Continuous Radio Magnetic Freezing (RMF): Vriesproces voor superieure kwaliteit vriesvers producten

Het project ontwikkelt een continu vriesproces met Radio Magnetic Freezing-technologie om voedselverspilling te verminderen, kwaliteit te verbeteren en energieverbruik te verlagen in de voedselindustrie.

Subsidie
€ 199.850
2021

Projectdetails

Inleiding

Het invriezen van voedsel kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van verschillende mondiale maatschappelijke uitdagingen. Door een groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart, stijgt de vraag naar voedsel enorm. Om hieraan te kunnen voldoen, moeten er slimme oplossingen ontwikkeld worden. Naast efficiënter produceren en het omschakelen op een minder belastend dieet, is het ook zeer belangrijk om in de gehele keten efficiënt om te gaan met het geproduceerde voedsel.

Probleemstelling

Uit onderzoek blijkt dat ca. 40% van alle geproduceerde levensmiddelen bij het afval terechtkomt. In de vriesvers-keten is dit getal vele malen lager, doordat al het voedsel direct wordt ingevroren en pas wordt ontdooid op het moment dat het wordt gebruikt. Daarnaast kunnen oogstseizoen en verwerking ontkoppeld worden, door vers materiaal te bevriezen, op te slaan en in een latere periode als vers te verwerken. Hierdoor kan afval tot nul worden gereduceerd.

Huidige uitdagingen

Huidige methoden voor het invriezen van voedsel zorgen echter voor schade en verlies van kwaliteit als gevolg van het ontstaan van ijskristallen. Hierdoor worden vriesvers producten vaak als inferieur product gezien door de consument. Daarnaast kost het invriezen volgens gangbare methodieken (bijvoorbeeld contact freezers) veel energie.

Innovatieve oplossing

Er bestaat echter een nieuwe techniek om producten in te vriezen met uiterst kleine ijskristallen, waardoor de kwaliteit van het product niet wordt aangetast. Deze techniek, Radio Magnetic Freezing (RMF), is momenteel enkel beschikbaar in batchopzet. Hiermee kan maar een beperkte hoeveelheid product worden verwerkt en door de verwerking per lading is de benodigde inzet van personeel groot. Dit maakt het proces tot op heden enkel geschikt voor het invriezen van hoogwaardige producten, zoals kreeft en exclusief vlees.

Doelstelling van het project

De doelstelling van dit project is dan ook de ontwikkeling van een rendabel continu vriesproces op basis van RMF-technologie. Met een continu proces wordt het mogelijk om de voordelen van RMF commercieel schaalbaar te maken voor allerlei voedselproducten.

Voordelen van het continu proces

De voordelen van het continu proces zijn onder andere:

  • Verbeterde kwaliteit van eindproducten
  • Meer verkoopbaar product bewaard (minder dooi-verliezen)
  • Energieverbruik tot 20% lager
  • Flexibele inzet van verwerking

Deze innovatie biedt daarmee vele mogelijkheden voor de verwerking van bevroren product als vers, verlenging van de houdbaarheid en distributie zonder verlies van kwaliteit. Hiermee draagt de technologie bij aan de missies van de KIA “Landbouw, Voedsel en Water”.

Economische impact

Het beoogde RMF-proces maakt het daarnaast mogelijk om producten met een beperkte houdbaarheid mondiaal te exporteren, zonder hierbij in te moeten leveren op de kwaliteit. Zo zal het helpen om de positie van Nederland als het Agrofood-exportland bij uitstek te versterken en verbetert het de economische mogelijkheden van boeren en voedselverwerkers in de regio Zuid-Nederland.

Samenwerkingsverband

Het project wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband bestaande uit drie partijen:

  1. RMF Europe uit Helmond
  2. Nobleo Intelligent Solutions BV uit Eindhoven
  3. Felcon BV uit Everdingen

RMF Europe is expert op het gebied van procesoptimalisatie voor de voedingsmiddelenindustrie, meer specifiek op het gebied van duurzame vriesprocessen. Nobleo is een toonaangevend ingenieursbureau dat zich richt op diverse technieken, van intelligente regeling tot robotica. Felcon is een innovatieve leverancier van geavanceerde proceslijnen voor de voedselverwerkende industrie. Dit complementaire samenwerkingsverband beschikt gezamenlijk over de benodigde kennis en kunde voor het realiseren van een innovatief continu RMF-proces dat op duurzame wijze kan worden ingezet voor het bevriezen van allerlei voedselproducten op industriële schaal.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 199.850

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Radio Magnetic Freezing Europe B.V.penvoerder
  • Felcon B.V.
  • Nobleo Intelligent Solutions B.V.

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT R&D Samenwerking

MIT R&D Samenwerking

K.N.I.T.T.: Knitwear Next-level Interactive Textile Technology

Het project van Knitwear Lab B.V. en Raverko B.V. ontwikkelt een 3D-simuleringstool voor duurzame textielproductie, gericht op co-creatie en de overgang naar digitale productpaspoorten.

€ 151.428
MIT R&D Samenwerking

Full electric rim drive aandrijving voor commerciële vaart

Het project ontwikkelt een prototype van een 50 kW elektrische rim drive motor voor commerciële vaartuigen, ter vervanging van dieselmotoren, met focus op duurzaamheid en innovatieve functionaliteiten.

€ 177.700
MIT R&D Samenwerking

Ecotop AI Ripening systeem

Het project ontwikkelt AI-software en een rijpcel om de rijpheid en kwaliteit van tropisch fruit automatisch te meten en te optimaliseren, wat leidt tot minder verspilling en energiebesparing.

€ 286.773
MIT R&D Samenwerking

EEGX2

Dit project ontwikkelt een softwaretool voor vroegtijdige dementiedetectie via EEG-analyse, gebruikmakend van goedkope hardware en geavanceerde algoritmes, in samenwerking met zorginstellingen.

€ 120.943

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

MIT Haalbaarheid

Onderzoek ononderbroken koelketen voor IQF-gevroren visproducten

Mattheüs B.V. onderzoekt de haalbaarheid van een mobiele koelketen voor diepgevroren vis vanaf vissersschepen om kwaliteitsverlies te voorkomen en duurzaamheid in de visserij te verbeteren.

€ 20.000
MIT Haalbaarheid

Radio Magnetic Freezing - Vriezen met radiogolven en magnetisme

Radio Magnetic Freezing Europe BV ontwikkelt een innovatieve vriestechnologie om voedselverspilling te verminderen, kwaliteit te verbeteren en energieverbruik te verlagen in de versketen.

€ 20.000
MIT Haalbaarheid

Radio Magnetic Freezing - Vriezen met radiogolven en magnetisme

Radio Magnetic Freezing ontwikkelt een innovatieve vriestechnologie om voedselverspilling te verminderen en kwaliteit te verbeteren.

€ 20.000