Onderzoek verbeteren waterkwaliteit tijdens teelt en spoelen van groenten en fruit
Het project richt zich op het verbeteren van de microbiologische waterkwaliteit in de teelt en verwerking van groenten en fruit om voedselveiligheidsrisico's te beheersen door samenwerking en technologische oplossingen.
Projectdetails
De aanvragers van dit project zijn [Aanvrager/Partner], Versland, Top Fresh en Van Antwerpen Milieutechniek (afgekort VAM). Een sterke complementaire samenwerking is de basis voor nieuwe economische activiteit. Gezamenlijke probleemstelling is het verbeteren van de microbiologische waterkwaliteit tijdens de teelt en het spoelen van groenten en fruit zodat voedselveiligheidsrisico’s (bacteriën) beheersbaar zijn. Na de EHEC-crisis in 2011 is er op Europees niveau veel tijd en onderzoeksbudget besteed aan het in kaart brengen van voedselveiligheidsrisico’s in de wereldwijde groente- en fruitketen.
Probleemstelling
Uit deze risico-inventarisatie bleek onder andere dat water een goed transportmedium voor micro-organismen is en dus ook voor ziekteverwekkers. Uit praktijk- en wetenschappelijk onderzoek bleek verder dat met de grondstoffen (groente en fruit) de microbiologische verontreinigingen mee de fabrieken van groentenverwerkers in komen. Oplossingen zullen dus met name gezocht moeten worden bij het gebruik van water in de teeltfase en bij de was- en sorteerstations.
Knelpunten
In de teelt en bij het spoelen van groenten en fruit doen zich een aantal knelpunten voor die de borging van microbiologische risico’s tot nu toe tegenhouden:
- Kennisleemte t.a.v. waterkwaliteit van beregeningswater.
- Kennisleemte t.a.v. besmettingsroutes tijdens teelt en na-oogst handelingen.
- Kennisleemte t.a.v. waterkwaliteit bij na-oogst verwerkers en pakstations.
- Ontbreken van geschikte en betaalbare technologie ter voorkoming van bacteriën.
- Groeiend aandeel biologische teelt en inzet van dierlijke mest.
- Toename van...
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 113.323 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2015 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Aanvrager geen rechtspersoonpenvoerder
- Van Antwerpen Milieutechniek B.V.
- Versland Selection BV
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Circular Clean Water SystemHet project ontwikkelt een innovatief Circulair Clean Water System voor de tuinbouw dat water volledig zuivert en real-time kwaliteit meet, om voedselveiligheid en efficiënt watergebruik te waarborgen. | Mkb-innovati... | € 177.336 | 2017 | Details |
De nieuwe standaard in waterzuivering voor de AgrofoodsectorVAM WaterTech ontwikkelt slimme waterzuiveringsinstallaties voor de Agrofood-sector, die met geavanceerde sensortechnologie en AI de efficiëntie en voedselveiligheid verbeteren. | Mkb-innovati... | € 310.589 | 2018 | Details |
Emissiereductie door de teelt van zeewier op restwater glastuibouwDit R&D project onderzoekt de optimale teeltomstandigheden voor zeewier op reststromen van glastuinbouw om betrouwbare levering en emissiereductie te realiseren. | Mkb-innovati... | € 93.352 | 2016 | Details |
HYGIËNISCHE VULLEROntwikkeling en testing van een betaalbare, hygiënische afvulunit voor vloeistoffen met verlengde houdbaarheid, gericht op het verbeteren van voedselveiligheid en vermindering van verspilling. | Mkb-innovati... | € 174.475 | 2017 | Details |
Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaringHet project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert. | Mkb-innovati... | € 200.000 | 2022 | Details |
Circular Clean Water System
Het project ontwikkelt een innovatief Circulair Clean Water System voor de tuinbouw dat water volledig zuivert en real-time kwaliteit meet, om voedselveiligheid en efficiënt watergebruik te waarborgen.
De nieuwe standaard in waterzuivering voor de Agrofoodsector
VAM WaterTech ontwikkelt slimme waterzuiveringsinstallaties voor de Agrofood-sector, die met geavanceerde sensortechnologie en AI de efficiëntie en voedselveiligheid verbeteren.
Emissiereductie door de teelt van zeewier op restwater glastuibouw
Dit R&D project onderzoekt de optimale teeltomstandigheden voor zeewier op reststromen van glastuinbouw om betrouwbare levering en emissiereductie te realiseren.
HYGIËNISCHE VULLER
Ontwikkeling en testing van een betaalbare, hygiënische afvulunit voor vloeistoffen met verlengde houdbaarheid, gericht op het verbeteren van voedselveiligheid en vermindering van verspilling.
Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaring
Het project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Haalbaarheid van een innovatieve enzymsensor voor de voedingsindustrieHet project onderzoekt de haalbaarheid van goedkope biosensoren voor vroege detectie van contaminanten in de landbouw-, water- en voedselketen, met als doel voedselveiligheid en kwaliteit te verbeteren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Microgolf desinfectie- en droogtunnelLimex onderzoekt de haalbaarheid van een microgolf desinfectie- en droogtunnel voor veiligere en duurzamere voedselproductie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
HAALBAARHEIDSSTUDIE ANTIRESVan Remmen UV-Technology onderzoekt de biologische effecten van hun Advanox-techniek op waterkwaliteit en antibiotica-resistentie om toekomstige onderzoeksrichtingen en marktkansen te bepalen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Plasma geactiveerd waterMarcelissen-Venlo onderzoekt plasma geactiveerd water om de houdbaarheid van verse producten te verlengen en voedselverspilling te verminderen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Residuvermindering van gewasbeschermingsmiddelen in de (voorverpakte) wortelindustrieAgro-Solutions onderzoekt de haalbaarheid van een innovatieve pesticide enhancer om residu in de wortelindustrie te verminderen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Haalbaarheid van een innovatieve enzymsensor voor de voedingsindustrie
Het project onderzoekt de haalbaarheid van goedkope biosensoren voor vroege detectie van contaminanten in de landbouw-, water- en voedselketen, met als doel voedselveiligheid en kwaliteit te verbeteren.
Microgolf desinfectie- en droogtunnel
Limex onderzoekt de haalbaarheid van een microgolf desinfectie- en droogtunnel voor veiligere en duurzamere voedselproductie.
HAALBAARHEIDSSTUDIE ANTIRES
Van Remmen UV-Technology onderzoekt de biologische effecten van hun Advanox-techniek op waterkwaliteit en antibiotica-resistentie om toekomstige onderzoeksrichtingen en marktkansen te bepalen.
Plasma geactiveerd water
Marcelissen-Venlo onderzoekt plasma geactiveerd water om de houdbaarheid van verse producten te verlengen en voedselverspilling te verminderen.
Residuvermindering van gewasbeschermingsmiddelen in de (voorverpakte) wortelindustrie
Agro-Solutions onderzoekt de haalbaarheid van een innovatieve pesticide enhancer om residu in de wortelindustrie te verminderen.