Mechanische scheiding van eiwitten uit peulvruchten.

TOP en JFPT ontwikkelen een pilotinstallatie om eiwit uit peulvruchten te winnen, gebaseerd op een energiezuinige scheidingstechnologie voor een beter marktpotentieel.

Subsidie
€ 199.500
2015

Projectdetails

Inleiding

TOP heeft in de afgelopen jaren een nieuwe continue energiezuinige methode ontwikkeld om gluten in hoge zuiverheid van tarwezetmeel te scheiden door het eiwit te ontwikkelen en zetmeel uit te wassen.

Nieuwe Business Case

Er is nu een nieuwe business case ontstaan voor andere eiwitten die een nog beter marktpotentieel hebben. Het is hiervoor belangrijk om te weten of deze technologie ook voor andere plantaardige grondstoffen gebruikt zou kunnen worden.

Potentieel van Peulvruchten

Peulvruchten bevatten relatief veel hoogwaardig eiwit met een zeer grote markt.

Samenwerking met JFPT

In samenwerking met JFPT wil TOP een pilotinstallatie ontwikkelen en bouwen die geschikt is om eiwit te winnen uit peulvruchten en resten van peulvruchten.

Onderzoek en Ontwikkeling

Hiertoe is naast de bouw van een pilotinstallatie onderzoek nodig om het technologieplatform voor eiwit-zetmeel-scheiding verder uit te bouwen.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 199.500

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2015

Partners & Locaties

Projectpartners

  • TOP BVpenvoerder
  • JFPT BV

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

Mkb-innovati...

Biobased protein

Drie MKB'ers ontwikkelen een innovatief extractieproces voor biobased plantaardige eiwitten uit oliehoudende zaden, gericht op duurzaamheid en concurrentieprijs in een groeiende markt.

€ 199.993
Mkb-innovati...

Ontwikkeling van duurzame gezonde texturisers

Het project 'Next' ontwikkelt een milde extractietechnologie voor het verbeteren van natuurlijke vezels, gericht op het creëren van nieuwe vezeltypes en het bevorderen van duurzaamheid en gezondheid.

€ 110.250
Mkb-innovati...

Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

Het project richt zich op het ontwikkelen van een productieproces voor duurzame, lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

€ 198.100
Mkb-innovati...

CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGA

Het project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren.

€ 348.180
Mkb-innovati...

PEF

Het project ontwikkelt een kleinschalige PEF-machine voor aardappelverwerking om blancheren te elimineren, snijprocessen te optimaliseren en energieverbruik te verlagen.

€ 68.722

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Haalbaarheid Multi-purpose-eiwit-processing-plant

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een duurzame eiwitverwerkingsfabriek voor plantaardige grondstoffen, gericht op het produceren van hoogwaardige eiwitingrediënten met minimale impact.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheid en marktpotentieel van eiwitten uit microbiële reststromen voor veganistische toepassingen

Het project onderzoekt de voedseltoepassingen van microbiële eiwitten om een businessplan voor diervrije voedingsemulgatoren te ontwikkelen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Een geraffineerd idee: eiwit persen uit bladgroen

Het project onderzoekt de technische en financiële haalbaarheid van het winnen van eiwitten uit gras en bladgroen om de afhankelijkheid van dierlijke eiwitten en soja te verminderen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Circulaire keten plantaardige eiwitten uit veldbonen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het produceren van hoogwaardige plantaardige eiwitisolaten uit lokaal geteelde veldbonen als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Valorisatie hoogwaardige aminozuren uit reststromen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het valoriseren van tyrosine en leucine uit soja-afval, met als doel een circulair, plantaardig product voor de voedingsindustrie te ontwikkelen.

€ 20.000