Rotte visch Fermentering Lekker

Deze haalbaarheidsstudie onderzoekt de benutting van ongebruikte visdelen in Nederland voor hoogwaardige eiwitten en circulaire economie, met als doel innovatieve producten zoals gefermenteerde vissaus te ontwikkelen.

Subsidie
€ 20.000
2020

Projectdetails

Inleiding

Een groot deel van de vis in Nederland wordt op land gehaald om vervolgens niet als voedsel voor mensen te worden gebruikt. Huid, ingewanden en bijvangst, wat tot 60% van het gewicht kan zijn, wordt nu niet benut terwijl er grote maatschappelijke uitdagingen spelen op het gebied van hoogwaardige eiwitten en grote kansen ten aanzien van de circulaire economie.

Doel van de studie

Deze haalbaarheidsstudie zal zich richten op het uitwerken van de kansen en benodigdheden om deze tot nu toe in Nederland niet geconsumeerde delen van de vis te benutten. Het doel daarbij is om optimaal gebruik te maken van de vangst van onze Nederlandse visserij.

Beoogde producten

De beoogde producten die Burgs Foods voor ogen ziet, zijn onder andere:

  • Een gefermenteerde vissaus.

Aanpak van de studie

De haalbaarheidsstudie zal in het teken staan van een sectorverkenning en het zoeken naar mogelijkheden voor het optimaal benutten van deze organische vis zij- en restromen in samenwerking met potentiële partners.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2020

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Burgs Foods B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Finnovation

Het project ontwikkelt duurzame technieken voor het kweken van vis uit cellen om overbevissing te verminderen en gezonde alternatieven voor consumptie te bieden.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Circulaire Voedsel Hub

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van een Circulaire Voedsel Hub voor de hoogwaardige benutting van afkeur- en reststromen van tropische groenten en lokale tuinbouwproducten.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.

€ 16.932
Mkb-innovati...

Van bijvangst naar premium Hollandse garnaal

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een innovatieve aquaponics-techniek voor de kweek van Hollandse garnalen, met als doel duurzame oplossingen voor ondermaatse garnalen te bieden.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Savfood coating

Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Gezuiverd water en circulair toepasbaar slib uit de marine aquacultuur

Dit project ontwikkelt duurzame technieken voor de zuivering van zout afvalwater en circulaire toepassing van slib in de aquacultuur.

€ 349.866
Mkb-innovati...

Liber Tech; Technologie voor een dubbelgesloten brouwloep

Het project richt zich op het ontwikkelen van hoogwaardige hergebruikmogelijkheden voor slibstromen uit brouwerijen, ter bevordering van een gesloten water- en landbouwkringloop in Nederland.

€ 198.000
Mkb-innovati...

Innovatieve kooi voor off-shore fish farms met composite joints

Het project ontwikkelt een lichtere kooi voor off-shore viskwekerijen met composite joints, om duurzame visproductie in Europa economisch aantrekkelijker te maken.

€ 196.609
1.1 - Het ve...

De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)

Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.

€ 560.032
Mkb-innovati...

Reinventing Seafood, without the catch

Dit project ontwikkelt een nieuwe zalmvervanger die de smaak van gekweekte vetcellen en een gelaagde filamentstructuur combineert om te voldoen aan smaak- en textuureisen.

€ 190.580