Wijdeven ontwikkelen een integrale proceslijn voor de valorisatie van sinaasappelschillen, gericht op het extraheren van waardevolle componenten en opschaling van de productie.

€ 145.950
Mkb-innovati...

Ontwikkeling Biobased hulpstof op basis van pectines uit koffiekers

Het project ontwikkelt Dutch Gom, een innovatieve emulgator en stabilisator uit koffiekers, die efficiënter is dan Arabische Gom en bijdraagt aan afvalreductie en biobased productontwikkeling.

€ 157.225
Mkb-innovati...

Circulaire koffiedik-hub Noord-Holland

Het project ontwikkelt een circulaire oplossing voor koffiedik als hoogwaardige grondstof, met een efficiënte logistiek en droogproces, om marktinnovatie en duurzame toepassingen te stimuleren.

€ 176.120
Mkb-innovati...

Project Ontwikkeling Online Emballagebank t.b.v. digitale emballage-uitwisseling

TellApe en Milvum ontwikkelen een emballagebank met blockchain-technologie om het circuleren en verrekenen van uitstaande emballage te verbeteren en zo het emballageprobleem op te lossen.

€ 101.262
Mkb-innovati...

Een Nederlandse keten voor quinoa

Het project richt zich op het ontwikkelen van een duurzame, lokale verwerkingsketen voor quinoa in Nederland, met als doel de groeiende vraag naar dit superfood te vervullen.

€ 200.000