FermentatIoT

Het project ontwikkelt een platform voor realtime monitoring van het fermentatieproces, ter verbetering van kwaliteit en efficiëntie in wijn- en bierproductie.

Subsidie
€ 199.831
2021

Projectdetails

Inleiding

De kwaliteit van wijn en bier wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van de oogst en de omstandigheden tijdens het fermentatieproces.

Fermentatieproces

De gewenste en ongewenste smaken die door de gist worden geproduceerd wanneer deze suikers omzet in alcohol, zijn afhankelijk van de werkomstandigheden in de loop van de tijd.

Huidige situatie

De meeste alcoholproducenten hebben momenteel geen real-time monitoring van het fermentatieproces; dit wordt meestal handmatig uitgevoerd of testen worden naar een laboratorium gestuurd.

Projectdoel

Binnen dit project willen Innovius, Brewpi en Innovationinwine een prototype ontwikkelen van een geïntegreerd platform dat realtime monitoring van het wijnbouw-/bierbrouwproces mogelijk maakt.

Voordelen van data-gestuurde monitoring

Door data-gestuurde monitoring vanaf de productie tot de verwerking van agrarische producten tot wijn en bier, is het veel beter mogelijk om voedselveiligheid te borgen en om grondstoffenefficiëntie te bereiken.

  1. We meten de effectiviteit van het proces.
  2. We gebruiken niet meer additieven dan strikt noodzakelijk.
  3. Minder verspilling betekent ook meer omzet voor de producent en verwerker, of dat er minder productie nodig is voor dezelfde afzet.

Kwaliteit en duurzaamheid

Door het monitoren van de wijnproductie zal er een betere kwaliteit van de geproduceerde wijn zijn. Dat betekent meer verkoopbare eindproducten, wat zal resulteren in minder verspilling van landgebruik.

Ketenaanpak en transparantie

Via het data-platform komen producenten en verwerkers dichter in contact te staan met elkaar, waardoor ook een ketenaanpak voor efficiënt en flexibel gebruik van grondstoffen mogelijk is.

Daarnaast kunnen we hiermee ook consumenten transparantie bieden in het product. We willen laten zien waar het vandaan komt, hoe het geteeld en vervolgens verwerkt is.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 199.831
Totale projectbegroting€ 570.945

Tijdlijn

Startdatum1-1-2022
Einddatum31-12-2023
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Innovius B.V.penvoerder
  • Innovationinwine B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

Mkb-innovati...

De nieuwe standaard in waterzuivering voor de Agrofoodsector

VAM WaterTech ontwikkelt slimme waterzuiveringsinstallaties voor de Agrofood-sector, die met geavanceerde sensortechnologie en AI de efficiëntie en voedselveiligheid verbeteren.

€ 310.589
Mkb-innovati...

Liber Tech; Technologie voor een dubbelgesloten brouwloep

Het project richt zich op het ontwikkelen van hoogwaardige hergebruikmogelijkheden voor slibstromen uit brouwerijen, ter bevordering van een gesloten water- en landbouwkringloop in Nederland.

€ 198.000
Mkb-innovati...

Fresh Strips 2.0

Dit project ontwikkelt een batterijloze sensor en machine learning-systeem voor het monitoren van voedselkwaliteit tijdens transport, ter verbetering van voedselveiligheid en vermindering van voedselverspilling.

€ 170.280
Mkb-innovati...

Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaring

Het project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert.

€ 200.000
Mkb-innovati...

Gold4Agro: Ontwikkelen van een Geïntegreerde Smartfarming Oplossing

Het project ontwikkelt Gold4Agro, een betaalbare 'smart farming solution' die technologieën integreert om duurzame voedselproductie en transparantie in de agro-food supply chain te verbeteren.

€ 180.640

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Precisie Viticultuur (‘VITIS Vincit’)

VITIS Vincit ontwikkelt een datagedreven platform voor wijnboeren in Europa, dat AI inzet om oogst, kwaliteit en ziektebestrijding te optimaliseren en hen te helpen bij klimaatadaptatie.

€ 19.680
Mkb-innovati...

MIT - Infitiv Feasbility Project

Infitiv ontwikkelt een terahertz sensor om voedselverlies te verminderen door gewaskwaliteit te monitoren tijdens opslag en transport.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheidsstudie van Infitiv Ethyleensensor

Infitiv ontwikkelt een ethyleensensor om voedselverspilling in de fruitlogistiek te verminderen en de kwaliteit van vers fruit te waarborgen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheid van een innovatieve enzymsensor voor de voedingsindustrie

Het project onderzoekt de haalbaarheid van goedkope biosensoren voor vroege detectie van contaminanten in de landbouw-, water- en voedselketen, met als doel voedselveiligheid en kwaliteit te verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Jaap Drenth

Sensip-dx ontwikkelt snelle meettechnologie voor bacteriën in fermentatieprocessen, ter verbetering van productkwaliteit en efficiëntie.

€ 20.000