Professionaliseren lokaal inkopen voor de supermarkt
Dit project ontwikkelt een softwareplatform en service-framework om lokale inkoop door supermarkten te professionaliseren en te standaardiseren.
Projectdetails
Inleiding
Lokaal en vers voedsel van boeren en ambachtslieden staat weer op de kaart en vindt zijn weg via de horeca, speciaalzaken, boerderijwinkels en supermarkten. Dit is echter zeer beperkt. Het stimuleren van korte ketens is een uitdrukkelijk beleidsdoel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en diverse provincies, waaronder de zuidelijke provincies.
Beleidsdoelen en Erkenning
De erkenning van de waarde van voedsel en het versterken van de relatie tussen boer en burger is één van de speerpuntonderwerpen. De Minister van LNV heeft daarbij aangegeven dat het van het grootste belang is om in gesprek te raken met de supermarkten over een bredere introductie van lokale producten in de schappen.
Uitdagingen voor Supermarkten
Supermarkten hebben in beginsel belangstelling voor opname van lokale producten, maar kunnen op het hoofdkantoor niet inkopen bij kleine leveranciers die op filiaalniveau leveren. Dit komt door de hoge inkoopeisen op het gebied van:
- Kwaliteit en ketenborging
- Artikeldata en systemen
- Fijnmazigheid van lokale leveranciers
Kortom, lokale leveranciers zijn niet professioneel genoeg en het zijn er simpelweg te veel. Men laat het nu aan lokale supermarkteigenaren (franchisenemers) over om die producten in hun zeer beperkte vrije ruimte (vaak maximaal 5% van de artikelen) in te kopen.
Problemen voor Franchisenemers
Franchisenemers stuiten daarbij op grote problemen. Voor hen speelt dat de inkoop van deze producten onevenredig veel tijd en moeite kost omdat ze geen gebruik kunnen maken van de professionele services van het hoofdkantoor.
Tijdrovende Taken
Begeleiding van kleine leveranciers en het supermarkt-klaar maken van de artikelen op het gebied van:
- Artikeldata
- Verpakking
- Etikettering
zijn zeer tijdrovend. Dit geldt ook voor de dagelijkse operationele taken van medewerkers, zoals:
- Bestellen
- Inslaan van goederen
- Registreren van emballage
- Financieel proces van controleren van pakbonnen met facturen en juistheid van prijzen
Dit maakt dat er feitelijk geen marge zit op deze producten.
Huidige Situatie
Dit alles resulteert in de situatie dat het momenteel niet mogelijk is lokale korte keten producten grootschalig in de schappen van de supermarkten te krijgen. Daaraan gerelateerde positieve maatschappelijke effecten zoals:
- Een betere prijs en positie voor de landbouwer (landbouwer bepaalt prijs, productiewijze en aanbod)
- Versterking van milieuvriendelijke of biologische teelt
- Hoger inkomen voor land- of tuinbouwer
- Lagere milieubelasting (minder vervoer, transport, opslag)
- Behoud van ambachtelijke speciaalzaken in de dorpen
zijn nu niet realiseerbaar.
Oplossing: Service-Framework en Softwareplatform
Als oplossing ontwikkelen Quista Solutions en Jumbo de Bresser in dit R&D-project een service-framework en een softwareplatform. Hiermee zal het mogelijk worden de inkoop van lokale producten door supermarkten professioneel te faciliteren en te standaardiseren.
Doelgroep en Functionaliteiten
Het service-framework wordt primair ontwikkeld voor franchise supermarkten, omdat zij de meeste vrijheid hebben om lokaal in te kopen. Daarmee levert dit project een herhaalbaar, schaalbaar pakket aan standaarddiensten op, inclusief software, dat goed werkt voor franchisenemers en dat later kan worden uitgebreid naar de hoofdkantoren.
Componenten van het Service-Framework
Het service-framework bestaat uit:
- Overkoepelende raamcontracten
- Eenvoudige standaardcontracten
- Systeem voor vastlegging van kwaliteit en ketenborging
- Inkooptool via softwareplatform
- Geautomatiseerd financieel en administratief proces
Showcase en Toekomstige Groei
Beoogd wordt een showcase waarmee Jumbo de Bresser een voortrekkersrol vervult op het gebied van het professionaliseren van lokale inkoop voor supermarkten. Hiermee kan deze franchisenemer aan zowel andere franchiseondernemers als het hoofdkantoor aantonen dat lokale producten een volwaardig onderdeel kunnen zijn van het assortimentsbeleid waarbij aan alle eisen op het gebied van kwaliteit en ketenborging kan worden voldaan.
Economische Voordelen
Quista Solutions zal na voltooiing van dit project binnen 3 jaar kunnen groeien naar een omzet van ± €2,4 miljoen per jaar. Voor Jumbo de Bresser levert dit project een direct economisch voordeel op tussen de €21.000,- en €42.000,- besparing per jaar, die rechtstreeks ten goede komt aan het rendement op lokaal assortiment.
