Bioconservering

Het project richt zich op bioconservering van zeevruchten met prebiotica om de houdbaarheid en voedselveiligheid te verbeteren.

Subsidie
€ 19.992
2023

Projectdetails

Inleiding

Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals zeevruchten, zijn zeer bederfelijk vanwege de hoge voedingswaarde, het vochtgehalte en de neutrale pH. Daarom worden ze gekenmerkt door een korte houdbaarheid.

Bederf en Microbiële Groei

Microbiële groei is voornamelijk verantwoordelijk voor hun bederf. Vissen zijn vaak besmet met:

  • Pseudomonas spp
  • Listeria spp
  • Enterobacteriaceae

Momenteel wordt tot 35% van de vis die uit zee wordt gehaald, verspild. Daarom hebben zeevruchten de juiste conserveringstoepassingen nodig om de kwaliteit en veiligheid voor consumptie te behouden.

Bioconservering

Bioconservering is het gebruik van micro-organismen of hun enzymen om voedsel te bewaren. In het geval van zeevruchten omvatten biologische conserveringsmethoden het gebruik van melkzuurbacteriën (LAB) om melkzuur te produceren, wat de pH van de zeevruchten kan verlagen en de groei van schadelijke bacteriën kan remmen.

Het conserverende vermogen van LAB in zeevruchten wordt toegeschreven aan de productie van antimicrobiële metabolieten, waaronder organische zuren en bacteriocines. Van oligosacchariden is aangetoond dat ze de groei van lactobacillen (LAB) stimuleren.

Aanpak

De voorgestelde aanpak is om dergelijke prebiotische middelen (fructo-oligosacchariden, galactooligosacchariden, xylooligosacchariden) toe te voegen aan zeevruchten om de groei van endogene LAB-micro-organismen te stimuleren. Dit zal weerstand bieden tegen visverontreinigingen en de houdbaarheid verlengen.

Marktontwikkeling

De ontwikkeling van een dergelijke conserveringstechnologie voor zeevruchten kan belangrijke lacunes opvullen in de zich ontwikkelende markt voor biologische conservering van voedsel. Aangezien zeevruchten een zeer bederfelijk voedsel zijn, zou deze benadering baanbrekend kunnen zijn.

Huidige Conserveringsmethoden

De meest gebruikelijke conserveringsmethoden voor visproducten op de markt zijn:

  1. Invriezen
  2. Inblikken
  3. Zouten
  4. Geconserveerd door additieven
  5. Verpakt in aangepaste atmosfeer of vacuüm verpakt

Onderzoek en Toekomst

Hoewel de effecten van bepaalde prebiotica in specifieke bacteriesoorten bekend zijn, is er geen dergelijk uitgebreid onderzoek uitgevoerd in de microbiota van zeevruchten. Het huidige project zal zich richten op het gebruik van specifieke soorten prebiotica op zeebrasem (Sparus aurata) en zeebaars (Dicentrarchus labrax).

Concreet zullen we de haalbaarheid onderzoeken om dergelijke visproducten op de markt te brengen.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 19.992
Totale projectbegroting€ 51.120

Tijdlijn

Startdatum15-7-2023
Einddatum1-4-2024
Subsidiejaar2023

Partners & Locaties

Projectpartners

  • SuSea B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

SuSeaVis

SuSea ontwikkelt een innovatieve conserveringstechnologie voor zeevruchten om voedselveiligheid te verbeteren en afval te verminderen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

SEAFOR

SEAFOR verbetert de voedselveiligheid en vermindert verspilling van zeevruchten door real-time sensoren en AI-analyses te integreren.

€ 19.980
Mkb-innovati...

Low Carbon Global Market Access for Aquacultural Output

Ontwikkeling van een innovatieve conserveringstechnologie voor aquacultuur die luchttransport overbodig maakt, kosten verlaagt, kwaliteit verhoogt en voedselverspilling vermindert.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Finnovation

Het project ontwikkelt duurzame technieken voor het kweken van vis uit cellen om overbevissing te verminderen en gezonde alternatieven voor consumptie te bieden.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Catch Trigger

Dit project onderzoekt het gebruik van viscommunicatie via geluidsgolven om duurzame visserijmethoden te ontwikkelen en zo milieu-impact en bijvangst te verminderen.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

Plantaardige tonijn: Ontwikkeling productieproces t.b.v. food-grade moutkiem-eiwit

Het project ontwikkelt een productieproces om moutkiemen, een restproduct van de bierindustrie, om te zetten in hoogwaardige plantaardige eiwitten voor visvervangers, ter vermindering van overbevissing en afval.

€ 198.800
LIFE Standar...

Flexible biorefinery to valorise discards and by-products of the European fish and seafood production

The LIFE REFISH project aims to enhance sustainability in the fishing industry by developing a biorefinery to valorise discards and by-products into high-value products, improving compliance with EU regulations.

€ 1.827.180
1.1 - Het ve...

Plant-Based Seafood

Het project ontwikkelt duurzame plantaardige visvervangers om de impact van voedingsconsumptie op het milieu te verminderen.

€ 907.778
ERC Proof of...

Improve the shelf life of perishable goods through stabilization of vitamins

This project aims to enhance the shelf life of vitamins as natural preservatives using deep eutectic systems, improving antioxidant activity and reducing food waste while exploring market viability.

€ 150.000
Mkb-innovati...

SuSeaTrack

Het project ontwikkelt een systeem voor kwaliteitsbewaking van zeevruchten tijdens transport, om voedselverspilling te verminderen.

€ 174.300