Radio Frequency Special Roasting Proces
Het project ontwikkelt een energie-efficiënte koffiebrander op basis van radiogolven, die precisiebranding mogelijk maakt en CO2-uitstoot reduceert, met als doel duurzame koffieproductie.
Projectdetails
Aanleiding
Koffie, de levenselixer van menig mens. Koffie drink je als rust- of inspiratiemoment, als beleving of voor het verkrijgen van energie. Geen wonder dat de restaurants en koffiezaken als paddenstoelen uit de grond schieten.
Het productieproces van een kopje koffie is echter niet zonder impact op de omgeving. Het produceren van de koffiebonen en de benodigde processen om de koffiebonen, voor één kop koffie, klaar te maken voor export behoeft 140 liter water. Daarnaast zijn dit ongebrande koffiebonen; deze zullen gebrand moeten worden om hun smaakprofielen prijs te geven.
Het gehele proces tot de consumptie van een kop koffie kost gemiddeld 1.94 megajoules (MJ) of ½ kWh per kop. Het merendeel van deze energieconsumptie zit in het roosteren van de koffiebonen, wat momenteel in gasgestookte trommelroosters gebeurt. Dit consortium is ervan overtuigd dat dit roosteren met minder energie zou moeten kunnen en zonder het gebruik van gas.
Doelstelling
Doel van dit project is om een roasting-installatie voor koffiebonen te ontwikkelen op basis van radiogolven. De radiogolven (RF) verwarmen de bonen direct, zodat de boontemperatuur tijdens het brandproces beter gecontroleerd kan worden. Hierdoor kan precisiebranding plaatsvinden en wordt een grotere verscheidenheid aan smaakprofielen mogelijk – afhankelijk van het toegepaste temperatuurprofiel.
Bovendien brengt dit nieuwe proces een sterke reductie van energie en CO2-uitstoot met zich mee, mede door het volledig overbodig maken van het gebruik van gas voor de verhitting. Het project draagt daarmee bij aan de doelstellingen van de regeling CO2-reductie industrie, met name aan het thema Energie-innovatie, en aan het type maatregel Energie-efficiëntie, doordat de nieuwe technologie minder energie gaat verbruiken in het productieproces.
Korte omschrijving
In dit project zullen pinkRF en Special Roast zich focussen op het ontwikkelen van een next-generation roasting solution. Daartoe zal pinkRF zich richten op de ontwikkeling van de RF-technologie. Special Roast zal zich op het koffiebrandproces richten zoals deze met RF-technologie mogelijk wordt.
Er zal een prototype ontwikkeld worden waarmee testen uitgevoerd zullen worden op het gebied van de kwaliteit van de gebrande bonen en het energieverbruik.
Resultaat
Het project heeft de volgende resultaten:
- Een small-scale prototype RF (Radio Frequency) special roasting-installatie (50-gram batch bonen), welke representatief is voor het later aan te bieden monster brander product.
- Een pilot-prototype RF (Radio Frequency) special roasting-installatie (1500 gram batch bonen).
- Inzicht in schaalbaarheid (naar 100+ kg batch bonen), welke representatief is voor het later aan te bieden micro brander product.
- Kennis en inzichten op basis van de resultaten van de pilot-testen met dit prototype, waaronder gevalideerd energieverbruik, emissie en bonenkwaliteit.
- Een bijgesteld en up-to-date businessplan.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 143.325 |
Tijdlijn
Startdatum | 12-10-2019 |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2019 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Pink RF B.V.penvoerder
- Special Roast B.V.
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen DEI+
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Project FDCFarmersDirectCoffee ontwikkelt een elektrische koffiebrander om CO2-neutraal en energie-efficiënt koffie te branden, met behoud van kwaliteit en zonder aardgas, via een veldexperiment. | Demonstratie... | € 351.418 | 2022 | Details |
Demonstration project to produce instant coffee with a significantly reduced CO2 footprintJDE Peet's ontwikkelt een demonstratie-installatie in Joure om nieuwe technologie voor instant koffie te schalen, met als doel de CO2-uitstoot met 3.000 ton per jaar te verlagen. | Demonstratie... | € 7.404.788 | Onbekend | Details |
Demonstratie van thermo-akoestische koeling op basis van restwarmte koffiebranderijHet project demonstreert de thermoakoestische koeling van Sound Energy bij Koffiebranderij Mocca d'Or, waarbij restwarmte efficiënt wordt omgezet in koude en CO2-uitstoot met 8,2 ton vermindert. | Demonstratie... | € 94.129 | Onbekend | Details |
A biorefinery for spent coffee groundsCaffe Inc. ontwikkelt een pilotinstallatie voor de valorisatie van spent coffee grounds tot koffie-olie en kleurstoffen, met als doel CO2-reductie en opschaling naar een industriële biorefinery. | Demonstratie... | € 444.253 | 2022 | Details |
CARE-Coffee: koffiedik in de Circulaire economieCARE-Coffee ontwikkelt een bioraffinaderij voor circulaire verwerking van koffiedik tot hoogwaardige halffabricaten, met als doel 10.000 ton per jaar te verwerken en CO2-uitstoot te reduceren. | Demonstratie... | € 110.635 | Onbekend | Details |
Project FDC
FarmersDirectCoffee ontwikkelt een elektrische koffiebrander om CO2-neutraal en energie-efficiënt koffie te branden, met behoud van kwaliteit en zonder aardgas, via een veldexperiment.
Demonstration project to produce instant coffee with a significantly reduced CO2 footprint
JDE Peet's ontwikkelt een demonstratie-installatie in Joure om nieuwe technologie voor instant koffie te schalen, met als doel de CO2-uitstoot met 3.000 ton per jaar te verlagen.
Demonstratie van thermo-akoestische koeling op basis van restwarmte koffiebranderij
Het project demonstreert de thermoakoestische koeling van Sound Energy bij Koffiebranderij Mocca d'Or, waarbij restwarmte efficiënt wordt omgezet in koude en CO2-uitstoot met 8,2 ton vermindert.
A biorefinery for spent coffee grounds
Caffe Inc. ontwikkelt een pilotinstallatie voor de valorisatie van spent coffee grounds tot koffie-olie en kleurstoffen, met als doel CO2-reductie en opschaling naar een industriële biorefinery.
CARE-Coffee: koffiedik in de Circulaire economie
CARE-Coffee ontwikkelt een bioraffinaderij voor circulaire verwerking van koffiedik tot hoogwaardige halffabricaten, met als doel 10.000 ton per jaar te verwerken en CO2-uitstoot te reduceren.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Energie-efficiënter koffie roosteren bij Simon LéveltSimon Lévelt vervangt haar koffieroosterinstallatie om in 2030 de CO2-uitstoot met 46% te verminderen door efficiënter energieverbruik. | Versnelde kl... | € 148.124 | 2022 | Details |
Haalbaarheidsstudie Emissiearm KoffiebrandenGiesen onderzoekt een innovatief concept voor het zuiveren van koffiebranders, met als doel naverbranders te vervangen door middel van deskresearch, materiaalproeven en een proefmodel. | Mkb-innovati... | € 20.000 | 2020 | Details |
Innovatieve koeltechniek voor broodHet project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren. | Versnelde kl... | € 80.000 | Onbekend | Details |
Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij VisserHet project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie. | Versnelde kl... | € 583.200 | 2022 | Details |
Iron Fuel TechnologyHet project ontwikkelt Iron Fuel Technology™ van TRL 5 naar 7 om CO2- en stikstofemissies in energie-intensieve industrieën te reduceren via een gevalideerd 1MW boiler- en 200kW productiesysteem. | Missiegedrev... | € 3.386.394 | Onbekend | Details |
Energie-efficiënter koffie roosteren bij Simon Lévelt
Simon Lévelt vervangt haar koffieroosterinstallatie om in 2030 de CO2-uitstoot met 46% te verminderen door efficiënter energieverbruik.
Haalbaarheidsstudie Emissiearm Koffiebranden
Giesen onderzoekt een innovatief concept voor het zuiveren van koffiebranders, met als doel naverbranders te vervangen door middel van deskresearch, materiaalproeven en een proefmodel.
Innovatieve koeltechniek voor brood
Het project richt zich op het implementeren van vacuümkoeling in het bakproces om energieverbruik met 25% te verlagen, de productiviteit met 50% te verhogen en de broodkwaliteit te verbeteren.
Energie-efficiency door warmte-integratie in industriële broodbakkerij Bakkerij Visser
Het project richt zich op het verlagen van het energieverbruik van industriële broodbakkerijen met minimaal 40% door warmte uit rookgassen te hergebruiken via innovatieve technologie.
Iron Fuel Technology
Het project ontwikkelt Iron Fuel Technology™ van TRL 5 naar 7 om CO2- en stikstofemissies in energie-intensieve industrieën te reduceren via een gevalideerd 1MW boiler- en 200kW productiesysteem.