De ontwikkeling van allergeenvrije, vegetarische/veganistische aroma's voor de vegetarische markt
Fromatech ontwikkelt unieke, allergeenvrije, vegetarische/veganistische aroma's om de smaakbeleving van vleesvervangers te verbeteren en de plantaardige eiwittransitie te ondersteunen.
Projectdetails
Inleiding
Fromatech Ingredients B.V. (hierna: Fromatech) is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie, verkoop en distributie van smaken, smaakmakers, kaaspoeders en kruiden voor alle segmenten in de voedingsmiddelenindustrie. Binnen dit haalbaarheidsproject differentieert Fromatech zich van haar gebruikelijke ontwikkelingsstrategie als gevolg van de marktbehoefte/vraag van diverse (potentiële) afnemers. Hiertoe gaat Fromatech zich richten op een voor haar nieuw te betreden markt, de markt van allergeenvrije, vegetarische/veganistische aromaprofielen.
Marktbehoefte
Het is gebleken dat aankoopmotieven van herhaalaankopen met betrekking tot vleesvervangers vooral gebonden zijn aan:
- Smaak
- Prijs
- Gezondheid
In de huidige maatschappij wenst de consument de smaakbeleving van aroma’s die zeer vergelijkbaar zijn met conventionele vleesproducten. Deze nabootsing van smaak vermindert het effect van neofobie, één van de belangrijkste factoren waardoor een lagere adoptie van vleesvervangers bestaat. Tevens is uit onderzoek gebleken dat smaaktoevoeging één van de oorzaken is van een groeiend aantal anafylaxie-reacties, doordat allergenen als smaakcomponent veelal niet zijn aangeduid in het product.
Nieuwe Marktvraag
De nieuwe marktvraag komt voort uit een gebrek in het aanbod van de huidige smaakprofielen. Deze zijn veelal niet allergeenvrij én vegetarisch/veganistisch, en/of voldoen niet aan het gewenste smaakprofiel. Middels dit project beoogt Fromatech de huidige markt voor smaakmakers ten behoeve van vleesvervangers te verrijken door het creëren van nieuwe aromaprofielen.
Doelstellingen
Door bij te dragen aan de ontwikkeling van smaakvolle, vegetarische/veganistische én allergeenvrije alternatieven, dient Fromatech als overkoepelend doel de plantaardige eiwittransitie te ondersteunen en deze verder uit te breiden. Hierdoor sluit dit project naadloos aan op twee missies vanuit de kennis- en innovatieagenda, namelijk:
-
KIA3 – landbouw, voedsel en water: Het project richt zich op consumentengedrag en gezondheid. Het draagt bij aan een verschuiving in het voedselpatroon richting (nieuwe) eiwitbronnen en plantaardige eiwitalternatieven, namelijk door middel van smaak en herhaalaankopen van vegetarische/veganistische producten te stimuleren. Door de allergeenvrije eigenschappen van de smaakprofielen stimuleert het tevens de ontwikkeling van vegetarische/veganistische producten voor het brede publiek (c.q. allergeengevoelige afnemers).
-
KIA6 – Maatschappelijk verdienvermogen: Fromatech draagt met deze oplossing bij aan drie maatschappelijke baten:
- Maatschappelijk gewenst; door allergeenvrije, vegetarische/veganistische aroma’s t.b.v. smaakvolle plantaardige eiwitalternatieven te ontwikkelen.
- Economisch rendabel; door middel van een toereikend verdienmodel te onderzoeken / realiseren.
- Schaalbaarheid; door het ontwikkelen van een op basis van markt- en klantvraag aanpasbaar basisproduct, is de innovatie schaalbaar voor nieuwe (internationale) markten.
Haalbaarheid
De ontwikkeling van vegetarische/veganistische en allergeenvrije aroma’s is uniek binnen de sector. Derhalve dient de haalbaarheid op zowel technisch als economisch vlak van dit project onderzocht te worden alvorens de markt te betreden. Een haalbaarheidssubsidie maakt het mogelijk dit traject in gang te zetten en biedt voor Fromatech een mooie kans haar marktpositie in de duurzame en plantaardige voedingsindustrie te versterken.
Financiële details & Tijdlijn
Financiële details
Subsidiebedrag | € 20.000 |
Tijdlijn
Startdatum | Onbekend |
Einddatum | Onbekend |
Subsidiejaar | 2022 |
Partners & Locaties
Projectpartners
- Fromatech Ingredients B.V.penvoerder
Land(en)
Vergelijkbare projecten binnen MIT Haalbaarheid
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
Natuurbeheer op alternatieve brandstoffenRotink onderzoekt de haalbaarheid van duurzame natuurbeheersystemen op alternatieve brandstoffen om te voldoen aan strengere milieuregels en de toenemende vraag naar schone machines. | MIT Haalbaarheid | € 17.417 | 2023 | Details |
Currency Exchange AlgorithmGlobadyme ontwikkelt een geïntegreerd platform voor betalingsverwerking om transactiekosten met 50% te verlagen en AI te gebruiken voor efficiënte valutaconversies. | MIT Haalbaarheid | € 19.950 | 2023 | Details |
UnikeeMQD BV onderzoekt een tokenomics-oplossing voor NFT-transacties om de traceerbaarheid van producten te verbeteren en namaak en illegale wederverkoop te bestrijden. | MIT Haalbaarheid | € 20.000 | 2023 | Details |
Active AerodynamicsHet project onderzoekt de haalbaarheid van actieve aerodynamische systemen voor het F22-model om prestaties te verbeteren en brandstofverbruik te verlagen. | MIT Haalbaarheid | € 20.000 | 2023 | Details |
Natuurbeheer op alternatieve brandstoffen
Rotink onderzoekt de haalbaarheid van duurzame natuurbeheersystemen op alternatieve brandstoffen om te voldoen aan strengere milieuregels en de toenemende vraag naar schone machines.
Currency Exchange Algorithm
Globadyme ontwikkelt een geïntegreerd platform voor betalingsverwerking om transactiekosten met 50% te verlagen en AI te gebruiken voor efficiënte valutaconversies.
Unikee
MQD BV onderzoekt een tokenomics-oplossing voor NFT-transacties om de traceerbaarheid van producten te verbeteren en namaak en illegale wederverkoop te bestrijden.
Active Aerodynamics
Het project onderzoekt de haalbaarheid van actieve aerodynamische systemen voor het F22-model om prestaties te verbeteren en brandstofverbruik te verlagen.
Vergelijkbare projecten uit andere regelingen
Project | Regeling | Bedrag | Jaar | Actie |
---|---|---|---|---|
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige EiwittenHet project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie. | MIT R&D Samenwerking | € 199.098 | 2018 | Details |
PuRE: een nieuwe generatie PlantaaRdige Eiwitten
Het project ontwikkelt nieuwe plantaardige eiwitproducten op basis van bonen en quinoa, gericht op verbeterde voedingswaarde en smaak, met consumentenbetrokkenheid voor optimale acceptatie.