Verwijdering bitterstoffen uit cichorei met behulp van Pertractie

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het verwijderen van bitterstoffen uit cichorei met pertractie voor de voedingssector.

Subsidie
€ 19.968
2020

Projectdetails

Inleiding

In de voedingssector is er interesse voor de verwerkte wortels als bron van bitterstoffen, als ingrediënt in zogenaamde functionele voeding, en als biologisch gewasbeschermingsmiddel. Dit project is een haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheden om met pertractie dit te realiseren binnen de processen van Cosun.

Doel van het Project

Voor Pertracta BV zou, bij succes, een nieuwe (grote) sector kunnen worden toegevoegd aan de lijst met potentiële klanten. Pertracta ontwikkelt pertractiemethoden voor allerlei verschillende toepassingen. Deze technologie vergt voor iedere toepassing een uitgebreid R&D-traject.

Verschillen in Toepassingen

De verschillen zijn te groot om een toepassing voor bijvoorbeeld de halfgeleiderindustrie te kopiëren naar de voedselindustrie. De doelstelling is de haalbaarheid te onderzoeken van het, met behulp van pertractie, verwijderen en isoleren van bitterstoffen uit een cichoreiwortelextract.

Vorige Onderzoeken

In voorgaande onderzoeken heeft Pertracta gewerkt aan toepassingen in de halfgeleiderindustrie. De transitie naar Agro&Food is dusdanig ingewikkeld dat een nieuw onderzoek gerechtvaardigd is.

Onderzoek naar Materialen

Er moet onderzoek worden verricht naar de materialen van membranen en de bijbehorende doorlaatbaarheid. Zo is er een gerede kans op ‘bleeding’ van de solvent. Als dit gebeurt, is de output vervuild en waardeloos.

Aanpassingen in het Proces

Daarnaast is het idee om de in het huidige proces gebruikte ionenwisselaar en koolstoffilter te verkleinen of zelfs weg te laten. De hypothese is dat dit positief is voor de kwaliteit van de bitterstoffen.

Onderzoeksvragen

Dit alles moet worden onderzocht op haalbaarheid en zijn fundamenteel nieuwe vragen voor Pertracta.

Relevantie voor de Topsector

Dit project sluit aan bij de Topsector Agro&Food en daarbinnen Missie A en D:

  1. Waardering van voedsel
  2. Ontwikkelen van veilige, duurzame productiesystemen zonder risico’s voor de omgeving
  3. Gebruik van organische reststromen

Dit is precies wat er in dit project gebeurt.

Ambities van het Topcluster

Dit project sluit daarnaast aan bij de ambities van het topcluster Agro&Food uit de RIS3 en dan met name hoofdlijn 3: Sustainable food. Omdat het waarde toevoegt aan de voedselketen, draagt het product dat in dit project beoogd wordt bij aan de concurrentiepositie van de sector en van Zuid-Nederland.

Valorisatie

Expliciet wordt in de RIS3 genoemd:

  • Valorisatie van reststromen, energie en grondstoffen
  • Valorisatie van inhoudsstoffen van groenten

In dit project gebeurt beide precies.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 19.968
Totale projectbegroting€ 49.920

Tijdlijn

Startdatum10-4-2020
Einddatum31-12-2020
Subsidiejaar2020

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Pertractapenvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Residuvermindering van gewasbeschermingsmiddelen in de (voorverpakte) wortelindustrie

Agro-Solutions onderzoekt de haalbaarheid van een innovatieve pesticide enhancer om residu in de wortelindustrie te verminderen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

TrichoCoat

Het project onderzoekt de haalbaarheid van TrichoCoat, een innovatieve coating met trichodermaschimmels, om pathogene schimmels te bestrijden en de gewasopbrengst te verhogen, terwijl het milieu wordt beschermd.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheidsstudie naar circulaire verwerking van plantenreststromen

DDF onderzoekt de haalbaarheid van een innovatief proces om organisch afval van kwekers om te zetten in herbruikbare vezels en nutriënten, ter bevordering van duurzame en circulaire teelt.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Innovatieve oplossing voor duurzaam en efficiënt droog ontspruiten en reinigen van aardappelen

Het project onderzoekt een mechanische ontspruitopstelling voor aardappelen die reiniging en ontspruiten combineert, ter vervanging van chloorprofam, met focus op duurzaamheid en efficiëntie.

€ 18.210
Mkb-innovati...

Haalbaarheid van een innovatieve enzymsensor voor de voedingsindustrie

Het project onderzoekt de haalbaarheid van goedkope biosensoren voor vroege detectie van contaminanten in de landbouw-, water- en voedselketen, met als doel voedselveiligheid en kwaliteit te verbeteren.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

In-line separation of organic compounds with a membrane contactor

Dit R&D-project ontwikkelt een nieuwe pertractie-technologie met een membraancontactor voor het efficiënt scheiden van vloeibare vetzuren uit waterige oplossingen, ter bevordering van een circulaire economie.

€ 158.285
Mkb-innovati...

Ontwikkeling van duurzame gezonde texturisers

Het project 'Next' ontwikkelt een milde extractietechnologie voor het verbeteren van natuurlijke vezels, gericht op het creëren van nieuwe vezeltypes en het bevorderen van duurzaamheid en gezondheid.

€ 110.250
Mkb-innovati...

PROPERS, samen eiwitten zoeken in gras (versie 2)

Het PROPERS-project richt zich op het optimaliseren van grasraffinage om eiwitrijk grassap te verrijken en asgehalte te verlagen, met innovatieve technologieën en kosteneffectieve oplossingen.

€ 174.137
ERC Starting...

New Molecular and Cell-based Approaches to assess Food Astringency and Bitterness

BeTASTy aims to enhance understanding of astringency and bitterness through innovative research across multiple fields, leading to the development of advanced cell-free biosensors for taste assessment.

€ 1.499.791
Mkb-innovati...

Tractor Mounted Sensordata and AI Crop Intelligence software integration with Smart Sprayer

Het project ontwikkelt innovatieve technologieën voor precisielandbouw om telers te helpen gewasbescherming te optimaliseren, kosten te verlagen en de productie te verhogen, met positieve economische effecten in Limburg.

€ 312.900