Haalbaarheidsstudie van Infitiv Ethyleensensor

Infitiv ontwikkelt een ethyleensensor om voedselverspilling in de fruitlogistiek te verminderen en de kwaliteit van vers fruit te waarborgen.

Subsidie
€ 20.000
2023

Projectdetails

Inleiding

Het wereldwijde voedselsysteem is in disbalans: wereldwijd lijdt 1 op de 10 mensen honger, terwijl 33% van het geproduceerde voedsel verspild wordt. Daarnaast gaat het voedselsysteem gepaard met een enorme impact op het klimaat.

Voedselverspilling in Nederland

Alleen in Nederland al wordt er jaarlijks ruim 2 miljard kilo voedsel verspild over de hele keten, wat gepaard gaat met een uitstoot van 6 miljard kilo CO2(-equivalent). Het reduceren van voedselverspilling is een van de belangrijkste maatregelen om:

  1. de wereldwijde CO2-uitstoot terug te dringen,
  2. landgebruik en waterverbruik te besparen,
  3. de hongerproblematiek aan te pakken.

Verlies van Groente en Fruit

De voedselcategorie waarin ruim 46% van het verbouwde voedsel verspild wordt, is groente en fruit. Verse producten brengen de helft van hun houdbaarheid door in het verzend- en distributieproces. In Europa gaat:

  • 5% van groenten en fruit verloren bij de behandeling en opslag na de oogst,
  • 10% van de verse en
  • 2% van de verwerkte groenten en fruit gaat verloren bij verzending en distributie.

Het gebrek aan zichtbaarheid en transparantie van de fruitkwaliteit draagt bij aan het verlies in de bevoorradingsketen.

Innovatieve Oplossing

Infitiv ontwikkelt een innovatieve chemiresistieve gassensor om real-time ethyleengas te monitoren dat wordt uitgestoten door vers fruit. Vers fruit produceert na de oogst ethyleen vanwege het natuurlijke fysiologische proces, dat ervoor zorgt dat het fruit zelf en het omringende fruit rijpt, zacht wordt en bedorven raakt.

Belang van Ethyleendetectie

Ethyleendetectie is van cruciaal belang om de kwaliteitsstatus tijdens de keten te informeren en om betere beslissingen te kunnen nemen voor kwaliteitsbehoud en verkoopstrategie, om verlies te verminderen en de omzet te verhogen.

Specificaties van de Gassensor

De innovatieve ethyleengassensor is gebaseerd op koolstofnanostructuren die selectief ethyleenmoleculen kunnen detecteren. De gassensor voldoet aan specifieke vereisten om effectief te worden gebruikt in fruitzendingen en logistiek, zoals:

  • redelijke prijzen,
  • gevoeligheid,
  • snelle respons,
  • draagbaarheid/compactheid,
  • en is in staat om ethyleengas te selecteren uit complexe gasmengsels.

Doelen van het Haalbaarheidsproject

Er zijn drie doelen van het haalbaarheidsproject:

  1. Het verkennen van de marktkansen van de Infitiv-sensor in de fruitlogistieke sector, om de behoeften van de klant en het genereren van waarde door onze oplossing te valideren, en om de marktomvang te valideren.
  2. Het uitvoeren van concurrentieanalyse om het unieke karakter van de Infitiv-oplossing te identificeren en de productspecificaties te definiëren om aan de behoeften van de markt te voldoen.
  3. Het identificeren van de SWOT (sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen) van de activiteiten van Infitiv, om risico's te beperken en een go-to-market-strategie te definiëren.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 50.040

Tijdlijn

Startdatum1-5-2023
Einddatum31-10-2023
Subsidiejaar2023

Partners & Locaties

Projectpartners

  • AgriTera B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

MIT - Infitiv Feasbility Project

Infitiv ontwikkelt een terahertz sensor om voedselverlies te verminderen door gewaskwaliteit te monitoren tijdens opslag en transport.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Fresco Sorting Aid

Fresco Sorting Aid ontwikkelt een innovatieve, niet-destructieve microwavesensor voor kwaliteitscontrole van fruit en groenten, om voedselverspilling te verminderen en de efficiëntie in de toeleveringsketen te verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Ethyleensensoren tegen voedselverspilling

SmartSense onderzoekt de haalbaarheid van innovatieve ethyleensensoren om de kwaliteit en houdbaarheid in de agri-foodsector te verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheid van een innovatieve enzymsensor voor de voedingsindustrie

Het project onderzoekt de haalbaarheid van goedkope biosensoren voor vroege detectie van contaminanten in de landbouw-, water- en voedselketen, met als doel voedselveiligheid en kwaliteit te verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

MODIFIED ATMOSPHERE CONTROL IN FIBC S MET BEHULP VAN EEN DRAADLOOS SENSORSYSTEEM

Het project richt zich op het ontwikkelen van een draadloos sensorsysteem voor het real-time meten van zuurstof, temperatuur en luchtvochtigheid in bigbags, inclusief marktonderzoek en naleving van HACCP-eisen.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Sustainability boost Agri&Horticulture using biomonitoring

Het project ontwikkelt een geavanceerde ethyleen-sensor voor nauwkeurige monitoring, gericht op het verbeteren van productkwaliteit en het verminderen van voedselverspilling in de transport- en tuinbouwsector.

€ 250.788
Mkb-innovati...

Één rotte appel in de mand… technologie voor duurzame fruitopslag in controlled-atmosphere bewaring

Het project ontwikkelt StoreSafe, een sensorsysteem dat voedselverspilling in CA-bewaring van fruit vermindert en duurzaamheid bevordert.

€ 200.000
Mkb-innovati...

Smart Food Waste Prevention

Het project richt zich op het verminderen van voedselverspilling van groente en fruit door slimme technologie en AI te gebruiken voor kwaliteitsanalyse en optimalisatie van de toeleveringsketen.

€ 190.400
Mkb-innovati...

ONTWIKKELING (DRAADLOZE) SENSOREN IN MA BIGBAGS OM (VOEDSEL)VERSPILLING TEGEN TE GAAN

Masterpack ontwikkelt slimme bigbags met draadloze sensoren voor real-time monitoring van voedselkwaliteit, wat leidt tot minder bederf en aanzienlijke vermindering van voedselverspilling.

€ 174.799
Mkb-innovati...

Handheld Molecular Contaminant Screener (HMCS)

Het project ontwikkelt een draagbaar apparaat voor snelle detectie van voedselverontreinigingen, ter verbetering van voedselveiligheid.

€ 335.125