Validatie en Groei voor Leveranciers
Voor Quista Solutions is dit project essentieel voor de validatie van de beoogde dienstverlening en inkooptool en een belangrijke eerste stap in de ambitie om de standaard te worden in het faciliteren van lokale inkoop voor de Nederlandse en Europese foodretail. Voor de lokale leveranciers in Zuid-Nederland maakt deze oplossing een omzetgroei mogelijk van €0,325 miljard naar €1 miljard per jaar.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 153.213 |
Totale projectbegroting | € 437.750 |
Tijdlijn
Startdatum | 15-9-2021 |
Einddatum | 15-12-2022 |
Subsidiejaar | 2021 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Quista Solutions BVpenvoerder
- Vest Holding B.V.
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Professionaliseren lokaal inkopen voor de supermarktHet project ontwikkelt een service-framework en softwareplatform om de inkoop van lokale producten door supermarkten te professionaliseren, wat leidt tot een grotere beschikbaarheid en omzetgroei voor lokale leveranciers. | Mkb-innovati... | € 153.213 | 2021 | Details |
Certified Supply chain platform, Logistics and Food "From Farm to Fork"Het project ontwikkelt een disruptief supply chain platform, "Royal Blue & Orange", om de traceerbaarheid en toegang tot duurzame ingrediënten voor restaurantketens en kleinere ondernemers te verbeteren. | Mkb-innovati... | € 198.250 | 2018 | Details |
Supermarkt van de ToekomstHet project ontwikkelt een online SaaS-platform voor supermarkten om consumenten real-time productinformatie te bieden en digitale betalingen te vergemakkelijken, gericht op de toekomst van retail. | Mkb-innovati... | € 100.412 | 2018 | Details |
Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaringHet project ontwikkelt het sensorsysteem StoreSafe om voedselverspilling van fruit in CA-bewaringskamers te verminderen, wat bijdraagt aan CO2-reductie en economische groei in Zuid-Nederland. | Mkb-innovati... | € 200.000 | 2022 | Details |
Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaringHet project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert. | Mkb-innovati... | € 200.000 | 2022 | Details |
Professionaliseren lokaal inkopen voor de supermarkt
Het project ontwikkelt een service-framework en softwareplatform om de inkoop van lokale producten door supermarkten te professionaliseren, wat leidt tot een grotere beschikbaarheid en omzetgroei voor lokale leveranciers.
Certified Supply chain platform, Logistics and Food "From Farm to Fork"
Het project ontwikkelt een disruptief supply chain platform, "Royal Blue & Orange", om de traceerbaarheid en toegang tot duurzame ingrediënten voor restaurantketens en kleinere ondernemers te verbeteren.
Supermarkt van de Toekomst
Het project ontwikkelt een online SaaS-platform voor supermarkten om consumenten real-time productinformatie te bieden en digitale betalingen te vergemakkelijken, gericht op de toekomst van retail.
Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaring
Het project ontwikkelt het sensorsysteem StoreSafe om voedselverspilling van fruit in CA-bewaringskamers te verminderen, wat bijdraagt aan CO2-reductie en economische groei in Zuid-Nederland.
Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaring
Het project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingenHet project onderzoekt de uitbreiding van lokale groente- en fruitleveringen naar zorginstellingen om duurzaamheid, eerlijke prijzen en bewust eten te bevorderen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingenHet project onderzoekt de haalbaarheid van lokale groenten en fruitlevering aan zorginstellingen voor gezonde voeding en duurzame impact. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
CO2 Impact monitoring modelDe Streekboer onderzoekt hoe transportdata kan worden gebruikt om de CO2-voetafdruk van lokaal geproduceerd voedsel te meten en de logistiek te optimaliseren voor een duurzamer voedselsysteem. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
WeidehavermelkDe Graanrepubliek ontwikkelt een innovatieve, gezonde havermelk met klaver, gericht op duurzaamheid en lokale productie, om in te spelen op de groeiende vraag naar premium voedingsproducten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Boslekker – een haalbaarheidsstudie naar klimaatneutraal en gezond voedsel van dichtbijBoslekker onderzoekt de haalbaarheid van een centraal verwerkingsproces voor duurzame agroforestry-producten in Noord-Brabant. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2024 | Details |
Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingen
Het project onderzoekt de uitbreiding van lokale groente- en fruitleveringen naar zorginstellingen om duurzaamheid, eerlijke prijzen en bewust eten te bevorderen.
Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingen
Het project onderzoekt de haalbaarheid van lokale groenten en fruitlevering aan zorginstellingen voor gezonde voeding en duurzame impact.
CO2 Impact monitoring model
De Streekboer onderzoekt hoe transportdata kan worden gebruikt om de CO2-voetafdruk van lokaal geproduceerd voedsel te meten en de logistiek te optimaliseren voor een duurzamer voedselsysteem.
Weidehavermelk
De Graanrepubliek ontwikkelt een innovatieve, gezonde havermelk met klaver, gericht op duurzaamheid en lokale productie, om in te spelen op de groeiende vraag naar premium voedingsproducten.
Boslekker – een haalbaarheidsstudie naar klimaatneutraal en gezond voedsel van dichtbij
Boslekker onderzoekt de haalbaarheid van een centraal verwerkingsproces voor duurzame agroforestry-producten in Noord-Brabant.