De easy-oven: Professionele kwaliteit voeding voor ouderen in de extramurale zorg
Dit project ontwikkelt een oven die ouderen helpt bij het veilig en zelfstandig bereiden van gezonde maaltijden thuis.
Projectdetails
Inleiding
Verantwoorde voedselbereiding en zelfredzaamheid zijn de sleutelwoorden van dit project: het verhogen van de zelfredzaamheid van (demente) ouderen en patiënten bij het bereiden van hun eigen maaltijd in de thuisomgeving.
Probleemstelling
Vergrijzing is een groeiend probleem in Nederland en ouderen en patiënten moeten en willen langer zelfstandig thuis wonen. Een belangrijk aandachtspunt bij zelfredzaamheid is voeding.
Enerzijds vanwege het positieve gezondheidseffect van goede, volwaardige voeding en anderzijds vanwege de noodzaak tot zelfstandig kunnen bereiden van maaltijden. Ouderen en patiënten ondervinden - zeker met het voortschrijden van de leeftijd - diverse problemen bij het bereiden van een eigen warme maaltijd.
Uitdagingen
Door afnemende cognitieve vaardigheden wordt het steeds lastiger om zelfstandig te koken of kant-en-klaar maaltijden te bereiden. Men heeft vaak moeite met:
- Het lezen en uitvoeren van bereidingsinstructies.
- Het op de juiste manier bewaren van maaltijden.
- Het begrijpen van de grote hoeveelheid programma’s van keukenapparatuur.
Hierdoor ontstaan gezondheidsrisico's door verkeerde, halfgare of overgare bereiding en gaat belangrijke voedingswaarde verloren.
Oplossing
Devapo wil voor deze kwetsbare groep mensen een oven ontwikkelen die het denkwerk kan overnemen dat nodig is voor het bereiden of regenereren van maaltijden.
De oven moet in staat zijn om in elke situatie de juiste bereiding van de maaltijd te kunnen garanderen. Dit betekent dat het systeem op basis van informatie vanuit een QR-code:
- Gaatjes in de verpakking moet kunnen prikken.
- Kerntemperatuur moet kunnen meten.
- Gesegmenteerd moet kunnen verwarmen zodat voor alle maaltijdcomponenten de optimale bereidingswijze kan worden gerealiseerd.
Hierdoor wordt het mogelijk om zelfs in de thuissituatie zowel diepvries- als koelverse en regeneratiemaaltijden te bereiden op gecertificeerd HACCP-niveau (Hazard Analysis and Critical Control Points). Dit is belangrijk om te allen tijde de kwaliteit van het voedsel te kunnen garanderen en de voedselveiligheid te waarborgen.
Marktontwikkeling
Met de ontwikkeling van dit systeem ontstaat een compleet nieuwe markt waarbij professionele maaltijdbereiders professionele kwaliteit maaltijden aan huis kunnen leveren.
Vanwege het huidige gebrek aan controle op het bereidingsproces kunnen en willen deze maaltijdleveranciers zich nu niet wagen aan gewaarborgde kant-en-klaarconcepten voor thuis (extramurale zorgomgeving). De markt voor deze innovatie groeit de komende jaren explosief door toenemende vergrijzing en de druk op het zorgsysteem.
Belang van de ontwikkeling
Voor gewaarborgde maaltijden in de extramurale zorg/thuissituatie is deze ontwikkeling een onmisbare schakel. Dat is ook waarom de top 5 maaltijdleveranciers (nu al jarenlang vaste klanten van Devapo) dit project met grote aandacht volgen.
Met deze ontwikkeling zouden zij een markt van vele tienduizenden maaltijden per dag open kunnen breken. Bovendien kan het mogelijkheden creëren voor het leveren van gepersonaliseerde maaltijden die zijn afgestemd op de voedingsbehoeftes van de individuele persoon.
Hiermee kan invulling gegeven worden aan het verbeteren van de gezondheidsstatus van ouderen en patiënten middels voeding.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Totale projectbegroting | € 50.000 |
Tijdlijn
Startdatum | 1-5-2021 |
Einddatum | 31-3-2022 |
Subsidiejaar | 2021 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Devapo BVpenvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
HospiSolutionsVital Solutions ontwikkelt een app die op maat gemaakte voedingsschema's biedt voor herstel na ziekenhuisopnames, gericht op gezonde voeding en persoonlijke voorkeuren. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingenHet project onderzoekt de haalbaarheid van lokale groenten en fruitlevering aan zorginstellingen voor gezonde voeding en duurzame impact. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
Healthy Fridge 2.0Het project onderzoekt de haalbaarheid van een slimme RFID-koelkast voor het aanbieden van gezonde, verse maaltijden op basis van vraagvoorspelling. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
Haalbaarheid ambient stabiele maaltijden met versbelevingHet project onderzoekt de technische en economische haalbaarheid van 180 dagen stabiele maaltijden met versbeleving op kamertemperatuur. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2023 | Details |
De Smart-CoolerHealthyFeeling onderzoekt de haalbaarheid van een onbemande Smart-Cooler voor 24/7 toegang tot duurzame, plantaardige maaltijden. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2022 | Details |
HospiSolutions
Vital Solutions ontwikkelt een app die op maat gemaakte voedingsschema's biedt voor herstel na ziekenhuisopnames, gericht op gezonde voeding en persoonlijke voorkeuren.
Lokale verse groenten en fruit voor zorginstellingen
Het project onderzoekt de haalbaarheid van lokale groenten en fruitlevering aan zorginstellingen voor gezonde voeding en duurzame impact.
Healthy Fridge 2.0
Het project onderzoekt de haalbaarheid van een slimme RFID-koelkast voor het aanbieden van gezonde, verse maaltijden op basis van vraagvoorspelling.
Haalbaarheid ambient stabiele maaltijden met versbeleving
Het project onderzoekt de technische en economische haalbaarheid van 180 dagen stabiele maaltijden met versbeleving op kamertemperatuur.
De Smart-Cooler
HealthyFeeling onderzoekt de haalbaarheid van een onbemande Smart-Cooler voor 24/7 toegang tot duurzame, plantaardige maaltijden.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Gepersonaliseerd voedsel voor jong en oudHet project biedt gepersonaliseerde, gezonde maaltijden in een box, afgestemd op klantprofielen en geautomatiseerde productieprocessen. | 1.1 - RSO1.1... | € 596.479 | 2023 | Details |
SPS-1000 Dynamische keukensystemenHet project ontwikkelt een innovatief, esthetisch dynamisch keukensysteem dat toegankelijkheid voor ouderen en mindervaliden verbetert, met als doel een marktaandeel van 30% te behalen. | Mkb-innovati... | € 164.238 | 2015 | Details |
Ontwikkeling van een smart dynamic healthcare systemHet project ontwikkelt een geïntegreerd zorgsysteem om de werkdruk te verlagen en de levenskwaliteit van bewoners te verbeteren. | Mkb-innovati... | € 199.920 | 2021 | Details |
Smart-Cooler 2.0 incl. Smart-Restocking System (3S)HealthyFeeling ontwikkelt de Smart-Cooler 2.0 om hotels 24/7 toegang te bieden tot gezond en lokaal eten en drinken. | Mkb-innovati... | € 212.044 | 2023 | Details |
ZorgBuddyHet project ontwikkelt een prototype zorgrobot die ouderen en mensen met een beperking ondersteunt en vereenzaming tegengaat. | Mkb-innovati... | € 348.425 | 2022 | Details |
Gepersonaliseerd voedsel voor jong en oud
Het project biedt gepersonaliseerde, gezonde maaltijden in een box, afgestemd op klantprofielen en geautomatiseerde productieprocessen.
SPS-1000 Dynamische keukensystemen
Het project ontwikkelt een innovatief, esthetisch dynamisch keukensysteem dat toegankelijkheid voor ouderen en mindervaliden verbetert, met als doel een marktaandeel van 30% te behalen.
Ontwikkeling van een smart dynamic healthcare system
Het project ontwikkelt een geïntegreerd zorgsysteem om de werkdruk te verlagen en de levenskwaliteit van bewoners te verbeteren.
Smart-Cooler 2.0 incl. Smart-Restocking System (3S)
HealthyFeeling ontwikkelt de Smart-Cooler 2.0 om hotels 24/7 toegang te bieden tot gezond en lokaal eten en drinken.
ZorgBuddy
Het project ontwikkelt een prototype zorgrobot die ouderen en mensen met een beperking ondersteunt en vereenzaming tegengaat.