Boslekker – een haalbaarheidsstudie naar klimaatneutraal en gezond voedsel van dichtbij
Boslekker onderzoekt de haalbaarheid van een centraal verwerkingsproces voor duurzame agroforestry-producten in Noord-Brabant.
Projectdetails
Inleiding
In Noord-Brabant stappen steeds meer boeren over op agroforestry. Dit is een duurzame vorm van landbouw, waar veel verschillende landbouwsoorten samenkomen, maar de afzet is een probleem.
Probleemstelling
De variatie in groenten, fruit, kruiden en noten maakt het lastig om alles vers te verkopen.
Oplossing
De onderneming Boslekker wil de brug vormen om klimaatneutraal en gezond voedsel van dichtbij mogelijk te maken.
Centraal Verwerkingsproces
Door een centraal verwerkingsproces te ontwikkelen, kunnen verschillende productstromen worden verwerkt tot houdbare producten, zoals:
- Jams
- Kruidenmixen
- Drankjes
Dit biedt boeren perspectief om (een deel van) hun landbouwareaal op een economisch gezonde manier om te vormen naar agroforestry.
Doel van het Project
Boslekker wil binnen dit project de technische en economische haalbaarheid onderzoeken van een centraal verwerkingsproces voor landbouwproducten uit de agroforestry.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Totale projectbegroting | € 57.700 |
Tijdlijn
Startdatum | 10-4-2024 |
Einddatum | 9-4-2025 |
Subsidiejaar | 2024 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Boslekkerpenvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddelDit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten. | Mkb-innovati... | € 16.932 | 2022 | Details |
Van Aspergereststroom naar Asperge BitesHet project onderzoekt de haalbaarheid van het verwerken van aspergereststromen tot een nieuw voedselproduct voor consumenten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2024 | Details |
DryGoodnessHet project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen. | Mkb-innovati... | € 19.876 | 2021 | Details |
Haalbaarheidsstudie naar circulaire verwerking van plantenreststromenDDF onderzoekt de haalbaarheid van een innovatief proces om organisch afval van kwekers om te zetten in herbruikbare vezels en nutriënten, ter bevordering van duurzame en circulaire teelt. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Het samenbrengen van Vraag en Aanbod voor Voedselbos realisatiesHet project ontwikkelt een platform om vraag en aanbod voor voedselbossen te verbinden, met als doel duurzame voedselvoorziening en natuurontwikkeling te bevorderen. | Mkb-innovati... | € 19.488 | 2021 | Details |
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.
Van Aspergereststroom naar Asperge Bites
Het project onderzoekt de haalbaarheid van het verwerken van aspergereststromen tot een nieuw voedselproduct voor consumenten.
DryGoodness
Het project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen.
Haalbaarheidsstudie naar circulaire verwerking van plantenreststromen
DDF onderzoekt de haalbaarheid van een innovatief proces om organisch afval van kwekers om te zetten in herbruikbare vezels en nutriënten, ter bevordering van duurzame en circulaire teelt.
Het samenbrengen van Vraag en Aanbod voor Voedselbos realisaties
Het project ontwikkelt een platform om vraag en aanbod voor voedselbossen te verbinden, met als doel duurzame voedselvoorziening en natuurontwikkeling te bevorderen.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromenHet project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten. | 1.1 - Het ve... | € 452.349 | 2022 | Details |
Ontwikkeling Urban Farming principeUrban Ponics ontwikkelt een geautomatiseerd, energiezuinig en waterbesparend verticaal teeltsysteem voor stedelijke landbouw, met potentieel voor internationale impact op voedselproductie en duurzaamheid. | Mkb-innovati... | € 134.750 | 2016 | Details |
Reinventing sustainable and juicy meat alternativesDit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen. | Mkb-innovati... | € 193.595 | 2023 | Details |
Professionaliseren lokaal inkopen voor de supermarktDit project ontwikkelt een softwareplatform en service-framework om lokale inkoop door supermarkten te professionaliseren en te standaardiseren. | Mkb-innovati... | € 153.213 | 2021 | Details |
Ontwikkeling innovatief uien schonings- en voorreinigingsproces (ui-vriendelijk, stofvrij- en energiebesparend)De samenwerking tussen Tolsma-Grisnich BV en FlevoTrade BV richt zich op het ontwikkelen en testen van innovatieve uienverwerkingsmachines voor verduurzaming en kwaliteitsverbetering. | Mkb-innovati... | € 147.175 | 2021 | Details |
Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromen
Het project ontwikkelt een innovatief productieproces voor gezonde snacks uit reststromen, met focus op lokale Zeeuwse producten.
Ontwikkeling Urban Farming principe
Urban Ponics ontwikkelt een geautomatiseerd, energiezuinig en waterbesparend verticaal teeltsysteem voor stedelijke landbouw, met potentieel voor internationale impact op voedselproductie en duurzaamheid.
Reinventing sustainable and juicy meat alternatives
Dit project ontwikkelt duurzame, vleesachtige producten uit reststromen van de voedingsindustrie om de vraag naar eiwitrijk voedsel te vervullen en vleesconsumptie te verminderen.
Professionaliseren lokaal inkopen voor de supermarkt
Dit project ontwikkelt een softwareplatform en service-framework om lokale inkoop door supermarkten te professionaliseren en te standaardiseren.
Ontwikkeling innovatief uien schonings- en voorreinigingsproces (ui-vriendelijk, stofvrij- en energiebesparend)
De samenwerking tussen Tolsma-Grisnich BV en FlevoTrade BV richt zich op het ontwikkelen en testen van innovatieve uienverwerkingsmachines voor verduurzaming en kwaliteitsverbetering.