Moleculair filtratiesysteem voor defecte olijfolie
Het project onderzoekt de ontwikkeling van een filtratiesysteem om defecten uit olijfolie te verwijderen, terwijl gezonde componenten behouden blijven.
Projectdetails
Inleiding
Extra vierge olijfolie is het pure product dat ontstaat bij het persen van olijven. Wanneer de olijf rijp is, wordt deze geplukt en binnen 24 uur koudgeperst. Als dit gebeurt met gezonde olijven en op een hygiënische manier, is het eindproduct extra vierge olijfolie.
Probleemstelling
Helaas gaat dit niet altijd goed. Door verontreiniging, oxidatie en fermentatie kunnen defecten in de olie ontstaan. Deze defecten zijn vluchtige organische componenten die een geurtechnische afwijking geven aan de olijfolie.
Afhankelijk van de hoogte van de defecten wordt deze olie als vierge, ordinary of lampante geclassificeerd. Ongeveer 50% van de olijfolieproductie is geen extra vierge en moet geraffineerd worden om als milde olijfolie verkocht te worden.
Gevolgen van raffinage
Tijdens het raffineren gaan naast de defecten ook belangrijke en gezonde voedingsstoffen verloren, zoals:
- Omega 3-6-9 vetzuren
- Polyfenolen
- Antioxidanten
- Andere onverzadigde vetzuren
Wat hierna overblijft, is verzadigd vet. Consumenten zijn zich hier niet van bewust en kopen onbewust een ongezond product.
Doel van het project
In dit project wil het Olijfolie Instituut de haalbaarheid onderzoeken van het ontwikkelen van een moleculair filtratiesysteem dat alleen de defecten uit de olijfolie filtert. Wanneer dit mogelijk blijkt, kan een milde olijfolie worden gemaakt die wel de gezonde eigenschappen bevat.
Impact op de industrie
Door de mogelijkheid te ontwikkelen om defecte olijfolie te filteren, wil het Olijfolie Instituut de industrie de handvatten bieden om een product op de markt te brengen dat defectvrij is, maar ook nog alle gezonde componenten bevat.
Met deze nieuwe techniek kan de voedselkwaliteit van olijfolie een stuk verbeterd worden. Het uiteindelijke doel is het bewaken en borgen van de kwaliteit van de olijfolie.
Bijdrage aan voedselkwaliteit
De innovatie binnen dit project draagt bij aan "gewaardeerd, gezond en veilig voedsel".
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Totale projectbegroting | € 70.000 |
Tijdlijn
Startdatum | 1-7-2023 |
Einddatum | 1-7-2024 |
Subsidiejaar | 2023 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Olijfolie Instituut B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Haalbaarheid Olive Oil Nose ontwikkelingHet project onderzoekt de haalbaarheid van een applicatie die olijfolie objectief kan beoordelen, ter verbetering van kwaliteit en vertrouwen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
OliveLightMantiSpectra ontwikkelt een kosteneffectieve sensor om olijfolie op vervalsing en kwaliteit te controleren met NIR-technologie. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Gezondere Olie van Lelijke Avocado’sSoil Oil BV en Soilmates BV ontwikkelen een efficiënt productieproces om afgekeurde avocado’s om te zetten in hoogwaardige avocado olie, wat bijdraagt aan circulaire voedselproductie en lagere prijzen. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Deterpenatie bij lage temperatuur met behulp van gemodificeerde gasstripping voor etherische oliën van citrusvruchtenHet project onderzoekt de marktbehoeften voor terpenenverwijdering uit essentiële oliën en test een nieuwe, gepatenteerde technologie voor lage-temperatuur scheiding om de kwaliteit te verbeteren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Optimalisatie en innovatie van plant tot klantHet project onderzoekt de haalbaarheid van een machine die binnen een jaar 30% olieverlies in het DCP-productieproces reduceert en de producten succesvol vermarkt. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Haalbaarheid Olive Oil Nose ontwikkeling
Het project onderzoekt de haalbaarheid van een applicatie die olijfolie objectief kan beoordelen, ter verbetering van kwaliteit en vertrouwen.
