Extractie van waardevolle componenten uit ei

Het project onderzoekt de haalbaarheid van een innovatieve extractietechnologie om waardevolle bioactieve componenten uit gebroken eieren te isoleren voor de mengvoederindustrie.

Subsidie
€ 20.000
2021

Projectdetails

Inleiding

Onderzoek naar de haalbaarheid van het ontwikkelen van een innovatieve extractietechnologie voor het extraheren van geselecteerde waardevolle bioactieve componenten uit gebroken eieren.

Ervaring van Schaffelaarbos

Schaffelaarbos heeft veel ervaring in het produceren van integrale eiproducten. Miljarden eieren worden jaarlijks in Barneveld verwerkt tot innovatieve en gezonde grondstoffen voor de petfood, jongdiervoeding en aquafeedindustrie. Deze producten worden gemaakt van reststromen van eieren, denk bijvoorbeeld aan onbevruchte broedeieren/schouweieren.

Waardevolle componenten

Van de reststromen worden gedroogde eiproducten gemaakt, die naast een extreem hoogwaardige eiwitbron ook diverse bioactieve componenten bevatten. Binnen het bedrijf wil men toewerken naar het opzuiveren van geselecteerde waardevolle stoffen. Door bepaalde componenten geconcentreerder of zelfs volledig gezuiverd aan te kunnen bieden, kan diergezondheid nog gerichter worden beïnvloed.

Toepassing binnen de mengvoederindustrie

Hiervoor richt Schaffelaarbos zich met name op de hoogwaardige toepassing binnen de mengvoederindustrie, waarbij jongdiervoeding erg passend lijkt.

Technologische ontwikkeling

Op dit moment is er geen ervaring met het winnen van componenten, zeker niet als het gaat om schouweieren. Er zullen hiervoor technologische en biochemische processen dienen te worden ontwikkeld.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Schaffelaarbos B.V.penvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

Mkb-innovati...

Kan het Oranjehoen-ei de circulaire cirkel sluiten?

Dit project onderzoekt de haalbaarheid van het gebruik van Hello Fresh reststromen voor het voeren van Oranjehoen leghennen, met als doel unieke Oranjehoen-eieren te produceren.

€ 17.644
Mkb-innovati...

Verrijking essentiële aminozuren uit agrarische reststromen

Sanovations BV onderzoekt de haalbaarheid van een innovatieve technologie voor het winnen van essentiële aminozuren uit agrarische reststromen om de milieubelasting van diervoeders te verminderen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

High-throughput geslachtsbepaling van kippeneieren

In Ovo onderzoekt een innovatie voor snellere geslachtsbepaling van kippeneierembryo's om de efficiëntie en dierenwelzijn in de pluimveehouderij te verbeteren.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Fortified Petfood: Haalbaarheid van algen in huisdiervoer

Het project onderzoekt de technische en economische haalbaarheid van het verwerken van algen in huisdiervoeder, met focus op productietechnieken en naleving van afnemerseisen.

€ 20.000
Mkb-innovati...

Savfood coating

Het project richt zich op het ontwikkelen van een antioxidatieve coating uit voedselafval om verspilling te verminderen en nieuwe, gezonde voedingsproducten te creëren met groene energie.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

1.1 - Het ve...

Feed-Grade Lysozyme

Het project richt zich op het ontwikkelen van een concurrerend Lysozyme-product voor de voedingsindustrie uit Feed-Grade reststromen.

€ 333.333
Mkb-innovati...

PROPERS, samen eiwitten zoeken in gras (versie 2)

Het PROPERS-project richt zich op het optimaliseren van grasraffinage om eiwitrijk grassap te verrijken en asgehalte te verlagen, met innovatieve technologieën en kosteneffectieve oplossingen.

€ 174.137
Mkb-innovati...

Mest in eigen beheer

Wolbers Mesttechniek en Hellebrekers Technieken ontwikkelen een modulair, energiezuinig mestverwerkingsproces voor boerderijen, gericht op het produceren van waardevolle grondstoffen en het verminderen van fossiele brandstofbehoefte.

€ 200.000
Mkb-innovati...

Biobased protein

Drie MKB'ers ontwikkelen een innovatief extractieproces voor biobased plantaardige eiwitten uit oliehoudende zaden, gericht op duurzaamheid en concurrentieprijs in een groeiende markt.

€ 199.993
Mkb-innovati...

The BURGER Project

MaGie Creations en Cano-ela ontwikkelen een innovatieve vegan burger met koolzaad en bierbostel, gericht op superieure voedingswaarden en duurzame voedselproductie.

€ 184.034