Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingen
Het project onderzoekt de haalbaarheid van lokale groenten en fruitlevering aan zorginstellingen voor gezonde voeding en duurzame impact.
Projectdetails
Inleiding
Lerend-eten levert dagelijks groente en fruit van lokale boeren en tuinders aan basisscholen. De doelstelling van het project is om de haalbaarheid te onderzoeken van het uitbreiden van Lerend-Eten richting zorginstellingen en/of cateraars binnen deze sector. Dit heeft als doel om de lokale keten van verse producten van Lerend-eten breder in de markt te kunnen zetten.
Daarnaast is het doel om de technische haalbaarheid te onderzoeken van een softwareapplicatie en of deze nodig is om de kans op succes te vergroten voor enerzijds de verkoop en anderzijds duurzame gedragsverandering.
Doelstellingen
Lerend-Eten doet dit om verschillende redenen:
- Om zoveel mogelijk lokale producten lokaal te consumeren.
- Om bewust en gezond eten te stimuleren.
Belangrijke principes
Lerend-eten vindt het hierbij belangrijk om:
- De agrifoodondernemer een eerlijke prijs te betalen die hoger ligt dan ze nu vaak krijgen als gevolg van prijsafspraken en ketendruk.
- Een korte keten te realiseren ten gunste van versheid, lokaal karakter en duurzaamheid.
- Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee te laten werken.
- Kinderen kennis te laten maken met de teelt van groente, zuivel en fruit, smaak en variatie.
- De verhalen van vroeger via de ouderen in zorginstellingen naar boven te halen.
- De ervaringen van de kinderen en patiënten/cliënten te delen met de agrifoodondernemers.
- Scholen en ouders te inspireren om de dialoog aan te gaan over hoe en wat we eten.
Waarom ook in de zorg?
Lerend-eten wil meer duurzame impact op de gezondheid.
- Als gevolg van een groter afzetkanaal wordt het betalen van eerlijke prijzen beter geborgd.
- De agrifoodondernemer krijgt een hogere, eerlijke prijs, meer ruimte om te innoveren, duurzamer te telen en de producten op maat af te stemmen op de lokale behoefte.
Waarom de haalbaarheid onderzoeken?
De zorgsector is een totaal andere markt dan de onderwijsmarkt. Voor het onderwijs is de dienst van Lerend-eten een betrekkelijk nieuwe dienst.
Als gevolg van maatschappelijke uitdagingen zoals obesitas, armoede en gelijkheid, stimuleren steeds meer gemeentes en de landelijke politiek dat (basis)scholen kiezen voor gezonde tussendoortjes, ontbijt of lunch voor alle kinderen. Deze ontwikkeling is nieuw en zit nog in de ontdekkingsfase. De beslissers en beïnvloeders zijn de lokale politiek, ambtenaren, directeuren en leerkrachten van basisscholen.
De zorg heeft reeds een bestaande structuur voor het verzorgen van maaltijden. Zij werkt met een eigen kok of interne/externe cateraar of maaltijdverstrekker. De beslissing om verse lokale producten te gebruiken ligt bij de cateraar en/of de zorginstelling.
Lerend-eten wil onderzoeken of er behoefte is aan lokale producten en aan welke voorwaarden Lerend-eten moet voldoen om dit ook in de zorg mogelijk te maken. Op basis van de huidige ervaringen zou bij een afzet van twee gezonde tussendoortjes per dag per patiënt een omzet gerealiseerd worden van 500 euro per jaar.
