De ontwikkeling van allergeenvrije, vegetarische/veganistische aroma's voor de vegetarische markt

Fromatech ontwikkelt allergeenvrije, vegetarische aroma's om de smaakbeleving van vleesvervangers te verbeteren en de plantaardige eiwittransitie te ondersteunen.

Subsidie
€ 20.000
2022

Projectdetails

Inleiding

Fromatech Ingredients B.V. (hierna: Fromatech) is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie, verkoop en distributie van smaken, smaakmakers, kaaspoeders en kruiden voor alle segmenten in de voedingsmiddelenindustrie.

Aanleiding

Binnen dit haalbaarheidsproject differentieert Fromatech zich van haar gebruikelijke ontwikkelingsstrategie als gevolg van de marktbehoefte/vraag van diverse (potentiële) afnemers. Hiertoe gaat Fromatech zich richten op een voor haar nieuw te betreden markt, de markt van allergeenvrije, vegetarische/veganistische aromaprofielen.

Marktbehoefte

Het is gebleken dat aankoopmotieven van herhaalaankopen met betrekking tot vleesvervangers vooral gebonden zijn aan:

  1. Smaak
  2. Prijs
  3. Gezondheid

In de huidige maatschappij wenst de consument de smaakbeleving van aroma’s die zeer vergelijkbaar zijn met conventionele vleesproducten. Deze nabootsing van smaak vermindert het effect van neofobie, één van de belangrijkste factoren waardoor een lagere adoptie van vleesvervangers bestaat.

Allergieën en Smaakcomponenten

Tevens is uit onderzoek gebleken dat smaaktoevoeging één van de oorzaken is van een groeiend aantal anafylaxie-reacties, doordat allergenen als smaakcomponent veelal niet zijn aangeduid in het product.

Nieuwe Marktvraag

De nieuwe marktvraag komt voort uit een gebrek in het aanbod van de huidige smaakprofielen. Deze zijn veelal niet allergeenvrij en vegetarisch/veganistisch, en/of voldoen niet aan het gewenste smaakprofiel.

Projectdoelstellingen

Middels dit project beoogt Fromatech de huidige markt voor smaakmakers ten behoeve van vleesvervangers te verrijken door het creëren van nieuwe aromaprofielen. Door bij te dragen aan de ontwikkeling van smaakvolle, vegetarische/veganistische en allergeenvrije alternatieven, dient Fromatech als overkoepelend doel de plantaardige eiwittransitie te ondersteunen en deze verder uit te breiden.

Kennis- en Innovatieagenda

Hierdoor sluit dit project naadloos aan op twee missies vanuit de kennis- en innovatieagenda, namelijk:

  • KIA3 – landbouw, voedsel en water: Hierbinnen richt het project zich op consumentengedrag en gezondheid. Het draagt bij aan een verschuiving in het voedselpatroon richting (nieuwe) eiwitbronnen en plantaardige eiwitalternatieven. Namelijk door middel van smaak, herhaalaankopen van vegetarische/veganistische producten te stimuleren. Door de allergeenvrije eigenschappen van de smaakprofielen stimuleert het tevens de ontwikkeling van vegetarische/veganistische producten voor het brede publiek (c.q. allergeengevoelige afnemers).

  • KIA6 – Maatschappelijk verdienvermogen: Fromatech draagt met deze oplossing bij aan drie maatschappelijke baten, namelijk:

    1. Maatschappelijk gewenst: door allergeenvrije, vegetarische/veganistische aroma’s t.b.v. smaakvolle plantaardige eiwitalternatieven te ontwikkelen.
    2. Economisch rendabel: door middel van een toereikend verdienmodel te onderzoeken / realiseren.
    3. Schaalbaarheid: door het ontwikkelen van een op basis van markt- en klantvraag aanpasbaar basisproduct, is de innovatie schaalbaar voor nieuwe (internationale) markten.

Uniekheid en Haalbaarheid

De ontwikkeling van vegetarische/veganistische en allergeenvrije aroma’s is uniek binnen de sector. Derhalve dient de haalbaarheid op zowel technisch als economisch vlak van dit project onderzocht te worden alvorens de markt te betreden.

Subsidie en Marktpositie

Een haalbaarheidssubsidie maakt het mogelijk dit traject in gang te zetten en biedt voor Fromatech een mooie kans haar marktpositie in de duurzame en plantaardige voedingsindustrie te versterken.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 56.120

Tijdlijn

Startdatum19-4-2022
Einddatum10-2-2023
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Fromatech Ingredients B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgers

Fromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte

Studio Fava ontwikkelt een hoogwaardige, plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte, gericht op smaak en voedingswaarde zonder verzadigde vetten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Productie van smaakversterkers uit plantaardige grondstoffen

Sanovations BV onderzoekt de haalbaarheid van een bioraffinageproces voor het produceren van hoogwaardige smaakversterkers uit biomassa, met als doel kostenefficiënte umami-verbetering in voedingsproducten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheidsstudie voor cell-based vissmaak-ingredient

Upstream Foods onderzoekt de markt voor vissmaakvervangers om celgekweekte smaakingrediënten voor plantaardige visalternatieven te ontwikkelen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheid van een multipurpose-plant t.b.v eiwittransitie

BIC ontwikkelt een multipurpose proceslijn voor duurzame, eiwitrijke plantaardige ingrediënten ter ondersteuning van de eiwittransitie.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten

Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.

€ 199.098
Mkb-innovati...

3D voedselprinters op weg naar industriële toepassingen

Het project ontwikkelt een industriële 3D voedselprinter voor het produceren van hoogwaardige, gezonde en betaalbare vlees- en visvervangers met authentieke textuur en hoge productiesnelheid.

€ 350.000
Mkb-innovati...

CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGA

Het project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren.

€ 348.180
Mkb-innovati...

Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit

Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.

€ 113.663
EIC Accelerator

Innovative patented dry fermentation technology for cost-effective and highly nutritious production of hybrid mycelium-plant meat analogues

The MEATLOW project aims to optimize a novel mycelium-plant fermentation technology to produce healthy, eco-friendly meat analogues for the EU market by 2026.

€ 2.441.250