OliveLight
MantiSpectra ontwikkelt een kosteneffectieve sensor om olijfolie op vervalsing en kwaliteit te controleren met NIR-technologie.
Gezondere Olie van Lelijke Avocado’s
Soil Oil BV en Soilmates BV ontwikkelen een efficiënt productieproces om afgekeurde avocado’s om te zetten in hoogwaardige avocado olie, wat bijdraagt aan circulaire voedselproductie en lagere prijzen.
Deterpenatie bij lage temperatuur met behulp van gemodificeerde gasstripping voor etherische oliën van citrusvruchten
Het project onderzoekt de marktbehoeften voor terpenenverwijdering uit essentiële oliën en test een nieuwe, gepatenteerde technologie voor lage-temperatuur scheiding om de kwaliteit te verbeteren.
Optimalisatie en innovatie van plant tot klant
Het project onderzoekt de haalbaarheid van een machine die binnen een jaar 30% olieverlies in het DCP-productieproces reduceert en de producten succesvol vermarkt.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
The Olive Oil Screener (TOOS)Het project ontwikkelt een objectief analysesysteem voor de kwaliteit en authenticiteit van olijfolie, ter bestrijding van fraude. | Mkb-innovati... | € 350.000 | 2023 | Details |
Maximising opportunities for a circular approach for the sustainable management of olive pomace via optimal insect farmingThe OLIFECycle project aims to recycle olive pomace into sustainable insect protein and organic fertilizer using insect farming, significantly reducing waste, GHG emissions, and energy consumption. | LIFE Standar... | € 4.411.452 | 2023 | Details |
Novel production routes for the fabrication of tailor-made, crystalline, self-structuring oleogels for functional food and pharmaceutical applicationsNewOilFactory aims to develop sustainable manufacturing processes for low-fat oleogels to reduce obesity-related health issues in the EU while ensuring economic and environmental viability. | ERC Proof of... | € 150.000 | 2024 | Details |
upCYCLling pOlyPhenols from waSteLIFE CYCLOPS aims to develop a sustainable circular economy model for olive oil waste by recovering valuable polyphenols and enhancing biogas production, achieving zero waste. | LIFE Standar... | € 1.553.630 | 2022 | Details |
Integrale verwerkingslijn voor extractie van bio-based grondstoffen uit sinaasappelschillenPeelPioneers en Van de Donk & Wijdeven ontwikkelen een integrale proceslijn voor de valorisatie van sinaasappelschillen, gericht op het extraheren van waardevolle componenten en opschaling van de productie. | Mkb-innovati... | € 145.950 | 2019 | Details |
The Olive Oil Screener (TOOS)
Het project ontwikkelt een objectief analysesysteem voor de kwaliteit en authenticiteit van olijfolie, ter bestrijding van fraude.
Maximising opportunities for a circular approach for the sustainable management of olive pomace via optimal insect farming
The OLIFECycle project aims to recycle olive pomace into sustainable insect protein and organic fertilizer using insect farming, significantly reducing waste, GHG emissions, and energy consumption.
Novel production routes for the fabrication of tailor-made, crystalline, self-structuring oleogels for functional food and pharmaceutical applications
NewOilFactory aims to develop sustainable manufacturing processes for low-fat oleogels to reduce obesity-related health issues in the EU while ensuring economic and environmental viability.
upCYCLling pOlyPhenols from waSte
LIFE CYCLOPS aims to develop a sustainable circular economy model for olive oil waste by recovering valuable polyphenols and enhancing biogas production, achieving zero waste.
Integrale verwerkingslijn voor extractie van bio-based grondstoffen uit sinaasappelschillen
PeelPioneers en Van de Donk & Wijdeven ontwikkelen een integrale proceslijn voor de valorisatie van sinaasappelschillen, gericht op het extraheren van waardevolle componenten en opschaling van de productie.