De easy-oven: Professionele kwaliteit voeding voor ouderen in de extramurale zorg

Dit project ontwikkelt een oven die ouderen helpt bij het veilig en zelfstandig bereiden van gezonde maaltijden thuis.

Subsidie
€ 20.000
2021

Projectdetails

Inleiding

Verantwoorde voedselbereiding en zelfredzaamheid zijn de sleutelwoorden van dit project: het verhogen van de zelfredzaamheid van (demente) ouderen en patiënten bij het bereiden van hun eigen maaltijd in de thuisomgeving.

Probleemstelling

Vergrijzing is een groeiend probleem in Nederland en ouderen en patiënten moeten en willen langer zelfstandig thuis wonen. Een belangrijk aandachtspunt bij zelfredzaamheid is voeding.

Enerzijds vanwege het positieve gezondheidseffect van goede, volwaardige voeding en anderzijds vanwege de noodzaak tot zelfstandig kunnen bereiden van maaltijden. Ouderen en patiënten ondervinden - zeker met het voortschrijden van de leeftijd - diverse problemen bij het bereiden van een eigen warme maaltijd.

Uitdagingen

Door afnemende cognitieve vaardigheden wordt het steeds lastiger om zelfstandig te koken of kant-en-klaar maaltijden te bereiden. Men heeft vaak moeite met:

  • Het lezen en uitvoeren van bereidingsinstructies.
  • Het op de juiste manier bewaren van maaltijden.
  • Het begrijpen van de grote hoeveelheid programma’s van keukenapparatuur.

Hierdoor ontstaan gezondheidsrisico's door verkeerde, halfgare of overgare bereiding en gaat belangrijke voedingswaarde verloren.

Oplossing

Devapo wil voor deze kwetsbare groep mensen een oven ontwikkelen die het denkwerk kan overnemen dat nodig is voor het bereiden of regenereren van maaltijden.

De oven moet in staat zijn om in elke situatie de juiste bereiding van de maaltijd te kunnen garanderen. Dit betekent dat het systeem op basis van informatie vanuit een QR-code:

  1. Gaatjes in de verpakking moet kunnen prikken.
  2. Kerntemperatuur moet kunnen meten.
  3. Gesegmenteerd moet kunnen verwarmen zodat voor alle maaltijdcomponenten de optimale bereidingswijze kan worden gerealiseerd.

Hierdoor wordt het mogelijk om zelfs in de thuissituatie zowel diepvries- als koelverse en regeneratiemaaltijden te bereiden op gecertificeerd HACCP-niveau (Hazard Analysis and Critical Control Points). Dit is belangrijk om te allen tijde de kwaliteit van het voedsel te kunnen garanderen en de voedselveiligheid te waarborgen.

Marktontwikkeling

Met de ontwikkeling van dit systeem ontstaat een compleet nieuwe markt waarbij professionele maaltijdbereiders professionele kwaliteit maaltijden aan huis kunnen leveren.

Vanwege het huidige gebrek aan controle op het bereidingsproces kunnen en willen deze maaltijdleveranciers zich nu niet wagen aan gewaarborgde kant-en-klaarconcepten voor thuis (extramurale zorgomgeving). De markt voor deze innovatie groeit de komende jaren explosief door toenemende vergrijzing en de druk op het zorgsysteem.

Belang van de ontwikkeling

Voor gewaarborgde maaltijden in de extramurale zorg/thuissituatie is deze ontwikkeling een onmisbare schakel. Dat is ook waarom de top 5 maaltijdleveranciers (nu al jarenlang vaste klanten van Devapo) dit project met grote aandacht volgen.

Met deze ontwikkeling zouden zij een markt van vele tienduizenden maaltijden per dag open kunnen breken. Bovendien kan het mogelijkheden creëren voor het leveren van gepersonaliseerde maaltijden die zijn afgestemd op de voedingsbehoeftes van de individuele persoon.

Hiermee kan invulling gegeven worden aan het verbeteren van de gezondheidsstatus van ouderen en patiënten middels voeding.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000
Totale projectbegroting€ 50.000

Tijdlijn

Startdatum1-5-2021
Einddatum31-3-2022
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Devapo BVpenvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

HospiSolutions

Vital Solutions ontwikkelt een app die op maat gemaakte voedingsschema's biedt voor herstel na ziekenhuisopnames, gericht op gezonde voeding en persoonlijke voorkeuren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingen

Het project onderzoekt de haalbaarheid van lokale groenten en fruitlevering aan zorginstellingen voor gezonde voeding en duurzame impact.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Healthy Fridge 2.0

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een slimme RFID-koelkast voor het aanbieden van gezonde, verse maaltijden op basis van vraagvoorspelling.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Haalbaarheid ambient stabiele maaltijden met versbeleving

Het project onderzoekt de technische en economische haalbaarheid van 180 dagen stabiele maaltijden met versbeleving op kamertemperatuur.

€ 20.000
Mkb-innovati...

De Smart-Cooler

HealthyFeeling onderzoekt de haalbaarheid van een onbemande Smart-Cooler voor 24/7 toegang tot duurzame, plantaardige maaltijden.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

1.1 - RSO1.1...

Gepersonaliseerd voedsel voor jong en oud

Het project biedt gepersonaliseerde, gezonde maaltijden in een box, afgestemd op klantprofielen en geautomatiseerde productieprocessen.

€ 596.479
Mkb-innovati...

SPS-1000 Dynamische keukensystemen

Het project ontwikkelt een innovatief, esthetisch dynamisch keukensysteem dat toegankelijkheid voor ouderen en mindervaliden verbetert, met als doel een marktaandeel van 30% te behalen.

€ 164.238
Mkb-innovati...

Ontwikkeling van een smart dynamic healthcare system

Het project ontwikkelt een geïntegreerd zorgsysteem om de werkdruk te verlagen en de levenskwaliteit van bewoners te verbeteren.

€ 199.920
Mkb-innovati...

Smart-Cooler 2.0 incl. Smart-Restocking System (3S)

HealthyFeeling ontwikkelt de Smart-Cooler 2.0 om hotels 24/7 toegang te bieden tot gezond en lokaal eten en drinken.

€ 212.044
Mkb-innovati...

ZorgBuddy

Het project ontwikkelt een prototype zorgrobot die ouderen en mensen met een beperking ondersteunt en vereenzaming tegengaat.

€ 348.425