Bijdrage aan KIA
Dit project bevindt zich op het snijvlak van de zorg en de landbouw en draagt om deze redenen bij aan:
- KIA 2 Gezondheid en Zorg
- KIA 3 Landbouw, Water en Voedsel
Het draagt bij aan een positieve beeldvorming van de agrarische sector en de waardering van gezond en lokaal voedsel. Daarnaast draagt het bij aan preventie van gezondheid en ziekte en gezondheidswinst voor een populatie met één of meerdere ziektes of aandoeningen.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Totale projectbegroting | € 51.000 |
Tijdlijn
Startdatum | 12-4-2023 |
Einddatum | 11-4-2024 |
Subsidiejaar | 2023 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Lerend-Etenpenvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingenHet project onderzoekt de uitbreiding van lokale groente- en fruitleveringen naar zorginstellingen om duurzaamheid, eerlijke prijzen en bewust eten te bevorderen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Healthy Fridge 2.0Het project onderzoekt de haalbaarheid van een slimme RFID-koelkast voor het aanbieden van gezonde, verse maaltijden op basis van vraagvoorspelling. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
De easy-oven: Professionele kwaliteit voeding voor ouderen in de extramurale zorgDit project ontwikkelt een oven die ouderen helpt bij het veilig en zelfstandig bereiden van gezonde maaltijden thuis. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
DryGoodnessHet project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen. | Mkb-innovati... | € 19.876 | 2021 | Details |
Haalbaarheid ambient stabiele maaltijden met versbelevingHet project onderzoekt de technische en economische haalbaarheid van 180 dagen stabiele maaltijden met versbeleving op kamertemperatuur. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingen
Het project onderzoekt de uitbreiding van lokale groente- en fruitleveringen naar zorginstellingen om duurzaamheid, eerlijke prijzen en bewust eten te bevorderen.
Healthy Fridge 2.0
Het project onderzoekt de haalbaarheid van een slimme RFID-koelkast voor het aanbieden van gezonde, verse maaltijden op basis van vraagvoorspelling.
De easy-oven: Professionele kwaliteit voeding voor ouderen in de extramurale zorg
Dit project ontwikkelt een oven die ouderen helpt bij het veilig en zelfstandig bereiden van gezonde maaltijden thuis.
DryGoodness
Het project richt zich op het ontwikkelen en opschalen van een duurzaam keukeningrediënt uit groente- en fruitreststromen, met als doel de inname van groenten en vezels te verhogen en suikerinname te verlagen.
Haalbaarheid ambient stabiele maaltijden met versbeleving
Het project onderzoekt de technische en economische haalbaarheid van 180 dagen stabiele maaltijden met versbeleving op kamertemperatuur.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaringHet project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert. | Mkb-innovati... | € 200.000 | 2022 | Details |
Professionaliseren lokaal inkopen voor de supermarktDit project ontwikkelt een softwareplatform en service-framework om lokale inkoop door supermarkten te professionaliseren en te standaardiseren. | Mkb-innovati... | € 153.213 | 2021 | Details |
Stichting Boeren voor Buren, de gezonde schakelStichting Boeren voor Buren verbindt boeren met voedselinitiatieven om 30.000 gezinnen wekelijks te voorzien van betaalbare, lokale producten. | 1.1 - Het ve... | € 50.000 | 2024 | Details |
Smart-Cooler 2.0 incl. Smart-Restocking System (3S)HealthyFeeling ontwikkelt de Smart-Cooler 2.0 om hotels 24/7 toegang te bieden tot gezond en lokaal eten en drinken. | Mkb-innovati... | € 212.044 | 2023 | Details |
Gold4Agro: Ontwikkelen van een Geïntegreerde Smartfarming OplossingHet project ontwikkelt Gold4Agro, een betaalbare 'smart farming solution' die technologieën integreert om duurzame voedselproductie en transparantie in de agro-food supply chain te verbeteren. | Mkb-innovati... | € 180.640 | 2015 | Details |
Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaring
Het project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert.
Professionaliseren lokaal inkopen voor de supermarkt
Dit project ontwikkelt een softwareplatform en service-framework om lokale inkoop door supermarkten te professionaliseren en te standaardiseren.
Stichting Boeren voor Buren, de gezonde schakel
Stichting Boeren voor Buren verbindt boeren met voedselinitiatieven om 30.000 gezinnen wekelijks te voorzien van betaalbare, lokale producten.
Smart-Cooler 2.0 incl. Smart-Restocking System (3S)
HealthyFeeling ontwikkelt de Smart-Cooler 2.0 om hotels 24/7 toegang te bieden tot gezond en lokaal eten en drinken.
Gold4Agro: Ontwikkelen van een Geïntegreerde Smartfarming Oplossing
Het project ontwikkelt Gold4Agro, een betaalbare 'smart farming solution' die technologieën integreert om duurzame voedselproductie en transparantie in de agro-food supply chain te verbeteren.