SuSeaVis

SuSea ontwikkelt een innovatieve conserveringstechnologie voor zeevruchten die de houdbaarheid verlengt, voedselveiligheid verbetert en afval vermindert, met gebruik van natuurlijke ingrediënten en conventionele apparatuur.

Subsidie
€ 20.000
2021

Projectdetails

Inleiding

SuSea is een innovatieve conserveringstechnologie voor zeevruchten met als doel de veiligheid van zeevruchten te verbeteren en afval te verminderen door de houdbaarheid te verlengen. Op het gebied van voedselveiligheid zijn zeevruchten volgens het Center for Disease Control de voornaamste voedselcategorie die verantwoordelijk is voor de meeste voedseluitbraken. Terugroepingen van levensmiddelen die door uitbraken kunnen worden veroorzaakt, kosten in 52% van de gevallen meer dan 10 miljoen euro en in 23% van de gevallen meer dan 30 miljoen euro.

Voedselverspilling

In termen van voedselverspilling gaat elk jaar 35% van de jaarlijkse wereldwijde visproductie verloren, volgens de FAO (VN). Dit resulteert in ongeveer 60 miljoen ton verspild voedsel. Onze oplossing voor deze problemen is de SuSea-methode. We behandelen zeevruchten met onze eigen vloeibare oplossing die natuurlijke ingrediënten bevat, waardoor zeevruchten snel uitdrogen (met 2%) en de houdbaarheid verdubbelt.

Veiligheid en Kosten

Onze methode resulteert ook in het beperken van de groei van gevaarlijke ziekteverwekkers zoals listeria monocytogenes. De kosten van onze materialen bedragen ongeveer € 0,15 per kg verwerkte zeevruchten en we hebben geen omschakelingskosten nodig voor onze klanten omdat we gebruikmaken van conventionele apparatuur. Bovendien is deze methodiek toepasbaar op veel verschillende soorten zeevruchten (zeebaars, zalm, tonijn, garnalen en zelfs vlees).

Innovatieve Technologie

Onze technologie is een innovatief alternatief voor bestaande conserveringsmethoden zoals additieven, gemodificeerde atmosfeer verpakking en roken die we willen verstoren. Onze oplossing is naar verwachting de goedkoopste van deze methoden en etiketteringsvriendelijk omdat het gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten. Tot slot heeft het SuSea-zeevruchtenproces geen invloed op de kenmerken van de zeevruchten (textuur, smaak, geur) in tegenstelling tot concurrerende oplossingen.

Marktpotentieel

SuSea pakt de markt voor conserveermiddelen aan, die naar verwachting in 2021 €2,54 miljard zal bedragen en een gestage groei doormaakt. Onze toepassingsindustrie is de zeevruchtenindustrie die wereldwijd met 4% per jaar groeit. In Nederland bedroeg de productie van zeevruchten in totaal 451 miljoen kg (2018) en genereerde ze een omzet van ongeveer €4 miljard. Alleen al door €0,05 per kg te maken en 5% van de Nederlandse zeevruchtenproductie te behandelen, kunnen we een winst van meer dan €1 miljoen genereren.

Erkenning en Onderzoek

Ons bedrijf heeft al een patent en een handelsmerk voor onze technologie aangevraagd, heeft de RIS EIT Food Innovation Award gewonnen en is een finalist van de 2020 International Food Technologists Next Food Disruption Challenge Competition. We hebben ook voorbereidende laboratoriumtests voor zeebaars en zeebrasem afgerond.

Toekomstige Stappen

Met behulp van MIT zullen we de marktintroductie van de SuSea-methode verkennen. Concreet zullen we marktonderzoek doen om te ontdekken wat het beste type zeevruchten is om in Nederland aan te pakken, onze kostenstructuur (prijsstelling, toeleveringsketen) te optimaliseren en technisch onderzoek te doen om de effectiviteit van onze methode te testen op de geselecteerde soorten zeevruchten.

Financiële details & Tijdlijn

Financiële details

Subsidiebedrag€ 20.000

Tijdlijn

StartdatumOnbekend
EinddatumOnbekend
Subsidiejaar2021

Partners & Locaties

Projectpartners

  • Nifilis BVpenvoerder

Land(en)

Netherlands

Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid

MIT Haalbaarheid

Natuurbeheer op alternatieve brandstoffen

Rotink onderzoekt de haalbaarheid van duurzame natuurbeheersystemen op alternatieve brandstoffen om te voldoen aan strengere milieuregels en de toenemende vraag naar schone machines.

€ 17.417
MIT Haalbaarheid

Currency Exchange Algorithm

Globadyme ontwikkelt een geïntegreerd platform voor betalingsverwerking om transactiekosten met 50% te verlagen en AI te gebruiken voor efficiënte valutaconversies.

€ 19.950
MIT Haalbaarheid

Unikee

MQD BV onderzoekt een tokenomics-oplossing voor NFT-transacties om de traceerbaarheid van producten te verbeteren en namaak en illegale wederverkoop te bestrijden.

€ 20.000
MIT Haalbaarheid

Active Aerodynamics

Het project onderzoekt de haalbaarheid van actieve aerodynamische systemen voor het F22-model om prestaties te verbeteren en brandstofverbruik te verlagen.

€ 20.000

Vergelijkbare projecten uit andere regelingen

MIT R&D Samenwerking

SuSeaTrack

Het project ontwikkelt een systeem met temperatuursensoren en machinaal leren om de voedselkwaliteit van zeevruchten tijdens transport te verbeteren en verspilling te verminderen.

€ 174.300
MIT R&D Samenwerking

SuSeaTrack

Het project ontwikkelt een systeem voor kwaliteitsbewaking van zeevruchten tijdens transport, om voedselverspilling te verminderen.

€ 174.300