HITEX
Het project ontwikkelt een innovatieve textureringstechnologie voor duurzame vleesvervangers, gericht op opschaling en kostprijsreductie.
Projectdetails
Inleiding
In het project HITEX staat de ontwikkeling van een innovatieve, continue en flexibele textureringstechnologie centraal.
Doelstelling
Het project is gericht op de agrofoodketen, te weten de verwerking van bij voorkeur lokaal geteelde eiwitrijke landbouwgewassen tot vleesvervangers.
Gezondheids- en Milieu-impact
Naast een gezondheidsimpact zijn er ook goed gekwantificeerde voordelen op klimaat (minder emissie) en energie (40-60% reductie).
Technologieontwikkeling
In het project wordt de continuous high shear (CHS) technologie doorontwikkeld richting de markt.
Opschaling
De doelstelling is de CHS-technologie op te schalen tot industriële productievolumes van 1.000 kg/u en hoog getextureerde vleesvervangers zoals kip, rund en tonijn uit te ontwikkelen.
Kostprijsreductie
Hiermee kan de laatste praktische stap worden gezet in de eerder voorziene forse reductie van de kostprijs.
Consortium
Het consortium bestaat uit 2 Limburgse mkb'ers en de multinational FUJI. Het richt zich op de voedings- en landbouwtransitie met als thema de ontwikkeling en opschaling binnen de voedselverwerkende industrie in het kader van eiwittransitie (niet-dierlijke eiwitten).
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 302.312 |
Totale projectbegroting | € 864.050 |
Tijdlijn
Startdatum | 5-11-2022 |
Einddatum | 5-4-2025 |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Dutch Structuring Technologies B.V.penvoerder
- SoBaTech Services B.V.
- BBTY Beheer B.V.
- Fuji Europe Africa B.V.
Land(en)
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
VICHSHet project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige visalternatieven met innovatieve productie-technologie voor betere kwaliteit en lagere kosten. | Mkb-innovati... | € 19.270 | 2023 | Details |
CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGAHet project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren. | Mkb-innovati... | € 348.180 | 2018 | Details |
3D voedselprinters op weg naar industriële toepassingenHet project ontwikkelt een industriële 3D voedselprinter voor het produceren van hoogwaardige, gezonde en betaalbare vlees- en visvervangers met authentieke textuur en hoge productiesnelheid. | Mkb-innovati... | € 350.000 | 2023 | Details |
Continue hydratering van TVPsDit project onderzoekt een efficiëntere hydratie van TVP's om de productie van plantaardige vleesvervangers te versnellen en kosten te verlagen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgersFromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
VICHS
Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige visalternatieven met innovatieve productie-technologie voor betere kwaliteit en lagere kosten.
CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGA
Het project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren.
3D voedselprinters op weg naar industriële toepassingen
Het project ontwikkelt een industriële 3D voedselprinter voor het produceren van hoogwaardige, gezonde en betaalbare vlees- en visvervangers met authentieke textuur en hoge productiesnelheid.
Continue hydratering van TVPs
Dit project onderzoekt een efficiëntere hydratie van TVP's om de productie van plantaardige vleesvervangers te versnellen en kosten te verlagen.
Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgers
Fromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers.