KAAZ: Een Kaas Alternatief, Ambachtelijk en Zuiver gemaakt

Het project ontwikkelt een innovatief plantaardig kaasalternatief dat duurzaamheid en ambachtelijkheid combineert voor de markt.

Subsidie
€ 297.566
2024

Projectdetails

Inleiding

Het project KAAZ (een Kaas Alternatief, Ambachtelijk en Zuiver gemaakt) heeft tot doel een innovatief plantaardig kaasalternatief te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Samenwerking

Door een samenwerking tussen Studio Fava, Bamboo Brands en de HAS green academy, wordt gestreefd naar het creëren van een product dat de smaak, textuur en voedingswaarde van traditionele kaas benadert. Dit gebeurt op basis van duurzame, lokale en plantaardige ingrediënten, en met gebruik van ambachtelijke verwerkingsmethodieken.

Doelstellingen

Het project richt zich op het overbruggen van de kloof tussen de groeiende vraag naar zuivelvrije en milieuvriendelijke alternatieven en het huidige aanbod van plantaardige kaas.

Bijdragen aan Duurzaamheid

Het project draagt bij aan de ontwikkeling van:

  • Duurzame voedselinnovaties
  • Het stimuleren van gezondere voedingspatronen
  • Het verminderen van de milieu-impact van de voedselproductie

Economische Kansen

Bovendien biedt het project kansen voor versterking van de economische positie van Zuid-Nederland als toonaangevende hub voor voedseltechnologie en innovatie.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 297.566
Totale projectbegroting€ 1.148.202

Tijdlijn

Startdatum15-4-2024
Einddatum1-12-2026
Subsidiejaar2024

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Studio Fava B.V.penvoerder
  • Bamboo Brands B.V.
  • Stichting HAS Opleidingen

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen OPZuid (EFRO)

OPZuid - Onderzoek en Innovatie

Continue bloeddrukmeting door middel van bio-impedantie

Het project ontwikkelt een technologie voor continue bloeddrukmeting via bio-impedantie om gezondheidsrisico's beter te monitoren.

€ 792.935
OPZuid - Onderzoek en Innovatie

Van Vergrijzing naar Vergroening op sociale huurwoningen

Dit project ontwikkelt een betaalbaar plug&play groen klimaatsysteem voor sociale huurwoningen, gericht op energiewinning en vergroening.

€ 840.448
OPZuid - Onderzoek en Innovatie

De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV)

Het project ontwikkelt een circulaire vleesvervanger uit lokale reststromen, gericht op duurzaamheid en voedingswaarde.

€ 560.032
OPZuid - Onderzoek en Innovatie

CIRCULAIR CALCIUMCARBONAAT brengt DE BAL OPZuid aan het rollen

Het project zet papierslib om in circulaire grondstoffen, waaronder calciumcarbonaat, om koolstofemissies te verlagen.

€ 263.517

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

MIT Haalbaarheid

Plantaardige kaas met hoog eiwitgehalte

Studio Fava ontwikkelt een haalbaarheidsstudie voor een voedzame, plantaardige harde kaas die concurrerend is in smaak en structuur, zonder verzadigde vetten of tropische oliën.

€ 20.000
MIT Haalbaarheid

Technische haalbaarheidsstudie naar lipide ingrediënt

Het project onderzoekt de haalbaarheid van plantaardige mozzarella op basis van vetten uit oleosomen, aansluitend op het KIA-programma voor landbouw en voedsel.

€ 20.000
MIT Haalbaarheid

Eiwitrijke veganistische kaas

Watson ontwikkelt een eiwitrijke veganistische kaas met een hogere kwaliteit dan bestaande opties in een haalbaarheidsproject.

€ 20.000
MIT Haalbaarheid

De ontwikkeling van allergeenvrije, vegetarische/veganistische aroma's voor de vegetarische markt

Fromatech ontwikkelt unieke, allergeenvrije, vegetarische/veganistische aroma's om de smaakbeleving van vleesvervangers te verbeteren en de plantaardige eiwittransitie te ondersteunen.

€ 20.000