De ontwikkeling van allergeenvrije, vegetarische/veganistische aroma's voor de vegetarische markt
Fromatech ontwikkelt allergeenvrije, vegetarische aroma's om de smaakbeleving van vleesvervangers te verbeteren en de plantaardige eiwittransitie te ondersteunen.
Projectdetails
Inleiding
Fromatech Ingredients B.V. (hierna: Fromatech) is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie, verkoop en distributie van smaken, smaakmakers, kaaspoeders en kruiden voor alle segmenten in de voedingsmiddelenindustrie.
Aanleiding
Binnen dit haalbaarheidsproject differentieert Fromatech zich van haar gebruikelijke ontwikkelingsstrategie als gevolg van de marktbehoefte/vraag van diverse (potentiële) afnemers. Hiertoe gaat Fromatech zich richten op een voor haar nieuw te betreden markt, de markt van allergeenvrije, vegetarische/veganistische aromaprofielen.
Marktbehoefte
Het is gebleken dat aankoopmotieven van herhaalaankopen met betrekking tot vleesvervangers vooral gebonden zijn aan:
- Smaak
- Prijs
- Gezondheid
In de huidige maatschappij wenst de consument de smaakbeleving van aroma’s die zeer vergelijkbaar zijn met conventionele vleesproducten. Deze nabootsing van smaak vermindert het effect van neofobie, één van de belangrijkste factoren waardoor een lagere adoptie van vleesvervangers bestaat.
Allergieën en Smaakcomponenten
Tevens is uit onderzoek gebleken dat smaaktoevoeging één van de oorzaken is van een groeiend aantal anafylaxie-reacties, doordat allergenen als smaakcomponent veelal niet zijn aangeduid in het product.
Nieuwe Marktvraag
De nieuwe marktvraag komt voort uit een gebrek in het aanbod van de huidige smaakprofielen. Deze zijn veelal niet allergeenvrij en vegetarisch/veganistisch, en/of voldoen niet aan het gewenste smaakprofiel.
Projectdoelstellingen
Middels dit project beoogt Fromatech de huidige markt voor smaakmakers ten behoeve van vleesvervangers te verrijken door het creëren van nieuwe aromaprofielen. Door bij te dragen aan de ontwikkeling van smaakvolle, vegetarische/veganistische en allergeenvrije alternatieven, dient Fromatech als overkoepelend doel de plantaardige eiwittransitie te ondersteunen en deze verder uit te breiden.
Kennis- en Innovatieagenda
Hierdoor sluit dit project naadloos aan op twee missies vanuit de kennis- en innovatieagenda, namelijk:
-
KIA3 – landbouw, voedsel en water: Hierbinnen richt het project zich op consumentengedrag en gezondheid. Het draagt bij aan een verschuiving in het voedselpatroon richting (nieuwe) eiwitbronnen en plantaardige eiwitalternatieven. Namelijk door middel van smaak, herhaalaankopen van vegetarische/veganistische producten te stimuleren. Door de allergeenvrije eigenschappen van de smaakprofielen stimuleert het tevens de ontwikkeling van vegetarische/veganistische producten voor het brede publiek (c.q. allergeengevoelige afnemers).
-
KIA6 – Maatschappelijk verdienvermogen: Fromatech draagt met deze oplossing bij aan drie maatschappelijke baten, namelijk:
- Maatschappelijk gewenst: door allergeenvrije, vegetarische/veganistische aroma’s t.b.v. smaakvolle plantaardige eiwitalternatieven te ontwikkelen.
- Economisch rendabel: door middel van een toereikend verdienmodel te onderzoeken / realiseren.
- Schaalbaarheid: door het ontwikkelen van een op basis van markt- en klantvraag aanpasbaar basisproduct, is de innovatie schaalbaar voor nieuwe (internationale) markten.
Uniekheid en Haalbaarheid
De ontwikkeling van vegetarische/veganistische en allergeenvrije aroma’s is uniek binnen de sector. Derhalve dient de haalbaarheid op zowel technisch als economisch vlak van dit project onderzocht te worden alvorens de markt te betreden.
