HITEX

Het project ontwikkelt een innovatieve textureringstechnologie voor duurzame vleesvervangers, gericht op opschaling en kostprijsreductie.

Subsidie
€ 302.312
2022

Projectdetails

Inleiding

In het project HITEX staat de ontwikkeling van een innovatieve, continue en flexibele textureringstechnologie centraal.

Doelstelling

Het project is gericht op de agrofoodketen, te weten de verwerking van bij voorkeur lokaal geteelde eiwitrijke landbouwgewassen tot vleesvervangers.

Gezondheids- en Milieu-impact

Naast een gezondheidsimpact zijn er ook goed gekwantificeerde voordelen op klimaat (minder emissie) en energie (40-60% reductie).

Technologieontwikkeling

In het project wordt de continuous high shear (CHS) technologie doorontwikkeld richting de markt.

Opschaling

De doelstelling is de CHS-technologie op te schalen tot industriële productievolumes van 1.000 kg/u en hoog getextureerde vleesvervangers zoals kip, rund en tonijn uit te ontwikkelen.

Kostprijsreductie

Hiermee kan de laatste praktische stap worden gezet in de eerder voorziene forse reductie van de kostprijs.

Consortium

Het consortium bestaat uit 2 Limburgse mkb'ers en de multinational FUJI. Het richt zich op de voedings- en landbouwtransitie met als thema de ontwikkeling en opschaling binnen de voedselverwerkende industrie in het kader van eiwittransitie (niet-dierlijke eiwitten).

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 302.312
Totale projectbegroting€ 864.050

Tijdlijn

Startdatum5-11-2022
Einddatum5-4-2025
Subsidiejaar2022

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Dutch Structuring Technologies B.V.penvoerder
  • SoBaTech Services B.V.
  • BBTY Beheer B.V.
  • Fuji Europe Africa B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

VICHS

Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige visalternatieven met innovatieve productie-technologie voor betere kwaliteit en lagere kosten.

€ 19.270
Mkb-innovati...

CONTINUE TEXTURERING VAN PLANTAARDIGE EIWITTEN ALS RUNDVLEESANALOGA

Het project "CONTEXT" ontwikkelt een innovatieve technologie voor continue texturering van plantaardige eiwitten tot vleesanaloga, met als doel een breed scala aan vleesvervangers te produceren.

€ 348.180
Mkb-innovati...

3D voedselprinters op weg naar industriële toepassingen

Het project ontwikkelt een industriële 3D voedselprinter voor het produceren van hoogwaardige, gezonde en betaalbare vlees- en visvervangers met authentieke textuur en hoge productiesnelheid.

€ 350.000
Mkb-innovati...

Continue hydratering van TVPs

Dit project onderzoekt een efficiëntere hydratie van TVP's om de productie van plantaardige vleesvervangers te versnellen en kosten te verlagen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een all-in-one premix voor vegetarische burgers

Fromatech onderzoekt de haalbaarheid van een 100% plantaardig halffabricaat voor vegetarische burgers voor vleesverwerkers.

€ 20.000