Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van lokale groenten en fruitlevering aan zorginstellingen voor gezonde voeding en duurzame impact.

Subsidie
€ 20.000
2023

Projectdetails

Inleiding

Lerend-eten levert dagelijks groente en fruit van lokale boeren en tuinders aan basisscholen. De doelstelling van het project is om de haalbaarheid te onderzoeken van het uitbreiden van Lerend-Eten richting zorginstellingen en/of cateraars binnen deze sector. Dit heeft als doel om de lokale keten van verse producten van Lerend-eten breder in de markt te kunnen zetten.

Daarnaast is het doel om de technische haalbaarheid te onderzoeken van een softwareapplicatie en of deze nodig is om de kans op succes te vergroten voor enerzijds de verkoop en anderzijds duurzame gedragsverandering.

Doelstellingen

Lerend-Eten doet dit om verschillende redenen:

  • Om zoveel mogelijk lokale producten lokaal te consumeren.
  • Om bewust en gezond eten te stimuleren.

Belangrijke principes

Lerend-eten vindt het hierbij belangrijk om:

  • De agrifoodondernemer een eerlijke prijs te betalen die hoger ligt dan ze nu vaak krijgen als gevolg van prijsafspraken en ketendruk.
  • Een korte keten te realiseren ten gunste van versheid, lokaal karakter en duurzaamheid.
  • Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee te laten werken.
  • Kinderen kennis te laten maken met de teelt van groente, zuivel en fruit, smaak en variatie.
  • De verhalen van vroeger via de ouderen in zorginstellingen naar boven te halen.
  • De ervaringen van de kinderen en patiënten/cliënten te delen met de agrifoodondernemers.
  • Scholen en ouders te inspireren om de dialoog aan te gaan over hoe en wat we eten.

Waarom ook in de zorg?

Lerend-eten wil meer duurzame impact op de gezondheid.

  • Als gevolg van een groter afzetkanaal wordt het betalen van eerlijke prijzen beter geborgd.
  • De agrifoodondernemer krijgt een hogere, eerlijke prijs, meer ruimte om te innoveren, duurzamer te telen en de producten op maat af te stemmen op de lokale behoefte.

Waarom de haalbaarheid onderzoeken?

De zorgsector is een totaal andere markt dan de onderwijsmarkt. Voor het onderwijs is de dienst van Lerend-eten een betrekkelijk nieuwe dienst.

Als gevolg van maatschappelijke uitdagingen zoals obesitas, armoede en gelijkheid, stimuleren steeds meer gemeentes en de landelijke politiek dat (basis)scholen kiezen voor gezonde tussendoortjes, ontbijt of lunch voor alle kinderen. Deze ontwikkeling is nieuw en zit nog in de ontdekkingsfase. De beslissers en beïnvloeders zijn de lokale politiek, ambtenaren, directeuren en leerkrachten van basisscholen.

De zorg heeft reeds een bestaande structuur voor het verzorgen van maaltijden. Zij werkt met een eigen kok of interne/externe cateraar of maaltijdverstrekker. De beslissing om verse lokale producten te gebruiken ligt bij de cateraar en/of de zorginstelling.

Lerend-eten wil onderzoeken of er behoefte is aan lokale producten en aan welke voorwaarden Lerend-eten moet voldoen om dit ook in de zorg mogelijk te maken. Op basis van de huidige ervaringen zou bij een afzet van twee gezonde tussendoortjes per dag per patiënt een omzet gerealiseerd worden van 500 euro per jaar.

Bijdrage aan KIA

Dit project bevindt zich op het snijvlak van de zorg en de landbouw en draagt om deze redenen bij aan:

  1. KIA 2 Gezondheid en Zorg
  2. KIA 3 Landbouw, Water en Voedsel

Het draagt bij aan een positieve beeldvorming van de agrarische sector en de waardering van gezond en lokaal voedsel. Daarnaast draagt het bij aan preventie van gezondheid en ziekte en gezondheidswinst voor een populatie met één of meerdere ziektes of aandoeningen.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 51.000

Tijdlijn

Startdatum12-4-2023
Einddatum11-4-2024
Subsidiejaar2023

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Lerend-Etenpenvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingen

Het project onderzoekt de uitbreiding van lokale groente- en fruitleveringen naar zorginstellingen om duurzaamheid, eerlijke prijzen en bewust eten te bevorderen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Healthy Fridge 2.0

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een slimme RFID-koelkast voor het aanbieden van gezonde, verse maaltijden op basis van vraagvoorspelling.

€ 20.000
Mkb-innovati...

De easy-oven: Professionele kwaliteit voeding voor ouderen in de extramurale zorg

Dit project ontwikkelt een oven die ouderen helpt bij het veilig en zelfstandig bereiden van gezonde maaltijden thuis.

€ 20.000
Mkb-innovati...

DryGoodness

Het project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen.

€ 19.876
Mkb-innovati...

Haalbaarheid ambient stabiele maaltijden met versbeleving

Het project onderzoekt de technische en economische haalbaarheid van 180 dagen stabiele maaltijden met versbeleving op kamertemperatuur.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaring

Het project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert.

€ 200.000
Mkb-innovati...

Professionaliseren lokaal inkopen voor de supermarkt

Dit project ontwikkelt een softwareplatform en service-framework om lokale inkoop door supermarkten te professionaliseren en te standaardiseren.

€ 153.213
1.1 - Het ve...

Stichting Boeren voor Buren, de gezonde schakel

Stichting Boeren voor Buren verbindt boeren met voedselinitiatieven om 30.000 gezinnen wekelijks te voorzien van betaalbare, lokale producten.

€ 50.000
Mkb-innovati...

Smart-Cooler 2.0 incl. Smart-Restocking System (3S)

HealthyFeeling ontwikkelt de Smart-Cooler 2.0 om hotels 24/7 toegang te bieden tot gezond en lokaal eten en drinken.

€ 212.044
Mkb-innovati...

Gold4Agro: Ontwikkelen van een Geïntegreerde Smartfarming Oplossing

Het project ontwikkelt Gold4Agro, een betaalbare 'smart farming solution' die technologieën integreert om duurzame voedselproductie en transparantie in de agro-food supply chain te verbeteren.

€ 180.640