Subsidie en Marktpositie
Een haalbaarheidssubsidie maakt het mogelijk dit traject in gang te zetten en biedt voor Fromatech een mooie kans haar marktpositie in de duurzame en plantaardige voedingsindustrie te versterken.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Totale projectbegroting | € 56.120 |
Tijdlijn
Startdatum | 19-4-2022 |
Einddatum | 10-2-2023 |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Fromatech Ingredients B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgersFromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Plantaardige kaas met hoog eiwitgehalteStudio Fava ontwikkelt een hoogwaardige, plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte, gericht op smaak en voedingswaarde zonder verzadigde vetten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Productie van smaakversterkers uit plantaardige grondstoffenSanovations BV onderzoekt de haalbaarheid van een bioraffinageproces voor het produceren van hoogwaardige smaakversterkers uit biomassa, met als doel kostenefficiënte umami-verbetering in voedingsproducten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Haalbaarheidsstudie voor cell-based vissmaak-ingredientUpstream Foods onderzoekt de markt voor vissmaakvervangers om celgekweekte smaakingrediënten voor plantaardige visalternatieven te ontwikkelen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Haalbaarheid van een multipurpose-plant t.b.v eiwittransitieBIC ontwikkelt een multipurpose proceslijn voor duurzame, eiwitrijke plantaardige ingrediënten ter ondersteuning van de eiwittransitie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgers
Fromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers.
Plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte
Studio Fava ontwikkelt een hoogwaardige, plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte, gericht op smaak en voedingswaarde zonder verzadigde vetten.
Productie van smaakversterkers uit plantaardige grondstoffen
Sanovations BV onderzoekt de haalbaarheid van een bioraffinageproces voor het produceren van hoogwaardige smaakversterkers uit biomassa, met als doel kostenefficiënte umami-verbetering in voedingsproducten.
Haalbaarheidsstudie voor cell-based vissmaak-ingredient
Upstream Foods onderzoekt de markt voor vissmaakvervangers om celgekweekte smaakingrediënten voor plantaardige visalternatieven te ontwikkelen.
Haalbaarheid van een multipurpose-plant t.b.v eiwittransitie
BIC ontwikkelt een multipurpose proceslijn voor duurzame, eiwitrijke plantaardige ingrediënten ter ondersteuning van de eiwittransitie.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige EiwittenHet project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie. | Mkb-innovati... | € 199.098 | 2018 | Details |
3D voedselprinters op weg naar industriële toepassingenHet project ontwikkelt een industriële 3D voedselprinter voor het produceren van hoogwaardige, gezonde en betaalbare vlees- en visvervangers met authentieke textuur en hoge productiesnelheid. | Mkb-innovati... | € 350.000 | 2023 | Details |
CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGAHet project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren. | Mkb-innovati... | € 348.180 | 2018 | Details |
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwitDalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid. | Mkb-innovati... | € 113.663 | 2018 | Details |
Innovative patented dry fermentation technology for cost-effective and highly nutritious production of hybrid mycelium-plant meat analoguesThe MEATLOW project aims to optimize a novel mycelium-plant fermentation technology to produce healthy, eco-friendly meat analogues for the EU market by 2026. | EIC Accelerator | € 2.441.250 | 2024 | Details |
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten
Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.
3D voedselprinters op weg naar industriële toepassingen
Het project ontwikkelt een industriële 3D voedselprinter voor het produceren van hoogwaardige, gezonde en betaalbare vlees- en visvervangers met authentieke textuur en hoge productiesnelheid.
CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGA
Het project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren.
Productie van nieuwe vleesvervangers op basis van microbieel eiwit
Dalco Food en BioscienZ ontwikkelen een technologie voor de grootschalige productie van microbiële eiwitten uit groente- en fruitreststromen, gericht op efficiënte vleesvervangers en voedselveiligheid.
Innovative patented dry fermentation technology for cost-effective and highly nutritious production of hybrid mycelium-plant meat analogues
The MEATLOW project aims to optimize a novel mycelium-plant fermentation technology to produce healthy, eco-friendly meat analogues for the EU market by 2026.