Sturen van de vetzuursamenstelling van melk voor gezondere zuivel

Het project onderzoekt de haalbaarheid van het toevoegen van algen aan veevoer om de verhouding van Omega-3 en Omega-6 vetzuren in melk te verbeteren voor een gezondere samenstelling.

Subsidie
€ 20.000
2021

Projectdetails

Inleiding

Melk bestaat onder andere uit de vetzuren Omega-3 en Omega-6. Omega-3 wordt door de koe voornamelijk omgezet uit gras, Omega-6 daarentegen komt voornamelijk uit bestanddelen van krachtvoer en maïs.

Probleemstelling

Er is op dit moment echter sprake van een disbalans tussen de vetzuren in melk(producten). De verhouding Omega-3 en Omega-6 is 1:6. Van Omega-3 is bekend dat het een ontstekingsremmend vetzuur is, terwijl Omega-6 daarentegen ontstekingsbevorderend is.

Aanbeveling

Vanwege de negatieve invloed van een teveel aan Omega-6 op de gezondheid van de mens, wordt door experts aangegeven dat een focus op het herstellen van de balans van de vetzuren sterk aan te raden is.

Doel van het project

Het haalbaarheidsproject wordt opgestart om te onderzoeken of het technisch, organisatorisch en economisch haalbaar is om een proces te ontwikkelen dat resulteert in een vergelijkbare verhouding in vetzuren in melk door middel van de toevoeging van algen aan veevoer.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Green Circle Innovations B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Sturen van de microflora in de melk voor gezondere en voedselveilige zuivel en kazen

Doetie’s Geiten onderzoekt innovatieve methoden om de microflora van geitenmelk te verbeteren voor gezondere, voedselveilige en duurzame zuivel- en kaasproductie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Circulaire koeien methaan.

Het project onderzoekt de haalbaarheid van algenkweek op ammoniakuitstoot van melkvee om methaanuitstoot te verminderen en een geïntegreerd systeem te ontwikkelen voor praktische tests.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Plantaardige vetten en eiwitten voor duurzame en smakelijke zuivelalternatieven (Oleosomen voor zuivelalternatieven).

[Aanvrager/Partner] onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen van natuurlijke vetdruppeltjes uit planten voor duurzame, romige en smakelijke zuivelalternatieven.

€ 19.920
Mkb-innovati...

Productie EPA-vetzuren uit microalgen

Het project onderzoekt de ontwikkeling van een productiesysteem voor EPA-vetzuren uit microalgen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Technische haalbaarheidsstudie naar lipide ingrediënt

Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige mozzarella op basis van vetten uit oleosomen, aansluitend op het KIA-programma voor landbouw en voedsel.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

MENAL

Het project richt zich op de introductie van een innovatief algenkweekconcept voor melkvee, dat gebruikmaakt van eigen mestmineralen om duurzaamheid en wetgevingseisen te verbeteren.

€ 330.659
1.1 - Het ve...

Reduction nitrogen emissions through dietary means

Het project ontwikkelt dieetstrategieën voor melkkoeien om stikstofuitstoot met 10-20% te verminderen zonder melkproductie te verliezen.

€ 570.311
Mkb-innovati...

Microalgen in Balans: Ontwikkeling van een Galdieria cultivatiesysteem op basis van mixotrofie

Het project richt zich op het ontwikkelen van een mixotrofie module voor algenkweek om de productiviteit te verhogen en kosten te verlagen, waardoor algen aantrekkelijker worden voor de voedingsindustrie.

€ 199.407
Mkb-innovati...

Ontwikkeling prototype productie process voor de productie van omega 3 vetzuren uit algen

Het project richt zich op het ontwikkelen van een schaalbaar businessmodel en technologie voor grootschalige algenproductie door glastuinbouwbedrijven, met als doel de voedingsmiddelenindustrie te betreden.

€ 247.841
EIC Accelerator

Harnessing the immense potential of precision fermentation to produce animal fats for the next generation of meat and dairy alternatives

Melt&Marble develops scalable, precision-fermentation technology to produce customizable, animal-like fats for plant-based foods, enhancing functionality and flavor while reducing environmental impact.

€ 2.485.840