Moleculair filtratiesysteem voor defecte olijfolie

Het project onderzoekt de ontwikkeling van een filtratiesysteem om defecten uit olijfolie te verwijderen, terwijl gezonde componenten behouden blijven.

Subsidie
€ 20.000
2023

Projectdetails

Inleiding

Extra vierge olijfolie is het pure product dat ontstaat bij het persen van olijven. Wanneer de olijf rijp is, wordt deze geplukt en binnen 24 uur koudgeperst. Als dit gebeurt met gezonde olijven en op een hygiënische manier, is het eindproduct extra vierge olijfolie.

Probleemstelling

Helaas gaat dit niet altijd goed. Door verontreiniging, oxidatie en fermentatie kunnen defecten in de olie ontstaan. Deze defecten zijn vluchtige organische componenten die een geurtechnische afwijking geven aan de olijfolie.

Afhankelijk van de hoogte van de defecten wordt deze olie als vierge, ordinary of lampante geclassificeerd. Ongeveer 50% van de olijfolieproductie is geen extra vierge en moet geraffineerd worden om als milde olijfolie verkocht te worden.

Gevolgen van raffinage

Tijdens het raffineren gaan naast de defecten ook belangrijke en gezonde voedingsstoffen verloren, zoals:

  • Omega 3-6-9 vetzuren
  • Polyfenolen
  • Antioxidanten
  • Andere onverzadigde vetzuren

Wat hierna overblijft, is verzadigd vet. Consumenten zijn zich hier niet van bewust en kopen onbewust een ongezond product.

Doel van het project

In dit project wil het Olijfolie Instituut de haalbaarheid onderzoeken van het ontwikkelen van een moleculair filtratiesysteem dat alleen de defecten uit de olijfolie filtert. Wanneer dit mogelijk blijkt, kan een milde olijfolie worden gemaakt die wel de gezonde eigenschappen bevat.

Impact op de industrie

Door de mogelijkheid te ontwikkelen om defecte olijfolie te filteren, wil het Olijfolie Instituut de industrie de handvatten bieden om een product op de markt te brengen dat defectvrij is, maar ook nog alle gezonde componenten bevat.

Met deze nieuwe techniek kan de voedselkwaliteit van olijfolie een stuk verbeterd worden. Het uiteindelijke doel is het bewaken en borgen van de kwaliteit van de olijfolie.

Bijdrage aan voedselkwaliteit

De innovatie binnen dit project draagt bij aan "gewaardeerd, gezond en veilig voedsel".

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 70.000

Tijdlijn

Startdatum1-7-2023
Einddatum1-7-2024
Subsidiejaar2023

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Olijfolie Instituut B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Haalbaarheid Olive Oil Nose ontwikkeling

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een applicatie die olijfolie objectief kan beoordelen, ter verbetering van kwaliteit en vertrouwen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

OliveLight

MantiSpectra ontwikkelt een kosteneffectieve sensor om olijfolie op vervalsing en kwaliteit te controleren met NIR-technologie.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Gezondere Olie van Lelijke Avocado’s

Soil Oil BV en Soilmates BV ontwikkelen een efficiënt productieproces om afgekeurde avocado’s om te zetten in hoogwaardige avocado olie, wat bijdraagt aan circulaire voedselproductie en lagere prijzen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Deterpenatie bij lage temperatuur met behulp van gemodificeerde gasstripping voor etherische oliën van citrusvruchten

Het project onderzoekt de marktbehoeften voor terpenenverwijdering uit essentiële oliën en test een nieuwe, gepatenteerde technologie voor lage-temperatuur scheiding om de kwaliteit te verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Optimalisatie en innovatie van plant tot klant

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een machine die binnen een jaar 30% olieverlies in het DCP-productieproces reduceert en de producten succesvol vermarkt.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

Mkb-innovati...

The Olive Oil Screener (TOOS)

Het project ontwikkelt een objectief analysesysteem voor de kwaliteit en authenticiteit van olijfolie, ter bestrijding van fraude.

€ 350.000
LIFE Standar...

Maximising opportunities for a circular approach for the sustainable management of olive pomace via optimal insect farming

The OLIFECycle project aims to recycle olive pomace into sustainable insect protein and organic fertilizer using insect farming, significantly reducing waste, GHG emissions, and energy consumption.

€ 4.411.452
ERC Proof of...

Novel production routes for the fabrication of tailor-made, crystalline, self-structuring oleogels for functional food and pharmaceutical applications

NewOilFactory aims to develop sustainable manufacturing processes for low-fat oleogels to reduce obesity-related health issues in the EU while ensuring economic and environmental viability.

€ 150.000
LIFE Standar...

upCYCLling pOlyPhenols from waSte

LIFE CYCLOPS aims to develop a sustainable circular economy model for olive oil waste by recovering valuable polyphenols and enhancing biogas production, achieving zero waste.

€ 1.553.630
Mkb-innovati...

Integrale verwerkingslijn voor extractie van bio-based grondstoffen uit sinaasappelschillen

PeelPioneers en Van de Donk & Wijdeven ontwikkelen een integrale proceslijn voor de valorisatie van sinaasappelschillen, gericht op het extraheren van waardevolle componenten en opschaling van de productie.

€ 145.950