Sturen van de vetzuursamenstelling van melk voor gezondere zuivel
Het project onderzoekt de haalbaarheid van het toevoegen van algen aan veevoer om de verhouding van Omega-3 en Omega-6 vetzuren in melk te verbeteren voor een gezondere samenstelling.
Projectdetails
Inleiding
Melk bestaat onder andere uit de vetzuren Omega-3 en Omega-6. Omega-3 wordt door de koe voornamelijk omgezet uit gras, Omega-6 daarentegen komt voornamelijk uit bestanddelen van krachtvoer en maïs.
Probleemstelling
Er is op dit moment echter sprake van een disbalans tussen de vetzuren in melk(producten). De verhouding Omega-3 en Omega-6 is 1:6. Van Omega-3 is bekend dat het een ontstekingsremmend vetzuur is, terwijl Omega-6 daarentegen ontstekingsbevorderend is.
Aanbeveling
Vanwege de negatieve invloed van een teveel aan Omega-6 op de gezondheid van de mens, wordt door experts aangegeven dat een focus op het herstellen van de balans van de vetzuren sterk aan te raden is.
Doel van het project
Het haalbaarheidsproject wordt opgestart om te onderzoeken of het technisch, organisatorisch en economisch haalbaar is om een proces te ontwikkelen dat resulteert in een vergelijkbare verhouding in vetzuren in melk door middel van de toevoeging van algen aan veevoer.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2021 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Green Circle Innovations B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Sturen van de microflora in de melk voor gezondere en voedselveilige zuivel en kazenDoetie’s Geiten onderzoekt innovatieve methoden om de microflora van geitenmelk te verbeteren voor gezondere, voedselveilige en duurzame zuivel- en kaasproductie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2021 | Details |
Circulaire koeien methaan.Het project onderzoekt de haalbaarheid van algenkweek op ammoniakuitstoot van melkvee om methaanuitstoot te verminderen en een geïntegreerd systeem te ontwikkelen voor praktische tests. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Plantaardige vetten en eiwitten voor duurzame en smakelijke zuivelalternatieven (Oleosomen voor zuivelalternatieven).[Aanvrager/Partner] onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen van natuurlijke vetdruppeltjes uit planten voor duurzame, romige en smakelijke zuivelalternatieven. | Mkb-innovati... | € 19.920 | 2020 | Details |
Productie EPA-vetzuren uit microalgenHet project onderzoekt de ontwikkeling van een productiesysteem voor EPA-vetzuren uit microalgen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Technische haalbaarheidsstudie naar lipide ingrediëntHet project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige mozzarella op basis van vetten uit oleosomen, aansluitend op het KIA-programma voor landbouw en voedsel. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Sturen van de microflora in de melk voor gezondere en voedselveilige zuivel en kazen
Doetie’s Geiten onderzoekt innovatieve methoden om de microflora van geitenmelk te verbeteren voor gezondere, voedselveilige en duurzame zuivel- en kaasproductie.
Circulaire koeien methaan.
Het project onderzoekt de haalbaarheid van algenkweek op ammoniakuitstoot van melkvee om methaanuitstoot te verminderen en een geïntegreerd systeem te ontwikkelen voor praktische tests.
Plantaardige vetten en eiwitten voor duurzame en smakelijke zuivelalternatieven (Oleosomen voor zuivelalternatieven).
[Aanvrager/Partner] onderzoekt de haalbaarheid van het ontwikkelen van natuurlijke vetdruppeltjes uit planten voor duurzame, romige en smakelijke zuivelalternatieven.
Productie EPA-vetzuren uit microalgen
Het project onderzoekt de ontwikkeling van een productiesysteem voor EPA-vetzuren uit microalgen.
Technische haalbaarheidsstudie naar lipide ingrediënt
Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige mozzarella op basis van vetten uit oleosomen, aansluitend op het KIA-programma voor landbouw en voedsel.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
MENALHet project richt zich op de introductie van een innovatief algenkweekconcept voor melkvee, dat gebruikmaakt van eigen mestmineralen om duurzaamheid en wetgevingseisen te verbeteren. | Mkb-innovati... | € 330.659 | 2018 | Details |
Reduction nitrogen emissions through dietary meansHet project ontwikkelt dieetstrategieën voor melkkoeien om stikstofuitstoot met 10-20% te verminderen zonder melkproductie te verliezen. | 1.1 - Het ve... | € 570.311 | 2023 | Details |
Microalgen in Balans: Ontwikkeling van een Galdieria cultivatiesysteem op basis van mixotrofieHet project richt zich op het ontwikkelen van een mixotrofie module voor algenkweek om de productiviteit te verhogen en kosten te verlagen, waardoor algen aantrekkelijker worden voor de voedingsindustrie. | Mkb-innovati... | € 199.407 | 2022 | Details |
Ontwikkeling prototype productie process voor de productie van omega 3 vetzuren uit algenHet project richt zich op het ontwikkelen van een schaalbaar businessmodel en technologie voor grootschalige algenproductie door glastuinbouwbedrijven, met als doel de voedingsmiddelenindustrie te betreden. | Mkb-innovati... | € 247.841 | 2019 | Details |
Harnessing the immense potential of precision fermentation to produce animal fats for the next generation of meat and dairy alternativesMelt&Marble develops scalable, precision-fermentation technology to produce customizable, animal-like fats for plant-based foods, enhancing functionality and flavor while reducing environmental impact. | EIC Accelerator | € 2.485.840 | 2025 | Details |
MENAL
Het project richt zich op de introductie van een innovatief algenkweekconcept voor melkvee, dat gebruikmaakt van eigen mestmineralen om duurzaamheid en wetgevingseisen te verbeteren.
Reduction nitrogen emissions through dietary means
Het project ontwikkelt dieetstrategieën voor melkkoeien om stikstofuitstoot met 10-20% te verminderen zonder melkproductie te verliezen.
Microalgen in Balans: Ontwikkeling van een Galdieria cultivatiesysteem op basis van mixotrofie
Het project richt zich op het ontwikkelen van een mixotrofie module voor algenkweek om de productiviteit te verhogen en kosten te verlagen, waardoor algen aantrekkelijker worden voor de voedingsindustrie.
Ontwikkeling prototype productie process voor de productie van omega 3 vetzuren uit algen
Het project richt zich op het ontwikkelen van een schaalbaar businessmodel en technologie voor grootschalige algenproductie door glastuinbouwbedrijven, met als doel de voedingsmiddelenindustrie te betreden.
Harnessing the immense potential of precision fermentation to produce animal fats for the next generation of meat and dairy alternatives
Melt&Marble develops scalable, precision-fermentation technology to produce customizable, animal-like fats for plant-based foods, enhancing functionality and flavor while reducing environmental impact.