Rotte visch Fermentering Lekker
Deze haalbaarheidsstudie onderzoekt de benutting van ongebruikte visdelen in Nederland voor hoogwaardige eiwitten en circulaire economie, met als doel innovatieve producten zoals gefermenteerde vissaus te ontwikkelen.
Projectdetails
Inleiding
Een groot deel van de vis in Nederland wordt op land gehaald om vervolgens niet als voedsel voor mensen te worden gebruikt. Huid, ingewanden en bijvangst, wat tot 60% van het gewicht kan zijn, wordt nu niet benut terwijl er grote maatschappelijke uitdagingen spelen op het gebied van hoogwaardige eiwitten en grote kansen ten aanzien van de circulaire economie.
Doel van de studie
Deze haalbaarheidsstudie zal zich richten op het uitwerken van de kansen en benodigdheden om deze tot nu toe in Nederland niet geconsumeerde delen van de vis te benutten. Het doel daarbij is om optimaal gebruik te maken van de vangst van onze Nederlandse visserij.
Beoogde producten
De beoogde producten die Burgs Foods voor ogen ziet, zijn onder andere:
- Een gefermenteerde vissaus.
Aanpak van de studie
De haalbaarheidsstudie zal in het teken staan van een sectorverkenning en het zoeken naar mogelijkheden voor het optimaal benutten van deze organische vis zij- en restromen in samenwerking met potentiële partners.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2020 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Burgs Foods B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
FinnovationHet project ontwikkelt duurzame technieken voor het kweken van vis uit cellen om overbevissing te verminderen en gezonde alternatieven voor consumptie te bieden. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Circulaire Voedsel HubDit project onderzoekt de haalbaarheid van een Circulaire Voedsel Hub voor de hoogwaardige benutting van afkeur- en reststromen van tropische groenten en lokale tuinbouwproducten. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddelDit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten. | Mkb-innovati... | € 16.932 | 2022 | Details |
Van bijvangst naar premium Hollandse garnaalHet project onderzoekt de haalbaarheid van een innovatieve aquaponics-techniek voor de kweek van Hollandse garnalen, met als doel duurzame oplossingen voor ondermaatse garnalen te bieden. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Savfood coatingHet project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Finnovation
Het project ontwikkelt duurzame technieken voor het kweken van vis uit cellen om overbevissing te verminderen en gezonde alternatieven voor consumptie te bieden.
Circulaire Voedsel Hub
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van een Circulaire Voedsel Hub voor de hoogwaardige benutting van afkeur- en reststromen van tropische groenten en lokale tuinbouwproducten.
Verwerking agrarische reststroom tot volwaardig levensmiddel
Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het winnen van plantaardige zuivelalternatieven uit agrarische reststromen om de keuze in duurzame, gezonde producten in de Nederlandse retail te vergroten.
Van bijvangst naar premium Hollandse garnaal
Het project onderzoekt de haalbaarheid van een innovatieve aquaponics-techniek voor de kweek van Hollandse garnalen, met als doel duurzame oplossingen voor ondermaatse garnalen te bieden.
Savfood coating
Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Gezuiverd water en circulair toepasbaar slib uit de marine aquacultuurDit project ontwikkelt duurzame technieken voor de zuivering van zout afvalwater en circulaire toepassing van slib in de aquacultuur. | Mkb-innovati... | € 349.866 | 2022 | Details |
Liber Tech; Technologie voor een dubbelgesloten brouwloepHet project richt zich op het ontwikkelen van hoogwaardige hergebruikmogelijkheden voor slibstromen uit brouwerijen, ter bevordering van een gesloten water- en landbouwkringloop in Nederland. | Mkb-innovati... | € 198.000 | 2022 | Details |
Innovatieve kooi voor off-shore fish farms met composite jointsHet project ontwikkelt een lichtere kooi voor off-shore viskwekerijen met composite joints, om duurzame visproductie in Europa economisch aantrekkelijker te maken. | Mkb-innovati... | € 196.609 | 2021 | Details |
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde. | 1.1 - Het ve... | € 560.032 | 2023 | Details |
Reinventing Seafood, without the catchDit project ontwikkelt een nieuwe zalmvervanger die de smaak van gekweekte vetcellen en een gelaagde filamentstructuur combineert om te voldoen aan smaak- en textuureisen. | Mkb-innovati... | € 190.580 | 2022 | Details |
Gezuiverd water en circulair toepasbaar slib uit de marine aquacultuur
Dit project ontwikkelt duurzame technieken voor de zuivering van zout afvalwater en circulaire toepassing van slib in de aquacultuur.
Liber Tech; Technologie voor een dubbelgesloten brouwloep
Het project richt zich op het ontwikkelen van hoogwaardige hergebruikmogelijkheden voor slibstromen uit brouwerijen, ter bevordering van een gesloten water- en landbouwkringloop in Nederland.
Innovatieve kooi voor off-shore fish farms met composite joints
Het project ontwikkelt een lichtere kooi voor off-shore viskwekerijen met composite joints, om duurzame visproductie in Europa economisch aantrekkelijker te maken.
De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)
Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.
Reinventing Seafood, without the catch
Dit project ontwikkelt een nieuwe zalmvervanger die de smaak van gekweekte vetcellen en een gelaagde filamentstructuur combineert om te voldoen aan smaak- en textuureisen.